Lezajlott a nyár utolsó hete is, amikor mindenki rádöbbent a balatoni ingatlanárakra, aláírásokat gyűjtenek a keszthelyi vonatokért és zajlik a hadakozás a Club Aliga sorsa miatt.

Úgy tűnik, a nyárnak a naptár szerint és időjárásilag is vége, a hétfőn érkező hidegfront és hidegbetörés több mint 10 fokkal visszadobja a hőmérsékleteket. Az Időkép előrejelzése szerint hétfőn a kezdeti napos, meleg után cudar, esős idő várható, reggel 13, nappal (a lehűlés után) csak 23 fokkal. Kedden kiderül az idő, a reggeli 10 fok után 22 fok lesz nappal, ez lesz a hét leghűvösebb napja. Lassú melegedés kezdődik, napi 1-2 fokokkal lesz melegebb, de vasárnapra is csak 28 fokot érhet el a hőmérséklet. A hét második felében is lehet emellett eső. Allergiások szempontjából fontos, hogy extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja, a héten kiderül, a front lejjebb nyomja-e. A Balaton vize 24 fokos.

És most következzenek a hét legfontosabb hírei, jöjjenek azok a természetvédelem, a közlekedés, a gasztronómia vagy épp az ingatlanok világából!

Vírus

Fokozott higiéniás és látogatáskorlátozó szabályokat rendelt el Veszprém legnagyobb kórháza a fellángoló koronavírus-járvány miatt. (Csolnoky Ferenc Kórház/Facebook

Természet & védelme

Egy kamerákkal felszerelt ballont, lazán mondva űrbatyut indított útjára augusztus 20-án a Bakonyi Csillagászati Egyesület a Holdra szállás 50. évfordulójának tiszteletére. Pár látványos felvétel után 30,6 kilométer magasan a ballon kidurrant, az űrbatyu pedig Tolna megyében ért földet. (HelloVidék)

Közlekedés

Mint a múlt héten írtuk, a MÁV alaposan megnyesi a keszthelyi vonatok számát, emiatt petíció is indult, amit augusztus 21-ig már több mint háromezren írtak alá. (Mérce)

Szintén vasúti hír, hogy pályakarbantartás miatt Balatonszentgyörgy–Ukk vonalon szeptember 8-tól 10-ig módosul a menetrend, pótlóbuszok is járnak majd. Az északi parti vasútvonal fejlesztése is folytatódik, ezért augusztus 31-től szeptember 25-ig meghatározott éjszakánként Szabadbattyán és Balatonfüred, illetve Aszófő között egyes esti és hajnali vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. (Veol)

Idén nyáron is működött a Hyperjet nevű, belsőégésű motoros élményhajó a Balatonon, bár az illetékes minisztérium szerint engedély nélkül. A tulajdonos szerint rájuk nem a kishajók szabályai vonatkoznak, Lengyel Róbert siófoki polgármester pedig közölte, a vízirendészet az ellenőrzésein során mindent rendben talált a Hyperjeten. (Napi.hu; Dr. Lengyel Róbert/Facebook)

Az Almádi úti csomópont átépítésével folytatódik a veszprémi elkerülő gyűrű bővítése, emiatt a csomópontot 2020 szeptemberétől 2021 nyarának elejéig lezárják, a környező utcák forgalmi rendje is változik. (Veszprémkukac)

Épül-szépül?

Mindenki megrémült Balatonvilágoson, amikor a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette a Club Aligát, ezért az építtető Appennin Nyrt. nyugtatgató közleményt adott ki. Ebben arról épp nem írnak, hogy a kiemelt beruházás megengedné a közterületnek szánt térség nagy részének lezárását, de arra kitérnek, hogy a kikötőt bővítik, négycsillagos hotelt építenek, a strand nyitva áll majd a helyiek előtt is, valamint ugyanúgy egyeztetnek tovább az önkormányzattal. (Balatontipp; Index)

Sport & strand

Lezajlott az elektromos hajóknak kiírt 9. Zöldszalag Regatta, amin a Kékszalag-győztes Vándor Róbert is részt vett. A kihelyezett ellenőrzőpontokat kellett a versenyen elérni, miközben a versenyzők nem merítik le a célig az akkumulátoraikat. (Balatonfői Yacht Club közleménye)

Kultúra & szórakozás

Újabb fesztiválok értek véget, befejeződött többek közt a szigligeti Várudvar Fesztivál, a káli-medencei Kőfeszt, a kapolcsi Bondoró Fesztivál és a Veszprémi Utcazene Fesztivál. Ez utóbbin idén is kihirdette a zsűri a legjobb utcazenei produkciót: megosztott első hely született, a Zséka és a Kellene Kis Kert nyertek. (We Love Balaton információ; Veszprémi Utcazene Fesztivál/Facebook

Három római kori lakóépület feltárása zajlik Fenékpusztán, augusztus 26-án nyílt napon lehetett betekinteni az ásatásokba. Eközben két, egymástól az évszázadok alatt messzire került római köri sírkövet egyesítettek Kékkúton, közönség előtt. (TV Keszthely; We Love Balaton)

Bor & gasztro

Lezajlott Balatonkenesén a XVI. Országos Lecsófőző Fesztivál, amit az egészségügyi dolgozókból felálló Cinkosok nevű csapat nyert egy babos lecsóval. (Veol)

Nánási Pál és Ördög Nóra úgy érzik, kinőtték a Nekem a Balaton névre keresztelt kisboltjukat, ezért új hely nyitását tervezik Akarattyán. (24.hu)

Véget ért a Balatonfüredi Borhetek, amin idén először meghirdették A Közönség Bora versenyt: ezt a Söptei Pincészet Varázslat olaszrizlingje kapta.

Turizmus & szállás

Indulj el! néven készített videót a Hype and Hyper a Balatonról, a linken megtekintheted őt. (Hype and Hyper/Facebook)

Augusztus 24-én elindította a Magyar Turisztikai Ügynökség koraőszi balatoni reklámkampányát, amihez videó és egy élménytérkép is készült. (MTÜ közleménye)

Kékfény

Idén is részt vett a fürdőzők védelmében a Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálata: 246 önkéntes látta el a sérülések ápolását július 1. és augusztus 23. között, 2965 esetben segítettek, kagylóvágások, rovarcsípések, sportsérülések miatt kellett beavatkozniuk, Balatonakaliban pedig részt vettek egy sikeres újraélesztésben. (Sonline)

Szörnyű tragédia történt Szentgálon: egy felbőszült kos halálra öklelt egy nőt, egy férfit pedig súlyosan megsebesített. (Veol)

Súlyos karambolt okozott egy felelőtlen tolatás az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál. A lehajtót elvétő sofőr vissza akart tolatni, de a külső sávba manőverezett a leállósávból, és két autó is nekiütközött, hatan megsérültek. (24.hu)

Közzétette a rendőrség Pofátlan(TAN)ítás című videósorozat újabb darabját alól, amit a bedugult M7-es autópályán láttak. A főszereplők a bunkó autósok és motorosok, akik a leállósávon, szabályt szegve, másokat veszélyeztetve előzik a kocsisort. (Hvg.hu)

Ingatlan

Gyakorlatilag elérték a balatoni ingatlanárak a horvátországi, Adria-parti ingatlanok árfekvését. (G7)

+ Heti örkényi sztori

Egy 68 éves törökbálinti férfit évek óta zavar a fonyódi kutyás strand, ezért augusztus 23-án 20 méter hosszan megrongálta annak kerítését. (HírBalaton)

Címkék