A címben leírtakon túl folytatódott a motorosok vs. Füred hadakozás, bejelentették a mozik, színházak és múzeumok kinyitását, sőt Kultkikötő is lesz 2020-ban. Ezek voltak a hét balatoni hírei.

Már nemcsak a naptárban van nyár, de azért az időjárás is kezd kora nyárias maskarát ölteni. Az előttünk álló hét is roppant kellemes lesz olyannyira, hogy az Időkép előrejelzése alapján a hétvégére a Balaton vize eléri a lélektani, fürdésre már bőven alkalmas, 20 fokos hőmérsékletet. A hajnalok már egész enyhék lesznek, 13-16 fokig hűl csak le az éj, nappal pedig 21-27 fokok lesznek (a hétfő és kedd lesz a leghűvösebb, a csütörtök és vasárnap a legmelegebb). Felhős-napos időre számíthatunk, viszont ahogy a trópusokon, szinte minden nap menetrendszerűen záporral, zivatarral kell számolni. A Balaton vize 18 fokos.

És most következzenek a hét hírei a természettől a közlekedésen és gasztronómián át a kultúráig.

Gyász

Június 7-én, 73 évesen elhunyt Török László World Press Photo nagydíjas és Balázs Béla-díjas fotóművész, aki 1991 óta vezette a salföldi Pajta Galériát, majd 2010-ben családjával a faluba is költözött, a galéria pedig vendéglővel bővült. (MMA.hu)

Vírus & veszélyhelyzet

Újabb fontos enyhítéseket jelentett be a kormány. A rendezvényekre vonatkozó korlátozások ugyan fennmaradnak, de újra kinyithatnak a színházak, mozik, fürdők és múzeumok, amint vége a veszélyhelyzetnek. Általánosan engedélyezik az autós koncerteket is. A védőtávolságra és maszkhasználatra vonatkozó előírások egyelőre érvényben maradnak. (24.hu)

A kormányzati tájékoztató honlap szerint a Balatonnal határos megyékben hétfői állapotok szerint ennyi fő igazoltan koronavírus-fertőzött: Zala - 259, Veszprém - 66, Somogy - 22. (Koronavírus.gov.hu)

Trianon 100

A Balaton körül is megkondultak a harangok június 4-én, 16:30-kor, pontban 100 évvel azután, hogy a részes felek aláírták az első világháborút lezáró trianoni békeszerződést. A régi Magyarország megcsonkítására szinte minden településen emlékeztek, de helikopter és repülőkötelék is tiszteletköröket tett ez alkalomból a tó felett. (Veol)

Természet & védelme

Gondban van Révfülöp a nádasban élő, sőt már odaszületett vaddisznók miatt. A vadászok nagyon korlátozottan lőhetik ki őket lakott területen, ezért csapdákkal próbálkozik az önkormányzat. (Infostart)

2021. január 1-től általános országos tilalom lép életbe: tilos lesz avart égetni. Ennek megfelelően a kérdést akkortól nem az önkormányzatok szabályozzák. Minderről a rossz hazai levegőminőség miatt döntött az Országgyűlés. (Don't Waste It/MTI)

Épül-szépül

Nagy építkezések zajlanak és közelednek a végükhöz Balatonalmádiban. Az egyik a Szent Ignác-templom melletti kolostorépület, ahol 50 főt is el tudnak majd szállásolni, de workshopoknak, konferenciáknak is helyt adhat az épület, ha megnyit jövőre. Folyik a fociközpont kiépítése a városgondnokság mögött, itt egy füves és egy műfüves pályát alakítanak ki lelátókkal, öltözőkkel, világítással. Az Erzsébet ligetben futókör, a vörösberényi iskola mögött pedig kerékpáros ügyességi pálya épül. (Veol)

Közlekedés

Folytatódott a motorosok és Balatonfüred harca, a füredi önkormányzat végre válaszolt az egyik lapnak (az általunk elküldött kérdésekre azóta sem). A motoros szervezetek a Zákonyi sétányon való parkoló tagjaik hatósági vegzálása miatt bojkottot hirdettek a város ellen. Végül a Motoros Érdekvédelmi Egyesületnek sikerült elérnie, hogy a képviselő-testület a közeljövőben tárgyaljon az itt alkalmazott régi jogszabály felülvizsgálatáról. (Onroad.hu)

Megújult a Balatonalmádi és Balatonfűzfő közötti kerékpárút 1,3 kilométeres szakasza, a Magyar Közút bringaút-felújítási programjának köszönhetően. A felújítások más északi parti szakaszokon is jól haladnak, de belterületi kerékpárutak is épülnek: Balatonfűzfő Tobruk városrészében például. (Veol)

Sport & strand

Itt-ott jelentős drágulás jön a balatoni strandbelépők árában. A füredi Esterházy strand lesz a legdrágább 1700 forintos belépővel, valamint a szabadstrandok száma is tovább csökken. A strandok kevesebb embert engedhetnek be a járvány miatt, ezért kell emelniük. (Balatontipp; We Love Balaton)

Kutyás stranddá alakult a keszthelyi Déli szabadstrand. Az új Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertbe bárki szabadon beviheti ebét, megfürdetheti a Balatonban, de büfét és agility pályát is kialakítottak. A nagy felújítást a Kutyabarát.hu stábja vitte végig 15 millió forintból. (TV Keszthely)

Kultúra & szórakozás

Vers a peronon címmel már 13 Balaton-parti vasútállomáson hallhatók magyar költők versei. Ugyanis a tavaly Almádiban szervezett Vers a parton kezdeményezéshez a MÁV is csatlakozott. A Trianon-emléknapon indult el a Vers a peronon, összesen 95 napig tart, 38 verset mondanak majd el színészek, költők és zenészek az északi és déli parti állomásokon. (Librarius)

Performansszal emlékezett meg a veszprémi SzeretFilm Stúdió és több színész a füredi hajóállomáson a Pajtás hajó 1954. május 30-i, 22 halottat követelő katasztrófájáról. Tervben van a baleset megfilmesítése is Május 30. címen. (SzeretFilm Stúdió közleménye)

Galéria és könyvsarok lett a kapolcsi buszmegálló. Stílszerűen Buszmegálló Galéria lett az egész évben nyitott, minikönyvtárral és művészeti alkotásokkal operáló kis váró. A pénteken, Bóna Katinka kapolcsi csellóművész előadásával megnyílt galériába előadóként, kiállítóként is jelentkezhet bárki a Kapolcs Faluház Facebook-oldalán vagy a konyvtarkapolcs@gmail.com címen. (Kapolcs közleménye)

Mégis lesz idén nyáron Kultkikötő: Balatonbogláron, Balatonfenyvesen, Balatonföldváron, Balatonszárszón és Badacsonyban közel 50 színházi és zenés programot szerveznek majd a felnőtteknek és közel 80-at a gyerekeknek. (Kultkikötő közleménye) 

Hamar bejárta a netet, hogy a Budapesten több miniszobrot jegyző (Kockásfülű Nyúl, Főkukac stb.) Kolodko Mihály végre a Balatonnál is alkotott. A Tihanyi Apátság előtt a tégla mellvédre rögzítette a csokifanatikus Gombóc Artúr széttárt szárnyú szobrát - nekiadva egy Balaton szeletet. (Kolodko Art/Facebook)

Bor & gasztro

Pályázatot hirdetett fiatal, kezdő borászok és pici borászatok számára a Varga Nyomda Kft. 5000 garnitúráig teljesítik a pályázók boroscímkeigényét. Hogy ez milyen költségeket tartalmaz és mi a határidő, azt a linken találod. (Pályázatok.org)

Mint írtuk, elmarad az idei Szent György-hegy Hajnalig borfesztiválja, de már meghirdették a jövő évit: ezt 2021. június 5-én lesz – hozzáadva egy 4-i nulladik és egy 6-i plusz egy napot. Őszre is terveznek a szervezők "kisebb megmozdulásokat". (Szent György-hegy hajnalig közleménye)
 

Turizmus & szállás

Lassan újranyitnak a szállodák, de így is nagy bevételkieséssel számolnak a járvány miatt. Megoldás lehet az osztrák családi modell a kisebb hotelekben, amikor több generáció viszi a hátán az üzletet. A hotelek a munkanélküliség miatt több és jobb alkalmazott közül válogathatnak majd, miközben új járványügyi szabályokat is be kell tartaniuk. (Hello Vidék)

Június 4. óta, egészen július 15-ig pályázhatnak a magánszállások a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció összesen 60 milliárd forintnyi felújítási forrására. A vidéki, legfeljebb 8 szobás, maximum 16 férőhelyes szállások pályázásában az északi parton a veszprémi Tourinform segít. (Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. közleménye)

Címkék