Rossz irányba halad a nádirtás, Hévíz Európa 12. legvonzóbb úti célja lett és nevet keresnek egy nemesbüki borjúnak. Heti hírösszefoglaló.

Kifejezetten embertelen héten van túl a Balaton térsége (is) időjárásilag. Az orkánerejűt megközelítő, 120 km/órát meghaladó szélvihar csapott le a hét első felében, kisöpörve a meleg, tavaszias időt, és sajnos emberéletet is követelve. A hétvégére kemény fagyokkal visszatért a tél, de sajnos a jövő héten se lesz megnyugvás az előrejelzések szerint. Az Időkép jóslata szerint melegen indul a hét, hétfőn 5 fokos reggel után 12 fok is lehet, majd napról napra 2-3 fokonként csökken a hőmérséklet, mígnem beáll egy 0-7 fokos szintre. Eső főleg a hét első felében várható. 

Ami veszélyes, hogy ismét a 100 kilométer per órát meghaladó erejű széllökésekre kell felkészülni hétfőn, de ezúttal a délnyugati szél lesz a felelős. A tó partjával párhuzamosan fújó szél pedig akár ki is billentheti a vizet, átfújva jelentős részét a nyugatiból a keleti medencébe.

A radikális időjáráson kívül is sok minden esett meg a Balatonnál a mögöttünk hagyott héten: tilos lesz egy ideig csukát fogni, elképesztő méreteket öltött a nádirtás, borászok gyűltek össze beszélni az olaszrizling esélyeiről a klímaváltozás közepette és újabb fesztiválokat és fellépőket jelentettek be. Heti hírösszefoglalónk következik.

Állati hírek

Hétfőtől március végéig tilos lesz csukát fogni a Balatonban (ha mégis fog a horgász, vissza kell engednie). Változatlanul tilos méreten aluli halra menni. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. közölte még, hogy tavaly 47 helyen végzett haltelepítést, 357 ezer kilogramm 2-3 nyaras és 775 ezer kg előnevelt korú pontyot engedtek el. Süllőből az előírt 6000 kg alatt maradtak, de csuka, balin, kősüllő, menyhal és compó is került a Balatonba. A Kis-Balatonba pedig pontyot, csukát és süllőt helyeztek. (Tőzsdefórum/MTI)

A badacsonylábdihegyi strandon mutatta be az Ökoturisztikai Látogatóközpont két prominense, milyen madarakat érdemes megfigyelni, hogyan érdemes őket etetni a kertünkben télen, milyen különleges állatok vannak ilyenkor a Balatonnál a jégmadártól a vidráig. (LikeBalaton)

Dühös természet

Döbbenetes ütemben pusztítják a nádast illegálisan - épp az ipari kikötő ellen tiltakozó - Balatongyörökön. A már 127 helyen végzett irtást azzal védte meg a györöki polgármester, hogy a falu partszakaszán kevés helyen lehet hozzáférni a parthoz, ezért pusztítják a nádast az ingatlantulajok. Bíró Róbert szerint a horgászok is irtanak, a törvény pedig nem elég szigorú, sőt a nádaratások is elmaradnak, holott az segíti a nádas megújulását. (HírBalaton)

Szintén a nádirtásra figyelmeztetett Pomogyi Piroska hidrobiológus a Balatoni Szövetség szerdai elnökségi ülésén. Elmondása szerint az utóbbi években mintegy 7 hektár nádast irtottak ki, sokszor a téli nádaratásra kapott engedéllyel (ami nyilván nem a teljes kiirtásra szól). Balatonakali, Balatonföldvár és Szántód határa, valamint Fonyód térségéből 1-1 hektár nádas tűnt el, de mindkét parton voltak illegális irtások. És akkor a szintén törvénytelen partfeltöltésekről és stégekről ne is beszéljünk. (Népszava/MTI)

Brutális szélvihar csapott le a Balaton térségére kedden és szerdán. Rengeteg fa dőlt ki, sok közutakra, főutakra a környező megyékben, továbbá kedden Veszprémben óriás kivetítőt és jelzőlámpákat, Marcalin háztetőket bontott meg a szél, de vasúti fennakadások is voltak Gárdonynál, valamint Győr és Veszprém között is. Napi szélrekord is született: a Kab-hegyen 120 km/órás lökést mértek, amit nem sokkal később a budapesti János-hegy 124 km/órája döntött meg.
Az orkán aztán szerdán a déli partra tolta a Balaton vizét, hirtelen 15 centit emelve például Fonyódon, így a tó vize kicsapott a partra is. Szintén szerdán Tabon megbontotta a szél az uszoda tetejét, több helyen áramkimaradások voltak a térségben.
A vihar sajnos halálos áldozatot is követelt a térségben: egy tapolcai férfi autójára menet közben dőlt egy fa Nemesvitán.  (Veol 1; Veol 2; Sonline 1; Sonline 2; Index; Időkép)

Közlekedés

Felújítják és kiállítják azt a kisvonatot, ami a hatvanas évektől jó ideig szállította az utasokat a Veszprémvölgyben, a vidámpark és az állatkert között (még alagútja is volt a hegy alatt). Közlekedni nem lehet majd vele, egyfajta gyerekjátszótérré alakítják. (Veol)

Zajlanak a hajók felújításai a Balatoni Hajózási Zrt.-nél (Bahart), a Széchenyi komp hajtásláncát szerelik épp. A Kisfaludy komp felújításának második üteme is elkezdődik, több hajót pedig parti szemlére készítenek fel. Kiderült még, a Bahartot is érinti a munkaerőhiány, többek közt keresnek kikötőőrt és művezetőt is. (Magyar Nemzet)

Épül-szépül

Újabb luxusszálló épül Balatonfüreden. Egy négycsillagos, három emeletes, 80 szobás, wellness-szálló épülhet fel a kemping területén. Ezzel szinte nem is marad megfizethető árú vízparti szállás a városban. (Mérce)

Egy neten terjedő fotó szerint valóban gőzerővel épül Siófokon a kiliti zsilip. (Ábrahám Gábor/Facebook)

Bor & gasztro

Nevet keresnek egy borjúnakKorosajt Műhely farmján. Vasárnapig lehetett szavazni, az volt a kitétel, hogy - mint az összes itteni tehénnek -, B betűvel kezdődjön a neve. A győztes nevet kisorsolták: Bettina lett az. A Korosajt egyébként 10 millió forint pályázati pénzt nyert nemrég, amiből látványsajtműhelyt alakítanak ki május 9-ig. (LikeBalaton)

Pénteken megnyitott a bő fél évet csúszó mindszentkállai Kapocs ABC, a Káli-Kapocs kiterjesztése. A bolt hétfőtől szombatig 7-13 és 15-18 óra között, vasárnap 7-13 óra között lesz nyitva. (Káli-Kapocs/Facebook; We Love Balaton információ)

Meghirdette az utolsó idei Gasztropikniket a Balatoni KÖR. Az újabb hagyományoknak megfelelően ezt már nem valamelyik környező településen, hanem az egyik tihanyi komphajón tartják május 15-én. (Balatoni KÖR/Facebook)

Kovács Tamás, a Szent Donát Birtok borásza egy interjúban a vörösborok hamarosan bekövetkező, északi parti elterjedéséről, a várható gyakoribb bozóttüzekrők, az éghajlatváltozásról, a hazai borok külföldi eladásáról, bormarketingről, az osztrák borsikerekről és a más szeszes italokkal vívott konkurenciaharcról is beszélt. (HelloVidék)

Még január 31-én lezajlott az idei, tizenegyedik Olaszrizling Szerintünk eseménye, aminek középpontjában a klímaváltozás rizlingre gyakorolt hatása állt. A Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Birtokon a fajta alkalmazkodásáról és különböző módszerekről beszéltek a borászok és szakértők, miközben szélsőséges időjárású évek borait kóstolták. (Kóstolom közleménye)

Mozgás & hajózás

Elindult a nevezés a május 24-i dm Balaton RUN futóversenyre. A végig a tóparton haladó zamárdi versenyen 5, 10 kilométer, félmaraton és félmaratoni váltó is lesz két gyerekfutam mellett. A Maratonman versenyek kötelékébe tartozó rendezvény az ökotudatosság jegyében telik, nevezni ezen a linken tudtok. (Drive Me Baby)

Ismeretlenek megrongálták a bakonyi Cuha-völgyi via ferratát, azaz kiépített mászóútvonalat. A balesetveszélyes tett miatt a rendőrség eljárást indított. (Index)

Reneszánszát éli a több kikötőt is érintő túravitorlázás a Balatonon, azonban a kikötők állandó helyei megteltek, szezonban szabad vendéghelyet is alig találni a hajóknak. Ebből sok konfliktus adódik, bár akadhatnak olyan megoldások, mint amikor a fix helyet bérlő kihajózik hosszabb időre és átengedi a helyét túravitorlásoknak. (Porthole)

Szintén vitorlás hír, hogy harmadszor is elindult a Hidegenlégió becenevű téli vitorlástúra a tavon. Hat hajó startolt el a februári tavaszban, 16 fokban, majd a betörő hidegfront közel 100 km/órás szelével kellett megküzdeniük. (LikeBalaton)

Kultúra & design

Helytörténeti beszélgetést tartottak Keszthelyen a régi idők teleiről, a befagyott Balaton hasznosításáról, a jégen csúszkálás századfordulós hóbortjáról. Ezen részt vett Iski Szilvia, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum történésze és Varga Zoltán, a kastély Hintómúzeumának igazgatója is. (Zaol)

Interjú készült Nagy Dániellel és Orbán Péterrel, a Hidden Characters két tervezőjével, akik a veszprémi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt arculatát tervezték. Kiderült, ehhez zömmel az EKF 2023-as pályázati anyagából merítettek, és két külön vonalon is elindultak. Végül az óramutatóra, felragyogásra, koronára emlékeztető pálcikás megoldásuk nyert. Ezt egy 110 oldalas anyagban mutatták be, manapság pedig már ezt használja az EKF 2023 csapata. (HypeAndHyper)

Fesztivál

Újabb 20 fellépőt jelentett be a július 8-12. közötti Balaton Sound. A fesztiválon többek közt zenélni fog DJ Snake, Steve Aoki, Lost Frequencies és Paul van Dyk is. A teljes fellépőlistát itt találod. A szervezők megjegyzik, egy új konstrukció keretében már részletfizetéssel is lehet jegyet, bérletet venni a rendezvényre. (Balaton Sound közleménye)

Februárban is folytatódnak a Kultkikötő programjai a déli és északi parton. Balatonbogláron 5-én és 19-én is filmklub lesz, 8-án a badacsonyi Hableányban lép fel Falusi Mariann és Sárik Péter egy jazzkoncerten, 20-án pedig a földvári Bajor Gizi Közösségi Házban Pindroch Csaba ad önálló estet. (Kultkikötő közleménye)

Újra összeáll a 17. VeszprémFestre a Jazz+Az zenekar, ami a fesztivál nulladik napján, július 14-én lép fel. A rendezvény ötnapos lesz, július 14-18. között tartják a História Kertben felállított nagyszínpadon. A csúcsfellépő DIDO lesz, akinek koncertjére már minden jegy elkelt. (VeszprémFest közleménye)

Idén másodszorra tartják meg Kapolcson a Bondoró Fesztivált: az utcaszínházi seregszemlét a pünkösdi hosszú hétvégén (május 29. - június 1. között) rendezik meg. Sok hazai és több külföldi társulat is fellép a falu hat helyszínén a tűzzsonglőröktől a bábosokig. Koncertek is lesznek, a Firkintől a Zubolyon át csak a fesztiválra összeálló formációk is zenélnek majd. Mivel ekkor lesz gyereknap is, rengeteg gyerekprogram is várható. Jegyeket, bérleteket itt vehettek. (Bondoró Produkció közleménye) 

Kiváló desztináció

Lezárult a közönségszavazás a European Best Destinationsnél, ahol a legjobb idei európai úti célokat keresték. A győztes az idén a franciaországi, elzászi Colmar lett (tavaly pedig pont Budapest), de a legfontosabb, hogy a 12. helyre Hévíz futott be. Dicsérik a természetes termáltavát és a jó megközelíthetőségét is. (Forbes)

Gazdátlan ingatlan