A naptár szerint ezen a hétvégén búcsút kell intenünk a nyárnak, ám ez nem jelenti azt, hogy azonnal megáll az élet a Balatonnál. Szerencsére még bőven kitart a 30 fok körüli hőmérséklet is, így most is főként a szabadtéri programlehetőségek közül válogattunk nektek az utolsó nyári, s egyben első őszi hétvégére.

I. Balaton Offroad Fesztivál (08.31-09.01., Gyenesdiás)

Épített és utcai terepjárók, pick-upok, kiállítók, zene, sár és triál, valamint több száz résztvevő készül az első alkalommal megrendezett Balaton Offroad Fesztiválra, amelyre a Balaton partján, Gyenesdiáson kerül sor augusztus 31. és szeptember elseje között.

Agóra Családi Nap a Veszprémvölgyben (08.31., Veszprém)

Augusztus 31-én, szombaton rendezik meg az Agóra Családi Napot a Veszprémvölgyben, amelyen többek között fellép az Animal Cannibals és a 100 Folk Celsius is. A színpadi programok mellett játszóház, kézműves foglalkozások, valamint arc- és testfestés várja a családokat.

Volt egyszer egy Hollywood (08.31., Révfülöp)

Quentin Tarantino legújabb, Volt egyszer egy Hollywood című és a sorban kilencedik filmjét a hétvége folyamán augusztus 31-én, szombaton vetítik a révfülöpi Szigeti Kertmoziban.

És, hogy röviden miről szól a mester új filmje? 1969-ban egy westernsorozatból kikerült munkanélküli színész és kaszkadőr-barátja együtt próbálnak boldogulni Hollywoodban. Rick és Cliff azonban eddig kiismerte magát a showbizniszben, de bármerre járnak – minden megváltozott.

A Müncheni Bach Kamarakórus és a Simplicissimus Kamaraegyüttes koncertje (08.30., Keszthely)

Augusztus 30-án, pénteken 20:00-ás kezdéssel a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban ad közös koncertet a Müncheni Bach Kamarakórus és a Simplicissimus Kamaraegyüttes Felix Mayer vezényletével. A világhírű Münchener Bach-Chor énekeseiből álló kamarakórus visszatérő vendég Magyarországon, hozzájuk csatlakozik a historikus előadói gyakorlattal operáló Simplicissimus Kamaraegyüttes, amely nemcsak egy adott korszak hangzásvilágát és előadói stílusát kívánja "restaurálni", de céljuk az is, hogy „a zeneművek hasonló revelációval hassanak, mint saját korukban”.

Termelői piacok (08.31.-09.01.)

A szombat és a vasárnap a Balatonnál is egyet jelent a termelői piacok életre kelésével. A szombati napra az északi parton a badacsonylábdihegyi Lábdi Piacot ajánljuk, ahol a környékbeli gazdálkodók saját termesztésű zöldség- és gyümölcstermékeiből válogathatunk. Vasárnapra a káptalantóti Liliomkert Piacra érdemes ellátogatni, amely élenjáró volt a balatoni termelői piac-őrület elindításában. Ha egyelőre nem tudjuk, melyik nap piacolnánk, a Tihanyi PIAC Placc kényelmes megoldás lehet, hiszen a hétvége mindkét napján felkereshetjük.

Hétvégi túratipp: Tihanyi gejzírkúpok

Tihany minden évszakban számtalan lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, akár aktív, akár passzív módon szeretnénk élvezni a félszigetet. Ajánlónkban ezúttal a gejzírkúpokat helyezzük előtérbe. A bencés apátságtól indulva a Belső-tó mellett található Levendula Ház és Látogatóközpont felé érdemes venni az irányt, ahol komolyabb ismereteket szerezhetünk a félsziget keletkezéséről. Az út a Lóczy Lajos tanösvényen visz tovább, előbb az Aranyház-gejzírkúphoz, majd az Átjáró-barlang, később pedig Gejzírmező irányába. Ha időnk engedi, mindenképp tegyünk kitérőt a Csúcs-, a Nyerges- és az Apáti-hegy felé is, a kilátás megéri a plusz fáradságot.