Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Aktív

7 kerékpáros útvonal tavaszra, ha unod a Balatoni Bringakört

7 útvonalat ajánlunk azoknak, akik már teljesítették a Balatoni Bringakört, vagy csak nyeregbe pattannának az enyhe napokon.

Aktív

Kilátóra fel! Innen nézd a Balatont: Kő orra

Egy piros-fehér-zöld pad és elképesztő panoráma fogad a Balaton-felvidék kevésbé ismert, könnyen megközelíthető magaslatán. Szokatlan perspektívából láthatjuk innen a tanúhegyeket és a Balaton nyugati medencéjét.

A Lesenceistvándról és Várvölgyről is megközelíthető magaslathoz présházak, szőlők és erdők mellett vezet az út. Egy laza sétával érhetitek el a Kő orrát és az árnyas fák alatt fekvő, piros-fehér-zöld padot, ahonnan egy új perspektívából csodálhatjátok a Balaton-felvidéket.

A Kő orra 406 méter magasan fekszik, nem sokkal alacsonyabb, mint a Badacsony vagy a Szent György-hegy. Nem csoda, hogy innen a tanúhegyeket, Somlót, a távoli Kab-hegyet is látni lehet, és a Balaton déli partja is feltűnik. Ez az egyik olyan kilátópont a Balaton-felvidéken, ahonnan tökéletesen látszik, hogy milyen magas lehetett a felszín, mielőtt az erózió és a külső erők hatására lepusztult. A környező magaslatok tanúskodnak erről, nem véletlenül nevezik őket tanúhegyeknek.

A lenyűgöző panoráma része a lesenceistvándi Szűz Mária Neve-kápolna is, ahová érdemes tenni a egy kitérőt. Ahogy a legtöbb szőlőhegyi kápolnának, ennek a kis, sárgára festett templomnak is saját legendája van, amely szerint egy diófa helyén emelték, amelynek lombjai között látták megjelenni Szűz Máriát az arra járó csőszök.

Hogyan jutok ide?

Vigyázat, a Google rossz helyre, Lesenceistvánd belterületére teszi a Kő orrát, ne higgyetek neki! Várvölgy felől a falu központjából induló Zsógor köz végén, a Várvölgy Panzió mellett haladó turistautat kell követni, majd a piros jelzést az erdőbe. Sárga táblák igazítanak útba, itt tovább kell haladni egy kicsit még egyenesen - a Kő orrát valamiért nem jelölik.

A magaslatot egy rövid kaptatóval is megközelíthetitek a Tapolcát Keszthellyel összekötő, a Lesence-vidéken és Várvölgyön át kanyargó útról. A „Lesencefalu, szőlőhegy” buszmegállótól induló kéktúra-útvonalon 10-15 perc alatt lehet meghódítani a magaslatot. (Ne keverjétek össze a buszmegállót a „Lesencefalu, Hosszúbereki szőlőhegy megállóval”!).

Hasonló tartalmak

Aktív

Variációk balatoni randizásra – Valentin-nap a tónál

Egy tartalmas balatoni nappal, hétvégével február közepén sem lőhettek mellé. Adunk néhány tippet, hova menjetek randizni a tó körül!

Aktív

Télen csobbanni a Balatonban? – Vízparti szaunák a tó körül

Egy panorámás szaunából nézni a téli Balatont igazi testet és lelket is feltöltő program. Mutatjuk, hol van erre lehetőség a szállodákon kívül.

Aktív

7 könnyű balatoni túra a tél végére

Érdemes kihasználni a hétvégén még tartó februári tavaszt, és meghódítani néhány panorámás magaslatot, végigjárni egy tanösvényt.

Neked ajánlott

A