A Balatont fotózni hálás feladat, hát még egy, a sztratoszféra peremén lebegő héliumos ballonból. Bakonyi csillagászok álmodtak nagyot a holdra szállás jubileumán.

Eljutottunk oda, hogy már szinte bárki eljuttathat tárgyakat a világűrbe. Az továbbra is kevés embernek adatik meg, hogy rendes műholdat építsen és az atmoszférán kívülre küldjön bármit, de a nagy hőmérsékleti és nyomásingadozásokat elviselő ballonok egészen a világűrig tudnak repülni, ezt pedig a Bakonyi Csillagászati Egyesület is kihasználta.

Ők ugyanis elkészítették az Űrbatyut, amelyet egy hőlégballon repített fel a magasba, majd lefotózták vele a dunántúli tájat 26 kilométer és 536 méter magasból, és Facebookon írták le részletesen a projektet:

Az RTL Klub Híradójának riportjából kiderült, a holdra szállás 50. évfordulójára szánt projekt elérte célját: az Ajka mellett felengedett ballon csodás képeket készített a Balatonról (is), majd a sztratoszféra határán a légnyomás hatására kipukkadt. A magasba vitt, nyomás- és hőmérőt, giroszkópot és három kamerát is tartalmazó eszközt végül a Balatonban találta meg egy, a Tihanyi-félsziget környékén vitorlázó család. Persze nem öncélú szórakozásról volt szó: fontos légköri adatokat is begyűjtöttek a héliumos ballonra szerelt kütyüvel.