Behúzta a vészféket a balatoni turizmus: ahogy az országban mindenhol, úgy a Balatonon is bezárnak az éttermek, és a szállodák is csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak. A Balatoni Kör elnöke a szigorítások előtt úgy nyilatkozott, van vészforgatókönyvük. Mutatjuk, mi történt a tó környékén az elmúlt egy héten.

Leginkább napsütéses, ám reggelente már hideg, csípős héten vagyunk túl a Balaton környékén is. Jó hírekkel ilyen téren sem szolgálhatunk a következő napokra: borult, ködös időre, 7-8 fokokra számíthatunk napközben a tónál, csütörtökön esővel az Időkép előrejelzése szerint.

És most lássuk mi történt a Balatonon a vírushelyzettől a közlekedésen át a kultúráig!

Vírus

Újabb szigorú járványügyi korlátozásokat vezetnek be: november 11-étől, szerdától bezárnak az éttermek, a múzeumok, a szabadidős létesítmények, a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem. Minden gyülekezés tilos, este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz. (Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése – Facebook, Telex)

Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke arról számolt be még az újabb korlátozások híre előtt, hogy reményeik szerint 2021 tavaszától már egy „kisimult”, tiszta helyzettel tudnak továbblépni, ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a felmerülő új leállások esetére is felkészültek. Van rá forgatókönyvük, hogyan töltsék az időt hasznosan, aktívan, felújításokkal és különböző fejlesztésekkel. (Infostart)

Közlekedés

Vágánykarbantartás miatt pótlóbuszok közlekednek a Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa közötti szakaszon november 9-től 13-ig naponta 8 óra 50 perctől 13 óra 50 percig. (MTI)

Felavatták Balatonalmádi első okoszebráját. A Töhötöm utcánál lévő okoszebra lényege, hogy mielőtt a járókelő az átkelőhelyre lép, a rendszer fényjelzéssel (az útburkolatba elhelyezett prizmák segítségével) hívja fel a sofőrök figyelmét a gyalogosra. (Veol)

Koronavírus miatt leállt, majd újraindult a balatonfenyvesi kisvasút. A pálya teljes vonalán, Balatonfenyves és Somogyszentpál között hétfőn üzemkezdettől újraindult a vonatközlekedés. (mavcsoport.hu

Szabadbattyán és Balatonfüred között Alsóörsön elkezdték kiépíteni a vasúti felsővezeték hálózatot. (Öböl Televízió - YouTube)

Turizmus & szállás

Siófokon annyi lakóingatlant adtak át, mint hét megyében összesen. Az idei év első félévében összesen 571 lakást vettek használatba Somogyban, ennek mintegy háromnegyedét az említett városban. Nagyon kedvelt és felkapott térség a Balaton Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint, aki azt nyilatkozta, hogy az ingatlanárak a budapestit súrolják. (Sonline)

Kiderült, hogy a frissen megválasztott amerikai elnök, Joe Biden és felesége, Jill Biden 1977-ben a Balatonnál voltak nászúton. Az úti célt a Magyarországról származó (és akkoriban Biden irodájánál dolgozó) Tom Lantos képviselő javaslatára választották. (Népszava)

Zöldben utazunk címen, főként a turizmushoz kapcsolódó kis-, közép- és családi vállalkozásoknak szóló pályázat nyertesét hirdették ki, amely a patcai Katica Tanya lett. Az élményközpontban csak olyan attrakciókat fejlesztenek, amelyek nem fogyasztanak energiát, vagy ha igen, akkor azt saját maguk állítjuk elő megújuló forrásból. (Turizmusonline)

Épül-szépül

Átadták az alsóörsi Varázserdő turisztikai központot. A két részből álló beruházás második etapja élménypark, interaktív játszótér, előadások, vetítések lehetőségét hordozza. (Veol)

Egy egész partszakaszt lefedő, egész évben nyitva tartó szabadidős, sport- és szórakoztató központot építenének Keszthelyen. A 2022-ben induló beruházáshoz már gyűjtik az ötleteket. (Turizmus Online)

Természet & védelme

A téli álomra készülő sünök védelmére hívta fel a figyelmet a lombhullás időszakában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Fontos, hogy az összegyűlt növényi halmok eltakarítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg. (Qubit)

Kultúra

Száz-százötven éves fadereglyére (egykori hajóra) bukkantak a balatoni búvárrégészek. Néhány héttel ezelőtti híradónkban még sikeres tesztmerülésekről számoltunk be, így már újabb fázisba lépett a Balaton búvárrégészeti felderítése. (Veol)

Palvin Barbara Veszprémet is népszerűsítette a november 8-ai virtuális MTV EMA-gálán. A járványhelyzet miatt a zenei díjátadója rendhagyó online showműsorral jelentkezett, az adás során a nézők Magyarország ikonikus helyszíneit, Veszprémet és Esztergomot is láthatták, a szupermodell vezetésével egy virtuális turnén vehettek részt. Az eseményen bejelentették, hogy az MTV EMA házigazdája 2021-ben ismét Budapest lesz (Magyar Turisztikai Ügynökség közelménye).

Kékfény

A keszthelyi hajóállomáson vízbe esett egy ember. A móló helyszíni adottságai miatt az arra járók nem tudták kiemelni őt, a vízirendőröknek a katasztrófavédelemmel közösen sikerült a mentés. A bajba jutott embert a mentők kórházba vitték. (Police.hu)

A vízimentők egyébként 3,11 százalékkal több mentésen voltak túl október végéig, mint tavaly. Éves beszámolójuk szerint a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) mentőhajói 69 esetben vonultak bajbajutott emberekhez, 38 eszközmentésben vettek részt, 41 esetben biztosítottak vízi rendezvényeket és vitorlásversenyeket. A szakszolgálat vízi és szárazföldi mentői négy alkalommal végeztek újraélesztést, mindegyik esetben sikerrel. (MTI)

Köz & ügyek

Átadták a Balaton-díjakat, a Balatoni Szövetség (BSZ) elismerését, amit 1994-óta a Balaton fejlesztésének elősegítéséért ítélnek oda. A Siófokon szervezett díjátadón Érdi Szabó Márta, a gyermekkultúra mellett elkötelezett Cimbora Alapítvány elnöke, illetve a Klassz a Parton című komolyzenei programsorozat producere mellett Süli Ferenc újságíró, szerkesztő, a Balatoni Futár című régiós folyóirat főszerkesztője kapta az egyéni elismerést. (Sonline)

Sport & strand

Újabb balatoni tórekord született, Németh Attila Balatonszepezden fogta 32,2 kilós pontyát. (Sonline)

Címkék