Egyelőre maradjunk a műlyégpályáknál: a parti jégnél több jelenleg nincs a Balatonon, és a középtávú előrejelzések sem optimisták. A tavon korcsolyázni tehát még nem lehet, de addig is bemutatjuk, milyen körülmények szükségesek ahhoz, hogy kialakuljon a Balatonon jégtakaró.

Akkor köszönthet csak be az igazi téli paradicsom a Balatonon, amikor különböző, éllel rendelkező eszközök segítségével (korcsolya, fakutya, jégvitorlás, jégszörf stb.) birtokba veheti az ember a tavat. Azt már a két évvel ezelőtti kőkemény tél is bebizonyította, hogy ha eléggé befagy a tó, akkor akár több ezer ember is átcsúszhat rajta az egyik partról a másikra.

Még mielőtt azt gondolnánk, hogy a Balaton befagyásához elég, ha pár napra 0 fok alá hűl le a hőmérséklet, sajnos nem erről van szó. Ezért megkérdeztük az Időkép egyik meteorológusát, Hermann Dórát, hogy milyen körülmények kellenek a Balatonnak a befagyáshoz.

"Tartósan fagypont alá kell süllyednie a hőmérsékletnek" - fektette le az alapvetést Hermann Dóra, aki hozzátette, hogy ehhez szélcsend is szükséges, különben a hullámzás kicsapja a jeget a partra. A jéghízás gyorsaságát a tartósan 0 fok alatti hőmérséklet és szélcsend csak növeli (a napsugárzás pedig csökkenti), ami mostanság nem alakult ki: szél és plusz felé ingadozó hőmérsékleti értékek is előfordultak.

Az Időkép még a múlt hét végén megkérdezett munkatársa elmondta, az akkori hét második felében jellemző kemény éjjeli fagyokat enyhülés váltja fel, emiatt tartósabb jégréteg nem alakulhatott ki. Így a Balatonra nem szabad rámenni, hiszen sok helyen minél vastagabb jégréteget várnak el a természettől, hogy a tóra engedjék a korizókat.

Ez a vastagság általában 12-16 centiméter között van, ennek a kialakulásához pedig több nap vagy akár több hét folyamatos fagypont alatti hőmérséklet és szélcsend szükséges.

Mit mond az Obszervatórium?

Megkerestük a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumot is, ahol Zsikla Ágota meteorológus beszélt nekünk a mostani balatoni jégről. "Jelenleg nincs jég a Balatonon, ugyanis eléggé szeles az idő" - erősítette meg a fent írtakat. A szél a magyarázata annak, hogy az olykori éjjeli fagyos idő ellenére miért nem volt jelentős jégképződés.

Ráadásul a múlt heti fagyokhoz képest a következő napokban melegebb idő várható, alig hűl a hőmérséklet 0 fok alá. Január 14-15-én pedig szeles idővel indul a hét, ez önmagában sem kedvezne a jég kialakulásának. A további napokon is pozitív hőmérsékletek várhatók, de a remény nem hal meg: "az egész télre vonatkozóan nem mondhatjuk, hogy nem lesz jég a tavon" - nyugtatott Zsiklai Ágota. Talán január 19-20. környékén lehet újra hideg, akkor ismét felcsillanhat a remény.

És persze ne feledkezzünk meg a nyitva tartó műjegekeről sem, amiket Hévíztől Szigligeten át Balatonlelléig megtalálunk. Ha mégis elkövetjük a hibát és rámegyünk a tóra, a bajban ezzel az applikációval hívhatunk segítséget: