Míg októberben a Balatonon választottak szállást a legtöbben, addig november derekára a korlátozások miatt szinte teljesen leállt a turizmus. Házhoz szállító éttermek, téli menetrendre váltó közlekedés, építkezések és lebontások – legfontosabb heti híreinket olvashatjátok.

Borult, rossz hírekkel teli múlt hetünk után némi hőmérséklet emelkedésre számíthatunk a Balatonon. November 17-18. körül, kedden és szerdán 11 fok is lehet némi napsütés kíséretében, ami az előző napok 7 fokos időjárása után nem tűnik rossznak. Az Időkép előrejelzése szerint bár a hétvégére 5 fokra csökken a hőmérséklet, a borult és szürke idő után újra élvezhetünk majd egy kis napsütést. Vigyázat: csütörtökön és pénteken legyen nálatok az esernyő!

És most lássuk, mi történt a tó környékén a vírushelyzettől kezdve a környezetvédelmen és építkezéseken át a kultúráig! 

Vírus

A november 11-i kormányrendelet szerint a 10 ezer lakosúnál nagyobb települések egyes közterületein kötelező maszkot hordani. Ez a Balaton környékén Veszprém, Balatonfüred, Tapolca, Keszthely, Marcali és Siófok kijelölt részeire vonatkozik, ebben a cikkünkben összegyűjtöttük, hogy pontosan melyik utcákon, tereken kell, hogy résen legyetek, ami a maszk viselését illeti.

A járványügyi intézkedések betartása mellett, de a Hévízi Tófürdő továbbra is nyitva tart a hagyományos rend szerint. (Index, Hévíz.hu

Bár a jogszabályok nem tiltják, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Tanácsa (BFT KT) nem javasolja az egyedüli hajózást, csónakos horgászatot a nehezített, ősz-téli időjárási körülmények kockázata miatt. (Hírbalaton.hu)

Orbán Viktor kormányfő bejelentette, hogy csökkenteni fogják az elviteles ételek áfáját, méghozzá 5 százalékra. Ez azt is eredményezheti, hogy mindezzel párhuzamosan csökkenni fog az elvitelre kért, rendelt étel-ital ára is. (24.hu)  

A Balatonon egyébként számos étterem állt át házhoz szállításra az elmúlt napokban, meg is néztük, hogy pontosan mely vendéglátóhelyek közül válogathatunk Keszthelytől Siófokig.

Közlekedés

November 16-ától, hétfőtől téli menetrendre váltanak a balatoni kompok. A korábbi 40 percenkénti gyakoriság helyett óránként indulnak majd Szántód és Tihany között 8 perces menetidővel. (MTI)

Budapest–Balaton kerékpárút biatorbágyi szakasza komoly összetűzést eredményezett a civilek körében (erről korábban mi is beszámoltunk). Most Tarjáni István polgármester számolt be arról, hogy egy másik, alternatív nyomvonalat jelölnek ki a mellékutcákon át, ezzel kikerülve a probléma forrását jelentő forgalmas és szűk fő utcát. (Magyar Nemzet)

Gasztró

A balatonalmádi Teraszt vivő séf, Kocsis Bálint három év után úgy döntött, más vizekre evez. Facebook-posztjában vett érzékeny búcsút közönségétől.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly Arborétum és Borászat levendula szörpje. A még 2019-ben meghirdetett pályázaton 9 jelentkező 37 terméke vett részt, de a járvány miatt csak most ősszel kerülhetett sor a bírálatra. (Folly Arborétum közleménye)

Turizmus & szállás

Új turistaútvonalat hoztak létre Balatonederics, Nemesvita, Lesencefalu között. Az országos Kéktúrához csatlakozó szakaszt gyalog, biciklivel vagy éppen lovon is lehet teljesíteni a lesencei Kőorrától indulva az edericsi látnivalókig. (Balaton Televízió)

Az összes belföldi vendégéjszaka 19 százalékát a Balatonon töltötték el októberben – ezzel a szeptemberi hónap után ismét a nagy tavat választották a legtöbben (112 ezren) belföldön. A legnépszerűbb települések Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz, Siófok és Veszprém voltak. (Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye)

Köz & ügyek

Nyaralótulajok, figyelem! A téli fagyos időjárás miatt sok településen gyakori és visszatérő probléma a házi vízmérők elfagyása. Éppen ezért a vízmérő rendszeres ellenőrzésére és a házi ivóvízhálózat karbantartására hívja fel a figyelmet a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.)

A drónozás, drónfotózás szerelmeseinek fontos tudnia, hogy egy új törvényjavaslat szerint 2021. január 1-jétől csak a HungaroControl applikációjának használatával űzhetik tovább szabályosan ezt a tevékenységet. (Forbes)

Kultúra

A 8. sz. főút Veszprém déli elkerülő építése során egy közép-avar kori temetőre bukkantak. Ennek köszönhetően jelentős leletekkel gyarapodott a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteménye, köztük például egy íjával eltemetett harcossal. Ha ez nem lenne elég, a lelőhelyen egy II. világháborúhoz köthető futóárok-rendszerre, valamint német légvédelmi ágyúkra is fény derült. (Vehir.hu)

Épül-szépül?

A régóta tartó tiltakozások ellenére most mégis megkezdődött egy ötszintes társasház építése a siófoki obszervatórium mellett. A balatoni viharjelzéshez és a klímaváltozáshoz is adatokat szolgáló obszervatórium méréseinek pontosságát veszélyeztetné a beruházás az információk szerint. (Hírbalaton.hu)

Elbontották a volt OMFB Yacht Klub épületét Balatonfüreden. Az 1970-es években készült, Virág Csaba által tervezett épületet ikonikus értékként tartották számon, többször is kezdeményezték a megmentését, most már hiába. (Építészfórum)

Kékfény

Eljárás indult orvvadászat miatt egy 55 éves debreceni férfi ellen, akit egy tavaly októberi éjszakán fogták el a rendőrök Hegymagas külterületén. Az igazoltatáskor egy vaddisznó teteme, egy szarvas- és egy őzbakfej, valamint lőfegyver és lőszerek is előkerültek a férfi autójából. (Index)

Környezet & védelme

Több mint 700 köbméternyi (29 kamionnyi), a 70-es 80-as évekből származó hulladékot távolítottak el a múlt héten a Fonyód határában épülő Berek világa látogatóközpont területéről. Végül teljesen váratlanul így csatlakozott a jövő októberre elkészülő látogatóközpont a Tisztítsuk meg az országot! programhoz. (MTI)

Elkezdték megtisztítani a Hévízi-csatornát. A munkálatok során az idegenhonos növényeket távolítják el a 10 km-es hosszúságú kifolyón, ahol lehetséges gépi eszközökkel. (Balaton-felvidéki Nemzeti Park közleménye)

500 kilogramm kétnyaras korosztályú compót telepítettek a tihanyi révnél a Balatonba. A compók színesítik az állományt és a horgászoknak plusz élményt okoz a pecázások során. (Veol.hu)

Megújul Keszthelyen a 71-es úttal párhuzamosan futó fenyves allé, amit anno Festetics Tasziló telepített feleségének 1880-ban. A 7 km-es útszakasz kavicsréteget kap, melynek szélén útpadkát alakítanak ki, valamint a hiányzó (187 darab) feketefenyőt pótolni is fogják. A tervek szerint a jövő évi szezonra elkészül mindez. (Keszthely.hu)