A farsang és a Valentin-nap lecsengése után már tényleg csak a centit lehet vágni a tavasz érkezéséig. Mindez persze nem eseménytelen téli álomként manifesztálódik a Balaton környékén: Badacsonyban egy sajtkészítőről, Csopakon két komoly családi pincészet közös vacsorájáról szól majd a hétvége. Közben Veszprémben és Kaposváron is remek kiállítások nyílnak, míg Füreden még napokkal Valentin-nap után is a szerelmeseket ünneplik.

Brains – Veszprém (02.16.)

A Brains egyike az ország legsikeresebb elektronikus zenét játszó koncertzenekarainak: fesztiválfellépésekkel és telt házas klubkoncertekkel a hátuk mögött jelentették meg tavaly tavasszal legújabb – sorban a nyolcadik –, Keep Burning címet viselő albumukat. „Hihetetlen energiákat kapunk a közönségünktől a koncerteken, amiket próbáltunk dalokban is közvetíteni” – mondja énekesük, MC Columbo, azaz Kéri András, és ebből adnak ízelítőt péntek este a veszprémi Expresszóban is.

Szerelmes Füred 2018 (02.17.)

A tavalyi verseny sikerén felbuzdulva idén is megrendezik a Szerelmes Füred névre keresztelt hét kilométeres örömfutást, amelyen most már párkereső futam is indul a szerelmesek versenye mellett szombat délelőtt. A rendezvény emellett új rajthelyszínt és versenyközpontot is kapott a Hotel Margarétában, a futás útvonala pedig az Aranyhídig húzódik.

Birtokkonyha-est – Csopak (02.17.)

Most szombatra esik a csopaki Márga Bisztró idei első birtokkonyha-estje, amelyen a Laposa Borbirtokot fogják vendégül látni: a már megszokott módon, most is öt fogással és legalább hat borral készülnek, amelyet három séf és két borász mutat majd be a vacsora folyamán. A rizlingek és furmintok között felbukkan majd egy kékfrankos, méghozzá némi szarvasgomba és tofuderelye társaságában.

Sajt- és borhétvége – Badacsonyörs (02.17.)

Szombaton ellátogat a badacsonyörsi Váliborba az Év Sajttermelője, Sándor Tamás, aki mesélni fog a helyi értékekről, manufakturális élelmiszerekről és a több évnyi munkáról, amit a sajtjaiba fektetett. Ha ez önmagában még nem elég motiváció, akkor érdemes még szétnézni az est étlapjának tételei között: például füstölt pisztrángos ordatorta és kemencében sült óvári szelet, valamint sajttorta szedervelővel és fehércsokis szilvamázzal kerül aznap este a terítékre különböző évjáratú olaszrizlingek társaságában.

Kontakt Kaposvár (02.16-18.)

Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fényképész színészekről készült nagyméretű képei rengeteg emléket idézhetnek fel azokban, akik egy kicsit is követték és követik a magyar színházi és filmvilágot. A fotók 1976 és 1991 között készültek, amikor a Keleti az Új Tükörnél dolgozott képszerkesztőként. Básti Juli, Almási Éva, Esztergályos Cecília, Gálffi László, Mácsai Pál, Gálvölgyi János és még rengeteg ismerős arc nézhet le ránk fiatalon, amennyiben a hétvégén Kaposvárra látogatunk.

A színek költészete – Veszprém (02.16-18.)