Újabb hosszú hétvége elé nézünk, a szabadtéri programok száma pedig már-már a nyarat idézi, de tradicionális teabemutató és pörgős koncert is vár bennünket.

Lóczy Lajos nyomában, városnézés geográfus szemmel (11.02., Balatonfüred)

Október 2-án az egyik legfontosabb magyar geográfus, a Balaton-környéki geológiai képződményeket is hosszú ideig kutató Lóczy Lajos életét, munkásságát, balatoni kötődéseit, közeli tanítványát és közös munkájukat ismerhetjük meg a rövid túrával is egybekötött balatonfüredi séta során. A sétát Fülöp Júlia, helyi idegenvezető és Rybár Olivér, geográfus vezeti.

Paddy and the Rats (11.02., Veszprém)

A veszprémi Expresszó ad otthont a hosszú hétvége vélhetően legpörgősebb koncertjének, pénteken a Paddy and the Rats kelta motívumokkal felvértezett kocsmapunkja fog felrázni bennünket. A miskolci csapat előtt a Fatal Error nyitja majd az estét.

DJ a szőlőben - Halloween edition (11.03., Paloznak)

Szombaton is lesz hova menni, ha buliról van szó, a paloznaki Homola Borteraszra ismét érkezik a DJ a szőlőben, melynek ezúttal a halloween adja a tematikáját. A szezonális falatokról a Czinege Gasztro Show fog gondoskodni, a zenéről pedig Cyborg Templar és DJ Gyanus.

Bevezetés a teakultúrák titokzatos világába (11.03., Tihany)

A több ezer éves kínai és a több száz éves japán teakultúra tradícióival ismerkedhetünk meg október 3-án a tihanyi Kogart galériában, melyben Simon Erzsi iparművész lesz a segítségünkre. A speciális teákat és teasüteményeket Hortobágyi Ágnes, az aszófői Nagyi Kertje Teaház tulajdonosa prezentálja.

Tekerd körbe a Balatont!

Ősszel – különösen ilyen szép időben – is hatalmas élmény körbetekerni a Balatont, ráadásul november 4-ig még él a lehetőség, hogy a Pecsételd körbe a Balatont két keréken! című teljesítménytúrát is teljesítsük.

Hétvégi túratipp: Tihanyi gejzírkúpok

Tihany minden évszakban számtalan lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, akár aktív, akár passzív módon szeretnénk élvezni a félszigetet. Ajánlónkban ezúttal a gejzírkúpokat helyezzük előtérbe, az egykori balatoni vulkanizmus egyik legizgalmasabb területét. A bencés apátságtól indulva a Belső-tó mellett található Levendula Ház és Látogatóközpont felé érdemes venni az irányt, ahol mélyebb tudást a félsziget keletkezéséről. Az út a Lóczy Lajos tanösvényen visz tovább, előbb az Aranyház-gejzírkúphoz, majd az Átjáró-barlang, később pedig Gejzírmező irányába. Ha időnk engedi, mindenképp tegyünk kitérőt a Csúcs-, a Nyerges- és az Apáti-hegy felé is, a kilátás megéri a plusz fáradságot.