Minden tervet borított a héten, hogy megengedik az éttermek, kávézók, strandok és szabadtéri múzeumok kinyitását, de a fesztiválszezont lefújták. Heti hírösszefoglalónkban sok más érdekes balatoni hírt is találsz.

A szeszélyes időt tartogató utolsó áprilisi hét után egy szeszélyes időt tartogató első májusi hét következik az Időkép előrejelzése szerint. Hétfőn a hűvős hajnali 4 fok után 20 fok várható, majd kedden hidegfront érkezik, így a reggeli 9 fok után nappal csak 17 fok lesz. Szerda lesz a hőmérsékleti mélypont a héten 5-16 fokkal, majd tempós melegedés kezdődik: vasárnapra már kora nyárias idő, 13-26 fok lehet. A héten felhős-napos idő várható, kedd hajnalban eshet némi eső, csütörtökön élénk lehet az északias szél. A Balaton vize 15 fokos.

Az időjárás mellett más is tartogatott meglepetéseket: a járványügyi korlátozások átalakítása minden tervet borított a Balatonon, rikta madárfaj jelent meg Tihanyban, egyre nagyobb a felhördülés a Bahart kiüresítése miatt és közben egyre több vendéglő nyitja meg kapuit. Ezek voltak a hét fontos balatoni hírei.

Vírus & veszélyhelyzet

A kijárási korlátozások jelentős enyítését jelentette be a kormány több lépcsőben szerdán és csütörtökön. Vidéken, így a Balatonnál is újra teljes nyitvatartással dolgozhatnak a boltok, az éttermek és vendéglátóhelyek megnyithatják teraszaikat, a szabadtéri strandok, szabadtéri múzeumok és állatkertek is kinyithatnak. Azonban semmilyen rendezvény megtartását nem engedélyezik augusztus 15-ig. Kötelező lesz viszont beltérben és a tömegközlekedésen a maszkviselés és a távolságtartás. A helyzetet ugyanakkor árnyalja, hogy a budapestiek és Pest megyeiek nem hagyhatják el a térséget, ha megteszik, az szabálysértésnek minősül. (We Love Balaton; Index)

A kormányzati tájékoztató honlap szerint a Balatonnal határos megyékben április 13-án ennyi fő igazoltan koronavírus-fertőzött: Zala - 139, Veszprém - 58, , Somogy - 28. (Koronavírus.gov.hu)

Mivel a vírusok specifikálódnak terjedésileg is, nem kaphatjuk el a koronavírust sem a Balatonban fürdőzve az Ökológiai Kutatóközpont főmunkatársa, Földvári Gábor szerint. A mesterséges medencékben sem él meg a vírus, ha megfelelően klórozva van a víz. Persze a strandon nagy tömegben jelen lévő emberek egymástól könnyen elkaphatják a vírust. (LikeBalaton)

Világszerte tapssal és zenével köszönik meg az emberek az egészségügyi dolgozók harcát a koronavírus ellen, így Magyarországon is. Egy Nagy Márton nevű 14 éves boglári fiú például hat hete minden vasárnap a teraszukon szaxofonozik. A frontvonalban dolgozó Országos Korányi Pulmonológiai Intézet munkatársai kifejezetten hálásak az ilyen gesztusokért. (HírTV)

Magyarországon is megvizsgálták a mobiltelefonok cellainformációi alapján, mennyire tartja be a lakosság a kijárási korlátozást. A Balatonnál március 16. és április 8. között jelentősen nőtt az ún. mozgássűrűség, így jogosak a tóparti önkormányzatok korlátozásai. (Portfolio)

A május 1-i hosszú hétvégén is több település a közterületei, strandjai lezárása mellett döntött. Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Nemesgulács és Szigliget polgármesterei közös közleményben kértek mindenkit, aki nem lakos vagy nincs e helyeken üdülője, hogy ne jöjjön ide a hétvégén. Lezárták a turistaösvényeket, látnivalókat, strandokat, kilátókat és több egyéb intézkedést is hoztak. Tihany is azt kérte, a hétvégén senki se látogasson a településre. (Az érintett hat település közös közleménye; Északipart)

A természettel vagyunk

Különlegesen ritka, sebezhető madárfaj egy példánya jelent meg a tihanyi Külső-tónál: egy csíkosfejű nádiposzáta. A faj 2011-re szinte eltűnt hazánkból, de most egy madárgyűrűzésen találtak egyet. (Zoozoo.hu)

Annyira tiszta már a levegő, hogy a kellően sötét éjszakákon látni a Tejutat az égen. Ezt sikerült az Időképnek is elkapnia, épp a Balaton partján, ráadásul mobiltelefonnal. (Időkép)

Közlekedés

Elkezdődik a 8-as főút veszprémi szakaszának bővítése, emiatt május 4-től július végéig lezárják a Körmend felé tartó oldal külső sávját 1,3 kilométer hosszan. (Veol)

A járvány idején tobzódó dühítő dolgokról írtak cikket, amiben egy füredi eset is szerepelt. Füreden lezárták a 71-es főúttól délre eső parkolóhelyeket, egy olvasó szerint azonban a város mind a 7 közterületi e-autótöltője itt található, magyarán nem tudnak tankolni sehol, maximum otthon. (Index)

Nyílt levelet írt a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke, Lombár Gábor a Bahart többségi tulajdonosának, a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ). Ennek okát előző híradónkban írtuk meg: leválasztaná az MTÜ a vitorláskikötőket a hajózási cégről, több személyhajó-kikötőt bezárna és eladna, hajójáratokat szüntetne meg, szállodát, kempinget és hajókat értékesítene. Lombár szerint az irány rossz, a Bahart eddig nyereséges volt, a céget nem lenne jó szétszedni, a gazdasági haszon fölé kell helyezni a hosszútávú, stratégiai érdeket. A Baharttal kapcsolatos döntés Lengyel Róbert siófoki polgármester szerint "bűzölög", a vagyon elherdálását sejti az egész mögött, visszafogottan, de Bóka István füredi és Balassa Balázs szigligeti polgármesterek is kételyeiknek adtak hangot. Fónagy János államtitkár szerint az önkormányzatok a beígért tőkeemelést nem hajtották végre a Bahartban, a településeknek viszont erre sose volt elég pénzük. (Északipart; Népszava; Magyar Narancs)

A déli partra vonatozókat érinti, hogy felújítják az erre is sűrűn megforduló Stadler FLIRT típusú motorvonatokat. A 2007-10 között forgalomba állt piros FLIRT-ök is kék-fehér-sárga fényezést kapnak, konnektorokkal és USB-csatlakozókkal, utastájékoztató monitorokkal szerelik fel őket, akadálymentesítenek és graffitiálló fóliával fedik be a mosdókat. (Magyar Nemzet)

Folytatódott a Balatoni Bringakörút átmeneti felújítása az északi parton. Ezúttal Balatongyörökönújult meg 1,3 kilométer kerékpárút. (Magyar Kerékpárosklub Balaton/Facebook)

Épül-szépül

Két ütemben fejlesztenék tovább a kempingre már egyre kevéssé hasonlító Balatontourist-kempinget Balatonfüreden. Ehhez az önkormányzat 3,2 milliárd forint állami támogatást kér. A cél egy mélygarázs és konferenciaközpont építése. A kempingben jelenleg is épül egy hatalmas kikötő és egy négycsillagos szálloda. (24.hu)

Strandfelújítások kezdődtek el Keszthelyen. Állami támogatással megújul a Helikon strand több belső tere és tetőszerkezete, felújítják a vizesblokkokat, családbarát öltözőket helyeznek el; a Libás strandon is vizesblokkot újítanak fel, öltözőt létesítenek, valamint 78 férőhelyes vízisporteszköz-tároló is felépül, a Városi strandon felújítják a csúszdákat, felújítják az egyik fontos kiszolgáló épületet, vizesblokkot építenek, pihenőhelyet kapnak a vízimentők, helyet a strandkönyvtár. Részletek a linken. (Zaol)

Méretes strandfejlesztés zajlik Örvényesen is, a szabadstrandot 300 millió forintból újítják fel, a munkálatok két éve zajlanak. Elkészült a gyereköböl és a játszótér, most pedig úszóstéget vásároltak, ami 40-50 méter hosszú, növeli a vízbejutási pontok számát. Wifit és webkamerát építenek ki, az elbontott főépület helyére újat építettek, rendezik a parkoló területét is. A projekt akár augusztus végére is elkészülhet. (Balatontipp)

Nagy erőkkel zajlik a szigligeti vár felújítása, aminek során rengeteg interaktív látványelemet is beépítenek. A projekt csúszik a járvány miatt, de nyár végére szeretnék befejezni. A falu strandját is felújítják, többek közt bővítik a játszóteret, a napozófelületet, mozgáskorlátozott beemelőket létesítenek, valamint út- és járdaépítés is zajlik a településen. (Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület közleménye)

Mozgás & vitorla

Új időpontban rendezik meg az országúti bringások nagy versenyét, a Tour de Pelso - Balaton Maratont. A 18. tókerülő versenyt az augusztus 29-30-i hétvégén tartják a kapcsolódó kisebb versenyekkel együtt. Május 22-ig kedvezményesen lehet nevezni. (Bikemag)

Megújulhat a Balaton egyik matuzsálem hajója, az 1929-ben épült Glückauf. A 91 éves klasszikus jacht egy 30-as Scherrenkreuzer sok tulajdonos kezén fordult meg, egy ideig egy angol tulaj Southampton környékén, a tengerszorosban használta. Végül 2017-ben Újhelyi-Gáspár Miklós és Morvai Zoltán vették meg, és idénre jutottak el odáig, hogy teljeskörűen felújítják a Navalia műhelyben, április végére készül el. (Vitorlázás Magazin)

Interjú készült Tóth Balázzsal, a lellei BL YachtClub vezetőjével, aki a járvány miatt bezárta a vendéglőt és szállót (de nem a kikötőt) egy időre. Azt tapasztalta, a hajósok nagyon óvatosak, a klub apró ráncfelvarrásokkal készül az újranyitásra, a vendégeik pedig tavaszról őszre-télre tették át foglalásaikat. (Vitorlázz Itthon)

FesztiválszezOFF

Mivel minden méretű rendezvényt betiltott a kormány a koronavírus miatt augusztus 15-ig, a feje tetejér áll a balatoni fesztiválszezon. A sok kis esemény mellett elmarad a Balaton Sound, a Művészetek Völgye és a Veszprémfest is, de a Paloznaki Jazzpikniket pár héttel később megtartják. Több kisebb balatoni fesztivál megrendezése is kérdéses még, főleg amik az augusztus 15-i határidő környékére esnek. (We Love Balaton; Hello Vidék)

A pünkösdre tervezett kapolcsi Bondoró Utcaszínház Fesztivált nem törölték, hanem eltolták augusztus 28-30-ra. Négy helyett háromnapos lesz a fesztivál, de együtt tartják meg a szintén elhalasztott Kapolcska Tábor és Kisfesztivállal. Hozzátették, a helyzet miatt a külföldi fellépőik várhatóan nem jönnek el a rendezvényre. (Bondoró Utcaszínház Fesztivál közleménye)

A STRAND Fesztivál elvileg nem marad el augusztus második felében, és most készültek is egy meglepetéssel a vasárnapi anyák napjára. Bródy János: Mama kérlek című dalát Rúzsa Magdi, Lábas Viki, Járai Márk és Horváth Tamás énekelték fel. A MOL és az Együtt az Autistákért Alapítvány a kliphez kapcsolódóan autista gyerekeket egyedül nevelő anyukákat támogat. (STRAND Fesztivál közleménye)

Kultúra

A balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár házhoz szállítja a kikölcsönzött könyveket, és statisztikájuk szerint semmit sem csökkent a kölcsönzési kedv az új rendszerrel. Ilyen könyvtárfutár szolgálat több helyen is működik a Balatonnál, többek közt Tapolcáról és Balatonfűzfőről is hallottunk. (HírBalaton; We Love Balaton információ)

Május 1-én megtartották Füreden a tervezett utcai fúvószenekari koncertet, bár a zenekar idősebb tagjai nem vettek részt rajta, és arra kérték a közönséget is, hogy ne menjenek ki az utcára, csak az ablakokból figyeljék az előadást. Zenéltek több nevezetes helyszínen és helyi lakótelepen is. (Balatonfüred.hu)

A Nemzeti Filmintézet a Magyar Film Napja alkalmából ingyenesen elérhetővé tett 20 magyar vígjátékot, köztük egy balatoni vonatkozásút is: a Csak semmi pánik című Ötvös Csöpi-filmet. (NFI.hu)

Gyűjteménye egy jelentős szeletét már digitalizálta a keszthelyi Balatoni Múzeum, de nagyban készülnek az esetleges újranyitásra is. Megépítették a Balatoni Kincsestár kiállítást, további időszaki tárlatokkal és a néprajzi gyűjtemény bemutatásával is várják majd a látogatókat, szeptemberben pedig szabadulószobát nyitnának. (HírBalaton/TV Keszthely)

Bor & gasztro

Május 1-én újra megnyitotta kapuit a fövenyesi Kalóz Strandbisztró. Pár klasszikus ételüket lehet kapni, nyilván csak elvitelre. A zánkai Neked Főztem is elindult, házhoz szállítást is vállalva. (Kalóz Strandbisztró, Fövenyes/Facebook; Északipart)

Újranyitott a füredi Nomád coworking-iroda is, de csak nagyon szigorú korlátokkal lehet beülni dolgozni hozzájuk (létszámkorlát, webes bejelentkezés, eldobható poharak stb.). Kis delikátboltjuk is nyit ennek megfelelően. (Nomád Coworking & Design Shop/Facebook)

Lezajlott a füredi Jókai-bableves főzőverseny, amit ezúttal online hirdettek meg, és tíz család vett részt rajta. A harmadik a Babbanda, a második a Babok királynői, a győztes pedig a Jókai 3 Rózája nevű csapat lett. Érdekesség, hogy e-mailben kellett beküldeni fotót és frappáns receptet, ezúttal csak ez alapján ítélt a zsűri. (Füredkult közleménye)

Turizmus & szállás

Akár a dolgozók felét is kirúghatják a Hunguest Hotels szállodaláncból. Ugyanis a járvány miatt visszaesett a forgalom, így most állnak neki több hotel, akár két évig is eltartó felújításának. A Balatonnál ez az almádi Bál Resortot, a hévízi Heliost és Panorámát, a tapolcai Peliont, valamint a zalakarosi Freyát is. (Portfolio)

Május 15-én kinyitná több kempingjét a Balatontourist. Kapcsolódó információ még, hogy a kempingek a Hunguest Hotels leányvállalatai lettek, hogy a badacsonyörsi Balaton vendégház már nem része a hálózatnak, és hogy csatlakozott a balatonberényi Kócsag Kemping. (Hello Vidék)

Jótékonyság

Borcsomagok eladásával támogatja meg a Bujdosó Pincészet a vízimentők mentőautó-beszerzési projektjét. Háromféle, egyenként hat palackot tartalmazó, 7200 forintba kerülő borcsomagot lehet rendelni, és mindegyik csomag árából 1200 forintot a vízimentőknek utalnak. (Zöldszüret Borkommunikáció közleménye)

Biztonság

Online oktatásra áll át - legalábbis az elméleti rész tekintetében - a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. Aki szeretne vízimentő lenni, ezen a linken jelentkezhet. (HírBalaton)

Ingatlan

Óriásit esett az ingatlanok iránti érdeklődés a járvány miatt a déli parton az OTP Ingatlanpont szerint. Akár árcsökkenés is jöhet emiatt, de minimális. Ezzel szemben Keszthelyen és Tapolcán nincs nagy csökkenés, mivel itt kevésbé lakhatási céllal vesznek az emberek lakást. A parton drága az ingatlan, ezért sokan 4-15 kilométerrel beljebb nézelődnek. (24.hu/MTI)

Címkék