Eddig tartott a bevezető időszak, de most indul be igazán a balatoni nyár. Már elkezdődött a nyár legnagyobb fesztiválja, a Balaton Sound, de indul a veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napok, a Salföldi Dalföld és a Keszthelyfeszt is. A zenés rendezvények mellett azért ezúttal is fért az ajánlónkba túra és frissen nyílt kiállítás is.

Rozé, Rizling és Jazz Napok (07.05-től, Veszprém)

A VeszprémFest kísérőrendezvényeként, július 5-én kezdődik a Rozé, Rizling és Jazz Napok, ahol ismert balatoni pincészetek (Jásdi Pincészet, Kreinbacher Birtok, Konyári Pincészet) mellett tokaji, egri, etyeki és villányi borászatoknál is kóstolhatunk a következő több, mint egy hétben. A borozás közben zenei program nélkül sem maradunk, hiszen naponta három koncert szórakoztatja majd a közönséget. A július 14-ig tartó fesztiválon fellép többek között a Bin-Jip, a Swing à la Django feat. Roby Lakatos és a Tóth Vera Quartet is.

A jövő heti Veszprémfestes UB40-koncert után is itt válthatjátok be egy pohár vörösborra a kuponotokat.

Balaton Sound (07.03-tól, Zamárdi)

Nem lehet július Balaton Sound nélkül; Európa legnagyobb vízparti fesztiválja már szerdán megnyitotta kapuit, de egészen vasárnapig lesz időnk a bulizásra. A már sokak által ismert húzónevek - Armin Van Buuren, The Chainsmokers, DJ Snake - mellett érdemes lesz figyelni például Denzel Curry és Gryffin fellépésére is.

A fesztiválon teljesen megújult a VIP-rész, most már külön stranddal is készültek a szervezők, ahova a központi VIP-ből egy gyaloghídon át lehet eljutni. A tavalyi években elindított boat party-k idén is folytatódnak, óriáskereket ezúttal is felállítottak a fesztivál területén, valamint a tavaly tavasszal elhunyt Avicii emléke előtt homokszoborral tisztelegnek.

Istvándy FESZtelen (07.03-tól, Badacsonytomaj)

Július 3. és 7. Között, az Istvándy FESZtelen is a gasztronómia, valamint a jazz szerelmeseinek kedveskedik. Az említettek mellett számos off-program is bekerült a kínálatba, úgy mint a Bazalt Körút túra, a jóga vagy a Barkasos birtoklátogatás a Golgota dűlőn.

Túra a pálosok útján (07.06., Ábrahámhegy)

Július 6-án, egy vezetett túra keretében fedezhetjük fel az egykori salföldi pálos kolostor romjait, illetve annak környékét. Utunk az ábrahámhegyi vasútállomástól indul, majd ide is tér vissza, miután a kolostor mellett a Folly Arborétumot is érinti.

Salföldi Dalföld (07.05-től, Salföld)

Nem csupán a túra miatt lesz érdemes Salföld felé venni az irányt, hiszen a Salföldi Dalföldet is a hétvége folyamán rendezik meg, amely idén a magyar jazz világába kalauzolja a résztvevőket. Július 5. és 7. Között fellép Barabás Lőrinc, a Dresch Quartet és a Trio à la Kodály is.

Rejtélyes gyűjtemény – Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége (08.25-ig, Keszthely)

A keszthelyi Balaton Múzeumban augusztus 25-ig tekinthetjük meg a közelmúltban felfedezett, 2776 db-os keszthelyi éremgyűjteményt, valamint a vele együtt megtalált ékszer- és emléktárgy-kollekciót. Nemrég mi is megnéztük a kiállítást, ezen a linken olvashatjátok el beszámolónkat.

KeszthelyFest (07.05-től, Keszthely)

A hétvége folyamán a KeszthelyFeszt is csatlakozik a nyári fesztiválok sorához. Az ingyenes rendezvényen rengeteg színpadi programra számíthatunk, melyek közt kicsik és nagyok is egyaránt megtalálhatják a kedvenceiket. Színpadra lép az Irie Maffia és a The Carbonfools is, délutánonként pedig bábelőadások és gyermekkoncertek fogják szórakoztatni a lurkókat.

Puszi Együttes (07.06., Szentbékkálla)

Szombat este ismét a szentbékkállai Pegazusban koncertezik a Csókolom zenekar férfi tagjaiból alakult Puszi Együttes. A hagyományosnák számító fellépés előtt már déltől várják a közönséget.

Hétvégi túratipp: Szent György-hegyi túra

A Balaton-felvidéken járva mindig kötelező program a Szent György-hegyi túra, nincs ez másként nyáron sem. Mindenképpen érdemes útba ejteni a fák közt kibúvó bazaltorgonákat, a helyiek által csak Sárkánybarlangként emlegetett álbarlangot és a Márton atya présházból épített ortodox kápolnát is, a hegytetőn elénk táruló panoráma pedig már önmagában megéri az erőfeszítést.