Érdekel, milyen halat találtak a Hévízi-csatornában? Izgat, hova került az új Kolodko-miniszobor? Feszélyez, milyen csörte zajlik Badacsonytomajon? Akkor neked találták ki hírösszefoglalónkat!

Rendkívül nyugodt vénasszonyok nyara áll előttünk az Időkép előrejelzése szerint. Ugyan a mögöttünk hagyott hét legvégén egy pici lehűlés indult el, a felhős, de inkább napos idő egész héten kitart. Hétfőn reggel 13, nappal 24 fok lesz, és pár zápor előfordulhat, majd keddtől 11-14 fokos reggelek és 25-27 fokos nappalok váltják egymást. A vénasszonyok nyarán akár még a Balatonban is lehet úszni egyet: A Balaton vize 21 fokos.

Lássuk, mi történt a Balaton térségében az elmúlt héten, legyen szó a vírushelyzetről, kultúráról, közlekedésről, építkezésről vagy közügyekről! 

Vírus

Péntek óta látogatási tilalom van érvényben a Siófoki Kórházban a koronavírus miatt. (Sonline)

Szinte el se kezdődött a tanév, már rendkívül tanítási szünetet rendeltek el a nagyvázsonyi Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában, mert valaki koronavírusos lett. A Balatonfüredi Református Iskolában is találtak koronavírusos egyént, emiatt hétfőtől háromnapos szünetet rendelt el az igazgató. (Hvg.hu; Füred TV/Facebook)

Természet & védelme

Közép-amerikai származású halat, tűzfejű tarkasügér hibridjét fogta ki egy horgász a Hévízi-tó lefolyó csatornájából, a halat valószínűleg akvarista engedte ide. (Sokszínű Vidék)

Legálisabb módon telepített 11 ezer egynyaras kősüllőt és 5000 kétnyaras balint Badacsonyban a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. (BalatoniHal.hu)

Elkezdődött a gímszarvasok násza, a túrázókat arra kérik, a szarvasbőgés idején, szeptember 1-30. között csak 8-16 óra között mozogjanak a bakonyi erdőkben. (Bakonyerdő Zrt./Facebook)

Közlekedés

Kivitelezőt keres a NIF Zrt. a 4 kilométeres Balatonkenese–Balatonfűzfő kerékpárút megépítésére, új szakasz és vasúti átjáró létrehozására. (Magyar Építők)

A Bringakör bővítése miatt átépítik a siófoki Baross hidat a Sió felett, ezért szeptember 1. és jövő május 31. között az autósok terelőúton tudnak közlekedni, a gyalogosok és biciklisek használhatják a hidat. (NIF.hu)

Mint korábban írtuk, folytatódik és fokozódik a veszprémi elkerülő gyűrű bővítése, emiatt hosszú hónapokra lezárják az almádi csomópontot, a linkelt cikkben találjátok meg a terelő- és kerülőutakat. (Balatontipp)

Épül-szépül

Majdnem 600 főt tud majd befogadni az az élménypark, ami Szántódon épül sportpályákkal, teqball-pályákkal, beach bárral. A projekt a vitatott BalaLand lakópark része lesz, amit a nádas hirtelen eltűnése miatt sok kritika ért korábban. (Magyar Építők)

Sport & strand

Vonyarcvashegyen rendezték múlt szombaton a XVI. Mozdulj, Balaton! zárórendezvényét, amin kiderült némi versengés után, hogy 2019-hez hasonlóan 2020-ban is Ábrahámhegy lett a legsportosabb balatoni település. (Veol)

Lezajlott a 2020-as Dűlőre Futunk futóverseny, a futók 12 kilométeren át kerülték meg a Badacsonyt augusztus 29-én, nevezési díjuk (kb. 2,2 millió forint) pedig adományként a tapolcai mentőállomáshoz került. (Budavári Dóra közleménye)

Kultúra & szórakozás

Elkezdődött Veszprémben a XXII. Országos és Nemzetközi Kortárs Tánc Fesztivál, ami szeptember 6-tól 10-ig tart, házigazdája a Pannon Várszínház. (Veszprém-Balaton 2023 közleménye)

Befejeződött viszont két fontos rendezvény is: a Művészetek Völgye helyett tartott I. Völgyhétvége, valamint a Veszprém-Balaton Filmpiknik. (We Love Balaton)  

Egy kislányt és egy oroszlánt ábrázol a harmadik veszprémi, Kolodko Mihály féle miniszobor, ami Margit-romok közelében lelt otthonra, és nevéről ismét pályázat dönt. (Veol)

Interjút adott Can Togay János, a veszprémi Európa Kulturális Fővárosa művészeti és kreatív igazgatója, és beszélt a Veszprém-Balaton Filmpiknikről, a kultfővárosi projekt nagy céljairól és konkrét megvalósításáról, no meg a társadalmat kettéhasító törésvonalakról. (Index)

Hatvan, részben balatoni képből nyílt Belső horizont címen fotókiállítása Fuchs Lehelnek a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban, a tárlat október 25-ig tekinthető meg. (Fuchs Lehel közleménye)

Bor & gasztro

A somogyi vendéglősök sokaságának visszaesést hozott az idei szezon forgalma, volt aki bezárt, de olyan is akadt azért, aki növelni tudta bevételeit. (Index/MTI)

Turizmus & szállás

Az Európai Utazási Bizottság és a Euronews készítettek közösen turisztikai kisfilmet, amiben a (járvány utáni) utazásra biztatják az európaiakat; a klipben Tihany, Fonyód és Hévíz is megjelenik. (Balaton.hu/Turizmus.hu)

Kékfény

107 embert károsított meg mintegy 6,4 millió forinttal egy férfi, aki műszaki cikkek és érmék eladását hirdette, valamint balatoni szállások kiadását ígérte, de semmi sem teljesített, csak eltűnt a pénzzel. (24.hu)

Gyermekmentési pontot hoz létre Balatonlellén a Magyar Gyermekmentő Alapítvány, aminek alapkövét hétfőn tették le, az a mentőállomáshoz kapcsolódva segíti majd az egészségügyi munkát 2021 nyarától. (Kisalföld/MTI)

Ingatlan

Meghirdették eladásra az első kettőt a feldarabolt Bahart eladó ingatlanai közül: a balatonszemesi Hattyú kempingért 1 milliárd, egy tihanyrévi területért 787 millió forintot kérnek első körben, hisz innen indul a licit. (Népszava)

Köz & ügyek

Folytatódik a badacsonytomaji alpolgármester ingatlanügye: az önkormányzat szerint Hartai Bélának kötbért kell fizetnie, mert szerződéses ígérete ellenére nem fejlesztette és építette ki a várostól jutányos áron kapott telket, hanem továbbértékesítette. Hartai tagad, az ügy várhatóan a bíróságra kerül. Az ügy közben a parlamentet és a legfőbb ügyészt is megjárta, emiatt a Tapolcai Rendőrkapitányság nyomozásba kezdett. (24.hu; 24.hu)

Tavalyi adatok alapján egyre többen telepednek le a Balatonnál, pl. Balatonberényben vagy Balatonmáriafürdőn 9 százalékkal nőtt a lakosság száma, de pl. Balatonfenyvesen csökkent. (Sonline)

Címkék