Hűvösebbre fordult ugyan az idő, de a napsütés velünk maradt, így vétek lenne nem kirándulni a hétvégén, többek közt ehhez is adunk nektek tippet aktuális programajánlónkban. Jön továbbá a Bor.Zene.Zala fesztivál a Kis-Balatonnál, a Romantikus Reformkor Fesztivál Balatonfüreden, de az ősz egyik legfontosabb programsorozatára, a Kulturális Örökség Napjaira is ezen a hétvégén kerül sor.

Kulturális Örökség Napjai 2019 (09.21-22., Több helyszínen)

Az 1984-es gondolat, miszerint hozzáférhetővé és ingyenessé tenni az emlékhelyeket és műemlékeket az évek során nem változott, de az Európai Örökség Napok során a kapuk megnyitása már nem cél, hanem eszköz. Így lesz ez 2019-ben a Balatonnál is, ahol több településen – köztük Balatonfűzfőn, Siófokon és Veszprémben – is kinyitja kapuit kulturális örökségünk.

Zircen az I. András tér középkori emlékeinek bemutatása ígérkezik izgalmasnak, Keszthelyen a fenékpusztai római erődről szóló időszaki kiállításról hallgathatunk tárlatvezetést személyesen a Balatoni Múzeum igazgatójától, míg Veszprémben az Érseki palotában ad majd itáliai barokk zenei koncertet a Mendelssohn kamarazenekar. A teljes programot ezen a linken tudjátok böngészni.

Bor.Zene.Zala 2019 (09.20-21., Kányaváry Borbirtok)

Hat zalai borászat hívta életre a Bor.Zene.Zala névre keresztelt fesztivált, amelyre szeptember 20. és 21. között kerül sor a zalaszabari Kányavári Borbirtokon, páratlan panorámával a Kis-Balatonra. A fellépők között olyan ismert magyar zenészek lesznek, mint Palya Bea és a Balkan Fanatik, a zenei programok mellett pedig borkóstolók és workshopok is helyet kapnak.

XIV. Romantikus Reformkor Fesztivál (09.20-22., Balatonfüred)

A Balatonfüred hagyományai közé sorolható Romantikus Reformkor keretében olyan időutazással egybekötött élő történelem órán vehetünk részt szeptember 20. és 22. között, amelyen minden a reformkorról szól: zenei és irodalmi műsorok, korabeli szórakozási lehetőségek és kis híján félezer korhű jelmezbe öltözött résztvevő korzózása.

A víz az úr (09.22., Veszprém)

A veszprémi Túrajó csapatával tehetünk egy nagy sétát, amely során kiderül, honnan jön és hová tart a Séd-patak és az is, milyen egyéb felszíni és felszín alatti vízkészletekkel büszkélkedhet a királynék városa. A tematikus időutazás különleges attrakciójaként pedig a résztvevők bejárják a Víziközmű Múzeumot is, amelynek gépházából indult útjára százhúsz évvel ezelőtt a város vezetékes vízellátása.

Mitakuye oyasin – Minden a rokonom (11.03-ig, Bakonybél)

Bakonybéli Tájházban egészen november elejéig látogatható a Mitakuye oyasin – Minden a rokonom című kiállítás, amely a Cseh Tamás nevéhez fűződő indiánjátékot mutatja be. A játéknak jelenleg is nagyjából 200 aktív tagja van, de a ’60-as évek óta több mint 1000 ember vett részt benne, és vált „bakonyi indiánná”.

Street Food & Food Truck Weekend (09.21-22., Keszthely)

Szeptember 21-én és 22-én, azaz szombaton és vasárnap kerül sor a Street Food & Food Truck Weekend elnevezésű rendezvényre a keszthelyi Balaton Színház rendezésében: a program keretében „az utca” újhullámos ízeit kóstolhatják meg a helyi és odalátogató érdeklődők.

Hétvégi túratipp: Bakonybél

Ha már szóba került a Bakonybéli Tájház kiállítása, mindenképpen érdemes kirándulni is egyet a környéken a tárlat megtekintése után, hiszen a lassacskán színesbe forduló falevelek közt megbúvó mészkőbarlangok és a falu kulturális öröksége is kiváló kirándulóhellyé teszi a környéket.

A másik híres látványosság a Hubertlaki-tó, amely az erdélyi Gyilkos-tóhoz hasonlóan egy mesterséges gát létrehozásával keletkezett, de a Bakony legmagasabb pontja, a Kőris-hegy is a közelben található. A kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik a Pannon Csillagda is, ahol digitális planetáriummal, valamint a csillagászat és az űrkutatás történetével foglalkozó kiállításokkal várják a vendégeket.