Fotósaink keresztbe-kasul bejárták 2019-ben is a Balaton térségét, és csodás képeket készítettek. Megörökítettek hegyet, völgyet, bikát, embert, házat, romot és persze sok csodát. Nézd végig képeken, milyen volt a We Love Balaton éve!

Idén is, már sokadik éve, bejártuk a Balatont kelettől nyugatig, parttól a hátországig. Sok riportot készítettünk, sok helyszínt fotóztunk be, szóval 2019-ben is rengeteg csodás fényképet termeltek fotósaink. Nincs az a háló, amivel az összes jó képet ki tudnánk halászni, de azért a kedvenc képeinket, vagy a kedvenc anyagainkhoz kapcsolódó, kellemes emlékekkel kecsegtető fotókat egybegyűjtöttük ide.

Az egyik turisztikailag méltatlanul elhanyagolt tanúhegy a csonkra bányászott Haláp volt. Aztán a területet tulajdonló bányászati cég gondolt egy nagyot, és rendberakta, túrázhatóvá tette a területet. El is mentünk megnézni.

Meglátogattuk idén a Rezi melletti Farm 54-et is, ami egyfajta angus marha-paradicsom lett. A képen a legnagyobb karakter, Csabi, a békés tenyészbika látható.

Aki hallott már valaha Uzsa nevéről, elsőre leginkább a méretes bányája ugrik be, ami a sok környékbeli bezárt bányával ellentétben teljes gőzzel működik. Márpedig az uzsai hegyoldalról egyedülálló panoráma kínálkozik, a környező erdő pedig olyan kincseket rejteget, mint ez a rönkház.

Régóta fel akartuk fedezni az északi part ikonját, a Bzmot, azaz Piroska becenevű motorkocsit. Találtunk is egy bátor mozdonyvezetőt, aki elkalauzolt minket Tapolca és Keszthely között, itt épp egy valóban vasútmániás kisfiúnak mutatja meg a vonalat édesanyja.

A Balatonról mindenkinek a hotelek és üdülők ugranak be először, pedig az épített örökség részei a szocializmus idején épült lakótelepek is. A legkülönlegesebbet, a tapolcai Y-házak világát fedeztük fel pár hónapja.

Egész kedves mikrotörténetet fedeztünk fel: Benkő Ildikó családján keresztül ismertük meg a balatonalmádi Lottó-üdülőtelep, köznyelviesebben a Nyer-telek világát. Ahogy a névből hangzik, a telepen a rendszerváltás előtti lottósorsolásokon lehetett üdülőt nyerni.

Balassa Balázzsal, Szigliget polgármesterével és a Balatoni Szövetség már távozott vezetőjével a nyáron készítettünk nagyinterjút. Ebben többek között az emberi léptékű beépítésről is szó esett, fotósunk pedig a nyakába vette Szigligetet, hogy bizonyítékot keressen rá, létezik ez a fogalom.

A nyáron kétrészes cikksorozattal mutattunk be pár fontos balatoni borászt, ráadásul jelentős helyen: a kedvenc dűlőjükön. Itt a déli, itt pedig az északi parti részt nyithatod meg, az utóbbiban találsz pár sort Liszkay Mihálytól, aki eladósorba tette monoszlói birtokát.

A nyár egyik legkülönlegesebb eseménye volt a Művészetek Völgyéhez lazán kapcsolódó Hello Wood rendezvénye. Egyfajta finisszázsnak szánták a nagy karneváli felvonulást a Kapolcs környéki szántóföldeken, néztek is nagyot a Völgy látogatói, amikor bevonult a fából ácsolt forgatag a községbe.

Már tavaly is imádtuk és imádtátok, amikor egy balatoni aprófalut mutattunk be (Kővágóörs-Pálkövét), úgyhogy idén is nekiveselkedtünk egy ilyen fotónehéz projektnek. Az idei úti cél a Káli-medence peremén henyélő Balatonhenye volt, ami elvarázsolt tündérfaluként mutatta meg szebbik arcát.

Ez a kép ugyan nem kapcsolódott semmilyen riporthoz, de gondoltuk, készítünk friss képeket a fövenyesi kertmozihoz. Épp gyerekeknek szóló műsor volt, fotósunk a feszült várakozást örökítette meg.

A nyáron egy alkalommal elég magasra emelkedtünk. Egy hőlégballon kosarában állva vált valósággá Radnóti sora, térképpé vált alattunk a táj. Végre úgy készíthettünk magaslati fényképeket, hogy drónt sem kellett használni hozzá.

Persze a drónozást se hagyhattuk ki, néha az nyújtja ugyanis a legjobb perspektívát. Az idei Balaton Átevezés során a rajt előtti keszekusza csónakrengeteget sikerült megörökíteni fentről.

2019-ben többször fordult az emberek figyelme a Nagy-Berek felé, mint a korábbi években. Az itteni pezsgő élővilágot részben tönkrevágta egy szörnyű bozóttűz, de arról is cikkeztünk, hogyan vált olyanná a terület (ami régen a Balaton medre volt), amilyen most. A képanyagot ezúttal is drónnal készítettük.

A SUP lett az új őrület a Balatonnál az utóbbi években, mindenki a széles deszkákon állva akarja szelni a habokat. Össze is szedtünk pár használható útvonalat és tippet, ehhez pedig remek képeket készítettünk a magasból.

Somogyvámos határában, a szántóföld közepén gótikus rom mered az ég felé, az ún. Pusztatemplom. Az egykori, már rég elpusztult Csopak (nem az északi parti!) falu utolsó hírmondója ez az épületmaradvány, amit madártávlatból fotóztunk le.

Felsőörsön, a forráshegyi geológiai tanösvényen készült munkatársunk tündérmesébe illő fotója idén ősszel. Hogy miért éri meg errefelé túrázni, azt régebbi cikkünkben mondjuk el.

Szintén őszi természeti kép az alábbi, ami a csopaki Csákány-hegyen, a kilátóból készült. Minket is lenyűgözött a panoráma, amit itt kapunk, ráadásul leereszkedve a hegyről a csopaki-füredi borvidék szívében kötünk ki.

A Káli-medence télen is fantasztikus arcát tudja mutatni. Az év kezdetekor, nagy hidegben, minimális hótakaró mellett fotóztuk be a környéket.

Nemrég írtunk arról is, mennyi korcsolyapálya nyit ki idén a Balatonnál (bár a karácsony előtti melegben volt egy kis megtorpanás-bezárás), na meg arról, milyen téli programokat találunk Balatonlellén. Ez utóbbi kép is ott készült.