Koncertfronton igencsak táncos hétvégének nézünk elébe, de Balaton-közelbe ér a Semmelweis 200 vándorkiállítás is a napokban. A Márton-napi libavacsorákról sem csúszott még le senki, és bormustrát is hoz a kétnapos pihenő.

Parno Graszt - Már nem szédülök lemezbemutató (11.16., Veszprém)

A Parno Graszt pénteki koncertje igazán különlegesnek ígérkezik a veszprémi Hangvillában, hiszen itt mutatja be először legújabb, Már nem szédülök című lemezét a paszabi autentikus cigányzenekar. Ha mindez önmagában nem lenne elég, az új dalokban szereplő vendégzenészek is tiszteletüket teszik majd.

Semmelweis 200 (11.16-01.31., Veszprém)

November 16-tól a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban is megtekinthetjük az Orvostörténeti Múzeum vándorkiállítását, mely a Semmelweis-emlékév kapcsán járja az országot. A tárlatban az UNESCO Világemlékezet részét is képező tudományos életmű ismert darabjai mellett többek közt családi iratok és olyan egyéb, Semmelweishez köthető ereklyék is helyet kapnak, melyeket eddig csak kevesen láthattak.

Habana Social Club (11.16., Keszthely)

Nem csupán a Parno Graszt táncoltat pénteken a Balaton környékén, ezen a napon játszik a Habana Social Club is a keszthelyi Balaton Színház színpadán. A kritikusok szerint a zenekar méltó utódja a 2014-ben visszavonult Buena Vista Social Clubnak, habár már ők is több mint 25 esztendeje vannak a pályán. Szivarfüstös kubai hangulat garantált ezen az estén!

Magyar Borok Mustrája 2018 (11.17., Keszthely)

Szombaton szintén a keszthelyi Balaton Színház ad otthont Magyar Borok Mustrájának is, ahol a jellegzetesen magyar szőlőfajtákból készült borokat ízlelhetjük meg. A kóstoló mellett előadások és workshopok is színesítik a rendezvényt, zárásként pedig a Vagabond Trió fog zenélni.

„Érintetlen” libavacsora a Kislakival (11.17., Balatonboglár-Szőlőskisla)

Ugyancsak a Márton-napi programokhoz köthető a Kislaki Bormanufaktúra vacsoraestje, melynek menüjét a Babka Budapest és Szendrei Bence vendégséf közösen készíti el. Az ötfogásos libavacsora mellé a Kislaki pincészet borait kortyolhatjuk majd, köztük már az idei szüret eredményeivel is.

Tölgyes Kúria nyitóhétvége (11.17-18., Káptalantóti)

A Tölgyes Kúria étterme ezen a hétvégén nyitja meg kapuit, kihasználva a Márton-napi lakomák aktualitását, ennek megfelelően a libaételek kapnak főszerepet a menüben, de annak is érdemes betérnie, aki valamilyen egyéb finomságra vágyik. A vargányás gnocchitól kezdve a házias húslevesig sok minden mással is készülnek.

Hétvégi túratipp: túra a padkűi kilátóhoz

Az előttünk álló hétvége bővelkedik a keszthelyi programokban, ezeket levezetendő egy túra szuper kiegészítés lehet a közelben, ezért erre a hétvégére a Padkűi kilátót ajánljuk úti célként, ahonnan a Keszthelyi-öböl panorámájában is gyönyörködhetünk.

A legkönnyebben Vonyarcvashegy felől megközelíthető kilátó felé vezető úton már a régi kőfejtőnél is szép kilátás nyílik a környékre, innen akár a Kitaibel Pál-kilátóhoz is lehet tenni egy kitérőt. Az oda-vissza nagyjából 10 km-es túraútvonal remek azok számára, akik igazán el szeretnének távolodni kicsit a civilizációtól, ráadásul a szintén útba eső Büdöskút-pihenőhelytől összesen hat kilátóhoz is el lehet jutni.