Tavaly szeptember óta kellett erre várni, de végre látogatható lesz a Balaton leggyönyörűbb vára. A lenyűgöző építmény felújítása ennek ellenére folytatódik jövő tavaszig, mivel a pandémia közbeszólt.

Évek óta csinosítgatják a szigligeti várat, de tavaly már egy nagyon komoly rekonstrukció kezdődött el. Ennek apropóján Balassa Balázs polgármester akkor meg is mutatta nekünk a roppant csinossá váló erődöt. Most pedig megjött a hír, hogy végre a nagyközönség is elmerülhet a végvári lét maradványaiban:

június 20-án megnyitják a publikum előtt a szigligeti várat.

A vár egyébként 2019 szeptembere óta teljesen le volt zárva, és a mostani megnyitás se jelenti azt, hogy a projektnek teljesen vége, kisebb munkálatok még zajlanak. A CsodálatosBalaton arról ír, a járvány miatt a teljes befejezés egy évet csúszik, 2021 tavaszára lesz kész az erődítmény modernizálása. Balassa Balázs a lapnak elmondta:

"Jelenleg még zajlik a várban az építési beruházás, de a munkavégzéssel párhuzamosan már biztosítani tudjuk a biztonságos vendégfogadás feltételeit."

"Jelenleg még zajlik a várban az építési beruházás, de a munkavégzéssel párhuzamosan már biztosítani tudjuk a biztonságos vendégfogadás feltételeit."

A 470 millió forint állami és 60 millió forint önerős forrásból interaktív látványelemeket is telepítettek. A Tóti-Lengyel-kapun működő ejtőrács lesz és címert is kapott, a Török Bálint kaputorony gyilokjárót kapott, a Felsővár Újlaki-kapuját továbbépítették, szintén a Felsővárban egyes helyiségeket befedtek, felfalaztak, a Bencéstornyot is visszaépítették, megkönnyítették a Bencéstorony és a Palotaszárny közti átjárást, valamint a Palotaszárny befedése, a boltozat kiegészítése, festése is elkészült.

2021. április 1-re építik be az interaktív kiállításokat, ezzel fejeződik be a teljes fejlesztés. A vár júniusban 9-19 óra, júliusban és augusztusban 8-20 óra között lesz látogatható.

Címkék