Jobbra vagy balra forduljak? Milyen útvonalra menjek túrázni? Merre tudok biciklit bérelni? Sok-sok kérdés merülhet fel az emberben, ha a Balatonnál mozgásra adja a fejét, de van megoldás: számos térképes weboldal és alkalmazás segít nekünk megtalálni a helyes utat, irányt, eszközt. Összeszedtünk párat, amik jól alkalmazhatók a Balatonnál is.

Minden túra természetes velejárója az eltévedés. Melyikőnkkel ne fordult már elő, hogy kezünkben az okostelefonnal, megnyitva egy térképapplikációval, zsebünkben egy térképpel sem tudtuk biztosan, merre az arra. Ezt ugyan kevés fejlesztés tudja kiküszöbölni (nyilván egy jó VR-szemüveg lenne az ideális), de szerencsére a Balatonnál már jó pár hasznos és interaktív térkép rendelkezésre áll, ha túrázásra, bicajozásra, mozgásra adnánk a fejünket.

eTerep

Kissé kakukktojás ez a site, ami gyakorlatilag egy Facebook-oldallal egyenlő. Ezen balaton-felvidéki hegyikerékpáros túrákat írnak le, foglalnak össze, gyűjtenek egybe, egy Balatoni kerékpártúrák csoport is tartozik hozzá. Az oldalon nemcsak túraleírások találhatók, hanem a GPS-es navigációhoz elengedhetetlen segédanyagok is. Itt van példának okáért egy Balatonakali-Vászoly-Dörgicse túra útvonal, ahol még a látnivalókat is listázzák.

Merretekerjek.hu

Az ország talán legjobb térképe azoknak a bringásoknak, akik a biztosra mennek, nem térnek le a járt utakról. Az összes kerékpárút, kerékpársáv, bringázásra alkalmas, felfestett vagy csak kitáblázott út is rajta van, de abban is segít, hova nem hajthatunk fel biciklivel. A jobb felső sarokban lévő jelmagyarázat minimálisan segít eligazodni, hogy melyik színű vonal mit jelent. Ha a kerékpárutak megléte alapján tervezünk biciklitúrát, akkor ez hasznos és kőegyszerű alkalmazás.

Mibo.hu

Cirka 2020 elején indult el a Move in Balaton, rövidítve MiBo.hu, ami nem is a túratérképei miatt olyan hasznos, hanem mert sok hasznos helyszínt listáz egy térképre. Vannak pl. kerékpárok bérbeadásával és szervizelésével foglalkozó helyek, strandok, kalandparkok, vízisporthelyek és bérlési lehetőségek, golfpályák, sőt sétarepülések is az oldalon. Minden helynek saját adatlapja van, a listájuk pedig lassan, de biztosan bővül.

Természetjáró app

A Magyar Természetjáró Szövetség saját applikációja egészen sokszínű lehetőséget nyújt. Gyalogos, kerékpáros és vízitúrákat is mutat, segít túrákat tervezni, a teljes Kéktúrán végigkalauzol leírásokkal és térképekkel (a dél-dunántúlin és az alföldin is), látnivalókat és szállásokat listáz, aktuális információkkal segít. Vannak ugyan gyermekbetegségei, de összességében egy nagyon hasznos app a bakancsosoknak. Itt töltheted le Androidra, itt meg iOS-re.

Groove Trails

A magyar alkalmazás lényege, hogy instant (teljesítmény)túrákat kínál rendkívül környezetbarát módon. A webes alkalmazás márciusban startolt, azóta több túrát is kijelöltek, amiknek a teljesítőit dicsőségfalon gyűjtik, kiemelve persze a leggyorsabbakat (fél év alatt 300-nál is több teljesítőjük lett). Az egyik ilyen túra a bakonyi-balatoni Kamor-kör, ennél is van részletes leírás, térkép, képgaléria. Fontos infó még róluk, hogy annyira védik a környezetet, hogy nem helyeznek ki QR-kódokat az erdőkbe, nincsenek szóróanyagaik, igyekeznek fatelepítési projekteket támogatni (állításuk szerint már 8000 négyzetméter esőerdőt mentettek meg). Szeptemberben jön egyébként a következő, tihanyi túrájuk.

View Ranger

Egy külföldi fejlesztést is ajánlunk, a View Ranger roppant minőségi térképekkel vezet végig útvonalakon (globálisan). Részletes túratérképeik mellett segítenek a GPS-navigációban, rögzíthetjük a túránk minden adatát a szintemelkedéstől az átlagsebességig és olyan ösvényeket is találhatunk, amik sok más térképen nem is szerepelnek. Akár okosórán is kényelmesen használhatod az appot, amit a fejlesztők állítása szerint több mint 400 kutató-mentő csapat is igénybe vesz rendszeresen Észak-Amerikában és Európában. Itt szedheted le Androidra, itt iOS-re.

Címkék