Közlekedési és kulturális hírekben is erős volt a mögöttünk hagyott hét, de érdekes dolgok történtek a természettől az ingatlanpiacig mindenfelé. Heti hírösszefoglaló.

A mögöttünk hagyott hét elég változékony volt, a csapadékos júliusra emlékeztető mennyiségű eső hullott. A kánikula mindenesetre tartósabban véget ért, az előttünk álló hét az évszakhoz képest hűvös lesz az Időkép szerint. Hétfőn a reggeli 16 fok után nappal 29 fokig melegedhet a levegő, felhős-napos idő várható záporokkal és zivatarokkal. Kedden egy hidegfront miatt újabb zivatarok jönnek, a 18 fokos hajnalt 25 fokos nappal követi. Szerdán reggel 16, nappal 26 fok várható, de az esőt már megússzuk. Aztán az augusztus 20-i hosszú hétvége lassú felmelegedést hoz, zömében napos idő mellett. A Balaton vize 25 fokos.

Lássuk a múlt hét fontos híreit! 

Természet & védelme

Részletes tájékoztatót írt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. arról, mi minden okozhat halpusztulást, és milyen telefonszámokon tehetünk bejelentést a cég felé, ha ilyet tapasztalunk. (BalatoniHal.hu)

Lezajlott az ország legszebb balkonjait és kertjeit minősítő versengés, a 28 díjazottból viszont alig akadt balatoni: az előkert-kategóriában A legszínesebb növénykavalkád díját Németh Zoltán nyerte Siófokról, az Egzotikus növényalkalmazás díjat pedig a hévízi Szabó Diána. (MTÜ közleménye)

Kutyára támadt anyakocát lőttek ki a vadászok Balatonszepezd térségében. (RTL Klub/Híradó)

Közlekedés

Sok helyen a Balatonnál, főleg standok közelében súlyos gondokat okoz a parkolás. Egyes településeken a vasúti átjárókba, a sínek mellé is parkolnak autósok, augusztus 8-án egy ilyen parkoló autót sodort el egy sebesvonat Fövenyesnél. (Mávinform/Facebook)

Zajlik a veszprémi elkerülő gyűrű déli felének, azaz a 8-as főútnak a 2x2 sávossá építése a litéri és füredi csomópontok között, és hétfőn a NIF Zrt. közbeszerzést tett közzé a füredi és csatári csomópontok közötti szakasz átépítésére is. (Veol)

Nánásiék Nekem a Balaton nevű kisboltjára kiborultak az akarattyaiak, akik szerint elviselhetetlen autóáradatot zúdítottak a környékre, gyorsan hajtanak a korábban csendes kis utcákban az autósok, akik mindenhova parkolnak. Ördög Nóra szerint folyamatosan egyeztetnek a kérdésről a hatóságokkal. (Bors)

Augusztus 30-ig tart a balatoni hajózási főszezon, sőt a fontos útvonalakon bővíti is járatait a Bahart augusztus 7-30. között: pénteken, szombaton és vasárnap este 21.00 órakor is indul majd hajójárat Balatonfüredről Siófokra, míg szombaton, vasárnap és hétfőn reggel 9.00 órakor Siófokról Balatonfüredre. A sétahajókról, különleges programokról, jegyekről bővebb infó a linken. (Travelo)

Megvásárolja az állam 114 millió forintért a Hévíz tulajdonában lévő sármelléki repülőteret. (Napi.hu)

Megkezdődött a MÁV és a Volánbusz járatainak összefésülése, emiatt több távolsági buszjárat megszűnik. Ez Székesfehérvár, Várpalota, Ajka, Devecser, Pápa, Tamási mellett olyan Balaton-közeli településeket is érint, mint Veszprém, Tapolca vagy több északi és déli parti település. Részletek, új menetrendek a linken. (Volánbusz.hu)

Sport & strand

Az erős emberek versenysorozatának, a Premier Ligának tartották az erőemelő versenyét a Balaton vizében, a lellei Napfény strandon, még az előző hétvégén. A győztes Molnár Zsolt lett. (HSMA Vizes OB közleménye)

Lezajlott az idei Balaton-átevezés, amire eredetileg kétezer feletti nevezés érkezett. Az időjárás változékony volt, esővel, széllel, hullámokkal is megbirkóztak az indulók, a rajtot is halasztani kellett. (Magyar Kajak-kenu Szövetség/Facebook)  

Kultúra & szórakozás

A Punnany Massif koncertjével elkezdődött a szigligeti Várudvar Fesztivál, amin augusztus 16-29. között nyolc magyar formáció lép fel a Fran Palermótól a Budapest Báron át a Wellhellóig. (Várudvar Fesztivál 2020/Facebook

24 helyszínen 149 programmal várják a látogatókat az egész Káli-medencére kiterjedő Kőfeszten, augusztus 27-29. között. Az ingyenes fesztiválon kiállítások, gyerekprogramok, koncertek, kerekasztal-beszélgetések, régészeti előadások és színházi produkciók is lesznek. (Veol)

Állítólag megjelent a nyári Balaton slágere, Lazul Azur Balatonizálj! című nótája, ami a második linken érhető el. (Hello Siófok; lazulazur/YouTube)

MAGAZIN Galéria néven nyílt új hely Köveskál főutcáján, ahol a kiállított rengeteg műtárgyat meg lehet vásárolni, de egy jó kávét is fel lehet hörpinteni. (Káli Kör/Facebook)

Augusztus 10-én bemutatták a Veszprém-Balaton Filmpiknik teljes programját: öt helyszínen közel 40 filmet vetítenek le, a Valan lesz a nyitófilm. Veszprémben a Hangvillában, az Expresszóban és a Várban, Balatonfüreden pedig a Balaton Moziban és a Tagore sétányon lesznek vetítések, a pontos programot itt találod. (Veszprém-Balaton Filmpiknik közleménye)

Mégis megtartják a keszthelyi Festetics-kastély kertjében az Electric Garden elektronikus zenei fesztivált, de a járványügyi előírásoknak megfelelően maximum 500 főt engednek be augusztus 16-án. (Electric Garden közleménye)

Turizmus & szállás

Izgalmas játékapplikáció indult el, aminek lényege, hogy egy történeten keresztül, kérdéseken át lehet bejárni és megismerni Balatonfüredet, miközben az ember QR-kódokra vadászik. (Balatonfüred.hu)

Bejárta a magyar sajtót, hogy irtózatos drágulás ment le a balatoni szállások terén, van olyan tapolcai hotel, ami egy éjszakára egy kétfős szobát olyan áron kínál, mint egy szingapúri luxushotel. Emiatt egy nyílt levél is kering a neten. (Spabook/Facebook)

Eközben a Szállás.hu adatai szerint teltházas lesz az augusztus 20-i hétvége, bár a meghiúsult foglalások miatt érdemes lehet még kutakodni. Az időszakra az oldal összes belföldi foglalásának 34 százaléka a Balatonra vonatkozik, Siófok, Balatonfüred és Hévíz a legnépszerűbbek. (Infostart)

Bor & gasztro

A rosszabbodó járványhelyzet miatt elmarad a Tihanyba tervezett Séf Fesztivál, ahol több ismert hazai séf főzött volna. (Séf Fesztivál közleménye)

Biztonság

Megrongálták a Veszprém központjában, egy körforgalom közepén trónoló herendi porcelán életfát. A 20 éves elkövetőt elfogták, azt vallotta, ideges volt, ezért dobálta kővel a szobrot. (Index)

Folytatódik a siófoki nyár kulturáltabbá tétele: ezúttal ifjúság- és gyermekvédelmi razziákat tartottak a rendőrök és civilek a Petőfi sétányon, ahol évről évre egyre kevesebb a bűncselekmény. (Siófok önkormányzatának közleménye)  

Ingatlan

Megnőtt az érdeklődés a hosszútávú lakáskiadás iránt a Balatonnál, a nyaralók is betörtek az albérletpiacra, az érdeklődés májusban és júniusban is óriási volt, az északi parton 240-250, a déli parton 200-220 ezer forint egy hónapra egy átlagos bérlemény ára. (Ingatlan.com közleménye)

BalaDallas

A magyar Dallasként emlegeti a TV2 azt az új saját sorozatot, ami egy képzeletbeli balaton-felvidéki faluban játszódik, a főszereplője valamiféle gyógyvíz és egy doktor, akit Mészáros András alakít. (TV2 közleménye)

Címkék