A mögöttünk hagyott héten elkezdték lecserélni a veszprémi buszvárókat, szobrot kapott Csukás István, lezajlott az átúszás és a Kékszalag, sőt cipőtolvaj rókákat is azonosítottak.

Igazi nyárias héten vagyunk túl, sokat sütött a nap, meleg volt, de nem rohadt le az emberről a gatya (bár az ózon koncentrációja a Balaton térségében is kifogásolható szintű volt). A jövő héten visszatér az átlaghoz képest hűvösebb időjárás az Időkép szerint. Hétfőn a 15 fokos reggelt még 29 fokos nappal követheti, de már simán előfordulhatnak záporok, zivatarok szinte egész nap, ez élénk déli, majd északi széllel jár. A kedd lesz az igazi hidegfrontos nap, viharos északnyugati széllel csap le a front, a reggeli 18 fok után nappal már csak 25 fok lehet. A szerda lesz a mélypont 15 fokos reggellel és 23 fokos nappallal, újabb esőkkel, széllel. Aztán csütörtöktől tartósan visszatér a napos idő, péntekre pedig már ismét 31 fokot mutathat a hőmérő. A Balaton vize 26 fokos.

És most lássuk, mi történt a fesztiválsorsoktól a strandhíreken át az őrült sztorikig az elmúlt héten a Balatonnál!

Vírus és fesztiválok

A kormány döntése értelmében augusztus 15. után sem lehet majd rendezni 500 főnél népesebb rendezvényeket, emiatt a balatoni fesztiválszezon zömét is törölték. Elmarad többek közt a Paloznaki Jazzpiknik, a STRAND Fesztivál, a B my Lake, de megtartják a Völgyhétvégéket, a Klassz a pARTont és a Kompkoncerteket is, bár csökkentett üzemmódban. (We Love Balaton)

A fentiek miatt úgy döntött Siófok városvezetése, hogy nem rendezik meg az augusztus 20-i tűzijátékot és ünnepséget, ellenben az adott héten több más programot megtartanak. Részletek a linken. (Siófok.hu)

Gyász

Meghalt Borsos Olivér, tehetséges magyar teniszező, miután egy tihanyi esküvőt követően lezuhant szállása első emeletéről. (24.hu)

Természet & védelme

Összesen majdnem 100 ezer köbméter iszapot fognak kikotorni a Balatonból, hogy harcoljanak az algásodás ellen, de ez úgy tűnik, kevés lesz. (Balatontipp)

Nincs kiugró halpusztulás a Balaton, normális az elhullás mértéke Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati igazgatója szerint. (HírBalaton/Balatoni Futár)
 
A Bakonyerdő Zrt. rendbe szedte a népszerű füredi kirándulóhely, a Koloska-völgy környékét: felújították a rönkbútorokat, rendbe tették a tűzrakóhelyeket, a tanösvények tábláit, az erdei tornapálya állomásait, valamint a kiszáradt fákat kivágták. (Balatonfüred.hu)

Közlekedés

Nagy buszváró-csereprogram indult Veszprémben, ahol mintegy 73 várót cserélnek egységes építményekre, sőt nyolc olyan megállóban is telepítenek ilyet, ahol eddig nem volt esőbeálló. A projektet egy magáncég fizeti, ami a megállók hirdetési felületeiből befolyt pénzt tarthatja meg. (Veol)

Épül-szépül

Végre elérkezett a pillanat, átadták az utolsó építési területeket is a Szigligeti Várban, ami innentől teljes terjedelmében látogatható. (Szigligeti Vár Hivatalos Oldala/Facebook

Sport & strand

Vízitúra-megállóhelyet adtak át Siófokon július 27-én: a zömmel uniós forrásból megvalósított projekt eredményeként vadonatúj csónakházat, öltözőket, vizesblokkokat, továbbá számos eszközt adtak át. (MTI)

Folytatódik a strandfelújítási program a negyedik ütemmel: 3 milliárd forintot oszt szét az állam hazai, így balatoni strandok között is, a pályázati feltételek itt olvashatók. (MTÜ közleménye)

Komoly horgászati tilalmat léptetett életbe Tihany a rendszeresen szemetelő, szabálytalanul parkoló, a járdát elfoglaló, szedett-vedett táborokat felállító pecások miatt: mostantól csak a rondellákon, valamint a partfal és a víz közötti köveken szabad horgászni. Ez utóbbi területet a horgászszövetség fogja majd apránként felújítani. (BalatoniHal.hu)

Rasovszky Kristóf rekorddöntéssel nyerte a 38. Lidl Balaton-átúszást: a világbajnok nyíltvízi úszó (akivel kb. két éve interjúztunk) 57 perc alatt úszta le az 5,2 kilométert. A nőknél Olasz Anna 1:01.37 órás eredménnyel csapott a célba. (24.hu/MTI)
 
A Vándor Róbert kormányozta RSM2 nevű katamarán nyerte 17 óra 52 perc 57 másodperces idővel az 52. Kékszalagot. A szélcsendes versenyre jellemző volt, hogy már a kenesei bójánál volt kiszálló hajó, ami 9 óra elteltével tette csak meg a Füred-Kenese távot. (We Love Balaton; Kékszalag/Facebook)

Kultúra & szórakozás

Mellszobrot avattak Balatonszárszón a település februárban elhunyt díszpolgárának, Csukás Istvánnak. Megyeri János alkotását az íróról elnevezett színház előtt leplezték le. (24.hu)

Bor & gasztro

Fontos listát állítottak össze azon balatoni vendéglátóhelyekről, ahol figyelnek a gluténmentességre. (Mentesfinom)

Két új fagylaltozó is nyílt a Káli-medence közelében: Ipacs Balázs, a Hisztéria fagyilánc tulaja a zánkai Fészek Étel és Hotel teraszán adja fagylaltját, míg Damniczki Balázs a monoszlói MagyarProvance Levendulaterasz és Fagyizóban tölti a tölcséreket. (Turizmus Online)

Wolf András, a Séfek séfe egyik csapatkapitánya nyilatkozott az Év Strandétele versenyről, a balatoni büfések nehéz helyzetéről és fejlődőképes állapotáról, a győztes BalaTorosról, ami nehéz étel, de szuperul lett elkészítve, a szintén nyerte hal erőlevesről, a versenykiírásról. A cikkből ugyan nem derül ki, de a versenyt a We Love Balaton és a Balatoni KÖR szervezték. (LikeBalaton)

Turizmus & szállás

Sok nyaraló panaszkodik arra, hogy két-háromszorosára emelkedtek a kiadó balatoni apartmanok árai, akadt olyan, amit a szokásos 350 ezer forint helyett 1 millióért akartak kiadni két hétre. Ennek több oka lehet: többen nyaralnak a vírus miatt itthon, sok pénz van SZÉP-kártyákon, amit el kell költeni, de az árakat emeli a drága extra fertőtlenítés (Pénzcentrum)

Polgármester

Lemondása utáni első interjújában Balassa Balázs szigligeti polgármester beszélt lemondásának közvetett okairól, a vár felújításáról és üzemeltetése körüli vitákról, a mélységes csalódottságáról. A település honlapján később így fogalmazott: "Bizonyos vállalkozókkal, befektetőkkel szemben, úgy érezzük, védtelenek vagyunk." Azt is kérte, ne szervezzen Szigligetre senki tüntetést. (Euronews; 24.hu)

Biztonság

A múlt heti siófoki haláleset után újabb tragédia történt a Balatonban: Györöknél egy török férfi és párja sodródott be egy felfújható unikornison, majd leestek a matracról, a férfi pedig nem tudott úszni, megfulladt. (LikeBalaton)

Kiégett egy dízelmozdony péntek reggel Aszófőn, a tűzoltók sikeresen megakadályozták, hogy a lángok az üzemanyagot is elérjék. (Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltóság/Facebook)

A déli parton is volt egy látványos tűzeset: egy kamion égett ki a Kőröshegyi völgyhídon, a szlovén kamion sofőrje még időben kiugrott, de egy sávot a helyreállítás miatt hosszú napokra lezártak. (Index)

Már másodszor közölte a vízművek, hogy ismét nem iható forralás nélkül a csapvíz Siófok-Kilitin. A bakteriális fertőzés gyaníthatóan illegális rákötések miatt alakulhat ki. (DRV közleménye)

Ingatlan

Jelentősen drágultak a balatoni ingatlanok az Ingatlannet felmérése szerint: Tihany a legdrágább, de Kenese drágult a legnagyobbat hirtelen, árakat és részleteket a linken találsz. (OnlineBalaton)

Folytatódnak a badacsonytomaji alpolgármester körüli furcsa ingatlanügyek: Hartai Béla egy értékes ingatlant vett meg a Római úton az önkormányzattól, vállalva azt, hogy fejleszteni fogja, pincesort épít rá és nem adja el másnak a területet. Végül csak eladta egy részét, miután feldarabolta a telket. (24.hu)

+ Heti örkényi sztori

Furcsán perverz rókákat figyeltek meg Fonyódon: az állatok notóriusan kint hagyott cipőkre vadásznak, az elcsent lábbeliket sokszor több háztömb távolságba elviszik. Óvatosnak kell lenni velük, mert fertőző betegségeket is terjeszthetnek. (Sonline)

Címkék