Minikotró beszerzésekor teljes joggal merülhet fel kérdésként, hogy a munkagép kezelése vajon mennyire számít egyszerű vagy éppenséggel bonyolult feladatnak. A korszerű minikotróknál egyértelműen az első opció az igaz.

A bejegyzésben pontosan meg is mutatjuk, mennyire egyszerű műveletnek is számít egy minikotró kezelése. Egyaránt szó lesz a pozíció elfoglalásáról, valamint a földmunkák kivitelezését szolgáló mozdulatsorokról. A cikk végén pedig néhány konkrét géptípust is mutatunk, amelyekre a könnyű kezelhetőség mellett a magas teljesítmény is illik.

Így lehet elfoglalni a minikotróval a munkavégzéshez szükséges pozíciót

A minikotrók vezetőfülkéjében helyet foglalva mindenre pontosan rálátunk, a kezeléshez szükséges kellékek pedig kar- és lábtávolságra vannak. Kormánykereket hiába is keresnénk az irányításhoz, mivel gumi lánctalppal szerelt gépről van szó.
 
A kezünk ügyében lévő joystick és karok segítenek a fordulásban, a manőverezésben és a pozíció elfoglalásában. Van egy kézi gázkar a sebesség adagolásához, illetve az egyéb karok segítségével tudjuk szabályozni a haladásunk irányát és tempóját.

Így kivitelezhető a rakodás és tereprendezés egy minikotróval

A minikotró elejére egy tolólap van felerősítve, ezt a tereprendezéshez és talajegyengetéshez tudjuk alkalmazni. A kezelése szintén egy kar segítségével történik. Ha pedig az egyéb munkákat szeretnénk elvégezni, ahhoz a két különálló joystick használatára lesz szükség.
 
Amint elfoglaljuk a helyünket az ülésben, gyakorlatilag mindkét joystick kényelmesen elérhető lesz. Az egyikkel a forgó felsővázat és a kanálszárat tudjuk mozgatni, méghozzá tetszőleges irányba. A másik joystick segítségével pedig egyrészt a gém, másrészt a kanál mozgatását tudjuk könnyedén megoldani.
 
Mindez elsőre lehet, hogy soknak tűnik. Ugyanakkor minden minikotrót úgy terveznek manapság, hogy minél egyszerűbb legyen a kezelésük. Gyakorlatilag néhány munkaórába telik legfeljebb megszokni a gép és a gém mozgását. Onnantól kezdve úgy fog menni a munkavégzés, akár a karikacsapás.

Korszerű minikotrók, amelyekre egyaránt jellemző az egyszerű kezelés lehetősége

Manapság egyetlen olyan minikotró sem gördülhet le a gyártósorokról, amelyeket nehéz volna kezelni. A gyártóknak sem érdekük ugyanis, hogy a felhasználók ne legyenek képesek masszívan termelni ezekkel a korszerű munkagépekkel.
 
A JCB minikotrói közül a 8025 ZTS, 8030 ZTS, illetve 8035 ZTS kapcsán egyaránt nagy előny a megbízható teljesítmény mellett a meglepően könnyű irányíthatóság és kezelhetőség. Ezek a kompakt gépek tehát gyorsan kézre állnak, hogy minél hamarabb sikerüljön kiaknázni a bennük rejlő mérhetetlen potenciált.
 
Ennek megfelelően bármilyen munkakörülmények között gyorsan termelésre foghatók, és a lehető legrövidebb időn belül visszatermelhetik a bekerülési árukat.