Hamisítatlan nyári héten van túl a Balaton, amikor is turulköltést figyeltek meg Somogyban, beindult a fizetős parkolás, új attrakciót kapott egy zalai élménypark, emlékparkot avattak Heller Ágnes tiszteletére és szabálytalanul parkoló Ferrari dühített fel sokakat.

Ugyan a júliusi hőhullámok ezúttal (szerencsére) elmaradnak még, de azért nyár van. Ezt az időjárás a héten igyekszik picit megcáfolni. Az Időkép szerint a hétfő még nyárias és meleg lesz, a reggeli 16 fok után nappal 31 fokos meleg lehet. Aztán este megjön a mindent megváltoztató hidegfront erős széllel és zivatarokkal. A hőmérséklet drasztikusan visszaesik keddre, reggel 15, nappal 22 fok lesz. Aztán fokozatos melegedés kezdődik: a szerda reggel még hűvös, 11 fokos lesz, majd 15-18 fokos hajnalok következnek, a nappalok pedig csütörtökre elérik a 30 fokot. Keddtől szombatig döntően napos, enyhén felhős idő várható, szombaton körvonalazódik az újabb front.
A Balaton vize 25 fokos.

És most következzenek az elmúlt hét fontosabb hírei a madártani egyesület felhívásától a Balatonba hazavitt kapitális pontyig!

Természet & védelme

Ahogy évről évre mindig, idén is felhívta a figyelmet rá a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, hogy ne etessük a vízimadarakat, mert a közhiedelemmel ellentétben betegessé, gyengévé és veszélyeztetetté teszi őket, de még a patkányokat is vonzza ez a gyakorlat. (Qubit/MME.hu)

Felül kell vizsgálni a Balaton (120 centis maximumra emelt) vízszintszabályozását, mivel a magas vízszint a melegedő éghajlattal együtt egyre nagyobb algásodási kockázatot jelent a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) vízgazdálkodási kutatócsoportja szerint. (24.hu/MTI)

Július 15-ig meghosszabbították a Virágos Magyarország Környezetszépítő versenyt, sőt idén már Báling gazda emlékdíjat is odaítélnek. (MTÜ közleménye)

Most először sikerült dokumentálni kerecsensólyom, azaz turul költését Somogy megyében: nem messze Siófoktól, egy távvezetékre helyezett mesterséges fészekben nevelgeti fiókáit. (LikeBalaton)

Közlekedés

25 évre ingyenes használatba kapta Balatonakali, Balatonkenese és Balatonudvari a Bahart ottani hajókikötőit, amiknek közforgalmúaknak kell maradniuk. Csopakkal még nem állapodott meg a Bahart. (Hvg.hu/MTI)

Felújított kerékpáros hidat adtak át Balatonszárszó és Balatonőszöd között, a Bringakörúton. Kapcsolódó hír, hogy a Reaszfalt Kft. építi át ősztől a Szárszó és Zamárdi közötti bringautat. (Magyar Kerékpárosklub Balaton/Facebook; Magyar Építők)

Két fontos utca felújítása kezdődik meg Veszprémben, ami miatt útlezárásokra lehet számítani: az egyik a régi 8-as út része, a Pápai út, a másik az iparterületet kiszolgáló Kistó utca (Veszprémkukac)

Július 1-től ismét életbe lép a fizetős parkolás az egész ország területén, így a Balaton térségében is. (We Love Balaton információ)

Hatalmasat bővül Füreden a fizetős parkolás: a 71-es főút és a tó között mindenhol fizetőssé válik, zömmel a magasabb, 300 forintos zónába kerülve, a Kisfaludy strand parkolója se marad ingyenes (itt 100 forint lett egy óra), ráadásul a fizetős parkolást az egész évre, a nap 24 órájára kiterjesztették. (Füred TV)

Épül-szépül?

Különleges terveket mutatott be Bujdosó Judit, Tihany főépítésze, e tervek Tihanyrévben, a komp érkezési oldalától jobbra található telkek beépítési lehetőségeiről szólnak, érdemes végignézni az ötleteket. (Építészfórum)

1,7 milliárd forint állami, valamint 1,5 milliárd forintos uniós támogatásból fejlesztik a balatonudvari Balaton Golf Clubot: szálloda és rehabilitációs központ is épül majd. (24.hu)

Folytatódott a zalaszabari Zobori Élménypark bővülése: ezúttal egy 50 méteres szabadeséstornyot építettek fel a park legmagasabb pontján. (Zobori Élménypark/Facebook)

Döbbenetes módon átépül Tihany óvári része: sokszor engedély nélkül építenek medencéket és óriási villákat, az egyik építkező pedig óriási területen ásta ki a domboldalt. (444)

Sport & strand

Augusztus 21-én rajtol az elektromos hajóknak kiírt ügyességi verseny, a Zöldszalag Regatta Balatonkeneséről. (Balatonfői Yacht Club közleménye) 

A déli szabadstrand helyén megnyitott a Keszthelyi Kutyás Park, Piknikkert és Strand, amibe egyelőre nincs belépő. (Keszthelyi Kutyás Park közleménye)  

Kultúra & szórakozás

Halálának első évfordulóján, július 19-én emlékkövet állítanak Heller Ágnes filozófusnak a füredi zsidó temetőben, sőt a nevét viselő emlékparkot avatnak. (Hvg.hu)

Újra vetítik a Cinema City mozik 1-2 héten át a Vad Balaton című dokumentumfilmet budapesti, debreceni, győri, miskolci, pécsi, szegedi, sőt bölcskei mozikban is. (Vad Balaton/Facebook)

Kertmozi nyílt Veszprémben: a felújított, Bajcsy-Zsilinszky utcai Ifjúsági Ház kertjében vetítenek kéthetente kultfilmeket, az első vetítést július 2-án tartották. (Vehir)

Július 11-én nyílik a káptalantóti Közért Bár, egybekötve az Amikor Galériával. (kali_cool_balaton/Instagram)

Turizmus & szállás

A járvány mellett az esős júniusi időjárás is betett a balatoni turisztikai szolgáltatóknak; ugyan idén sikerült hamar munkaerőt találni, de most a vendégek maradtak el, a vendéglősök a túlélésre játszanak. (Népszava)

Nagyon népszerű desztináció lett most a Balaton, mivel senki sem akar távolra utazni, a szocializmusban kiépült infrastruktúra pedig fejlődik a CNN riportja szerint. (CNN/We Love Balaton)

Kidness néven indított új kezdeményezést Zalakaros: egyes szálláshelyeken kiváltható a gyerekeknek egy kártya, amivel csomó szolgáltatást kedvezményesen vehetnek igénybe olyan helyeken, mint a város élményfürdője vagy a Zobori Élménypark. (Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. közleménye)

Okos & kütyü

Nyolcszemélyes okospadot helyeztek üzembe Balatonalmádiban, a Kuube Kft. padját napelemek töltik, azon telefont lehet tölteni, de időjárási adatokat is szolgáltat. (Veszprémkukac)

Hello Város néven indult el egy játékapp, ami játékos formában segít felfedezni hazai városokat, köztük két balatonit, Füredet és Siófokot is. (Turizmus.com)

Polgármesterválság

Ősszel még senki sem indult el Balatonszepezd polgármesteri székéért, télen már 14 jelölt volt, a győztes Bocskov Petrov Jordán viszont újra megmérheti magát: feloszlatta magát a képviselő-testület, új választást kell kiírni. (Index)

A folyamatos harcok miatt úgy döntött Balatonszemes polgármestere, Szomorú Szilárd, hogy lemond posztjáról. Szomorú korábban tiltakozott a Bahart átalakítása ellen. (Pesti Hírlap)

Feloszlatta magát a fűzfői képviselő-testület is, miután a két csoportra szakadt testület nem tudott semmiben sem kompromisszumra jutni. (24.hu)

Biztonság

Szerda éjjel eltűnt egy négyéves kisfiú Révfülöpön, végül az erdőben találták meg többórás kutatás után épségben. A keresésben a vízimentők tavaly használatba vett két drónját is bevetették. (VMSZ - Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE/Facebook)

+ Heti örkényi sztorik

Szabálytalanul parkoló Ferrari borzolta a kedélyeket Balatonalmádiban, a Budatava Strand előtti parkolóban: egyszerre két mozgássérülthelyet foglalt el a szlovák rendszámú autó sofőrje. (Index)

Illegálisan került a Tolna megyei Mókus-horgásztóba egy kapitális méretű ponty, amit korábban többször kifogtak (majd vissza is engedtek a Balatonba). A Balaton Halgazdálkodási Zrt. jelezte a Nébih felé a hallopást, majd a következő kifogásánál elvitték Tolnából Siófokra a hatalmas pontyot, és szabadon engedték a Balatonban. (BalatoniHal.hu)

Címkék