Bizonyos strandokon jelentős drágulás várható, máshol nem lesz áremelés, és 500 forint lesz a belépő 2020 nyarán. A legtöbbet, 1700 forintot a balatonfüredi Esterházy strandon kell fizetni a csobbanásért, ezt követi Csopak 1600 forintos és a Siófoki Nagystrand 1500 forintos belépővel. Az áremelésekkel az üzemeltetők a koronavírus miatti létszámkorlát okozta bevételkiesést próbálják kompenzálni.

Az idei nyári árakról a Balatontipp írt cikket. E szerint az áremelés – illetve az árak alacsonyan tartása - az üzemeltető önkormányzatok és önkormányzati vállalkozások kétféle, a járvány hatásának leküzdését célzó stratégiáját tükrözi. Míg van, aki az árak növelésével pótolja a megnövekedett munkamennyiséget és kevesebb eladható jegy miatti alacsonyabb várható forgalmat, más üzemeltetők a tavalyi árakkal próbálják meg a strandjukra csábítani a látogatókat.

Az összeállításban 21 település 30 strandja szerepel, és az árak a legdrágább (egy főszezoni, hétvégi egy felnőtt számára egész napos tartózkodásra feljogosító) jegyekre vonatkoznak.

A legmélyebben az egyébként prémium szolgáltatásokat is kínáló, medencés balatonfüredi Esterházy Strand és Élményfürdőben kell a zsebünkbe nyúlni: ezen a nyáron 1700 forintba kerül a jegy, ezt a csopaki strand követi 1600 forintos belépővel és a Siófoki Nagystrand 1500 forintos jeggyel.


A legolcsóbb strandok a balatonföldvári Nyugati, a fonyódi Bélatelepi és Városi (amiket fonák módon a szabadstrandoknak járó forrásokból újítottak fel, majd mégis fizetőssé tettek, a korábbi ígéretek ellenére), a révfülöpi Császtai és Szigeti, valamint a Tihany Beach lesznek, itt már 500 forintért lehet fürdőzni. A gyűjtésben szereplő legtöbb fürdőhelyen 800-1000 forintos jegyárakra kell számítani.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a balatoni strandok pünkösdkor nyitnak: Almádiban május 29-én, Alsóörsön és Csopakon 30-án tervezik a nyitást. Alsóörsön már interneten is lehet strandbelépőt venni, Csopakon pedig a komoly drágulás mellett megszűnik a heti bérlet, a 3 napos jegy és a napi többszöri belépésre jogosító jegy is (mivel nem tudják garantálni a használatukat, ha már megtelt a strand). A korán kelő úszók viszont reggel 6 és 8 között ingyen léphetnek be a strandra.

Siófokon a strandjárőrök feladata kibővül azzal, hogy "szóbeli tájékoztatással hívják fel a fizetős strandot látogató vendégek figyelmét a biztonságos strandolásra, továbbá az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében a megfelelő távolságtartásra. Szankcionálási jogosultságuk nincs, kizárólag tájékoztatást és figyelemfelhívást végeznek" - írja a Hírbalaton.hu a Balaton-parti Kft. ügyvezetőjének, Pintér Tamásnak közleményére hivatkozva.

A strandbelépők árairól és a változásokról itt található bővebb információ

Címkék