A szabadtéri strandok és az éttermek, kávézók teraszai is megnyithatnak május 3-tól, hétfőtől.

Fontos bejelentést tett a kormányfő szerdán, bevezetésként elmondva, a koronavírus elleni védekezés első szakasza lezárult, az egészségügy már képes lehet kezelni a tömeges megbetegedéseket. Emiatt megpróbálják az életet újraindítani fokozatosan, szigorú menetrend szerint - számolt be erről a 24.hu. Mivel a fertőzöttek zöme Budapesten és agglomerációjában él, Orbán Viktor szerint a kijárási korlátozásokat május 3. után is fenntartják ott.

A Balaton szempontjából azonban a legfontosabb az, hogy vidéken jelentősen enyhítenek a korlátozásokon: időkorlát nélkül kinyithatnak a boltok, ezen kívül az éttermek, kávézók (és valószínűleg a strandbüfék) a teraszaikat, kerthelyiségeiket nyithatják meg. Fontos még, hogy a szabadtéri strandok is látogathatók lesznek.

A koronavírus azonban nem tűnt el, így a másfél méteres, emberek közötti távolságot tartani kell, az arcmaszkok hordása is kötelező lesz belső terekben és a tömegközlekedésen. A kormány kéri az időseket, változatlanul csak nagy körültekintéssel hagyják el otthonukat. Az intézkedéseket kéthetente felülvizsgálják, a részleteket a csütörtöki kormányinfón jelentik be (ezekkel bővítjük is e cikket, amint elhangzanak).

A Kormányinfón további, a balatoni turizmust és életet is érintő rendelkezéseket jelentett be:
 
- a parkolás továbbra is ingyenes marad országosan (ami miatt ugyanakkor jelentős bevételektől is elesnek az önkormányzatok),
- augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényt tartani (ami a Balaton Soundot és a Művészetek Völgyét is érinti, ezeket törölték is), az augusztus 20-i ünnepségekről később döntenek (később pontosítottak: 500 fő alatti rendezvényeket se lehet megtartani augusztus 15-ig),
- az időseknek fenntartott nyitvatartási idősáv (9-12 óra között) továbbra is fennmarad,
- kinyithatnak a szabadtéri múzeumok,
- korlátozások nélkül működhetnek a szolgáltatások,
- megtarthatók a temetések, esküvők, istentiszteletek,
- nem kell az év végéig idegenforgalmi adót fizetni, az így kieső önkormányzati bevételeket az állam pótolja. 

Címkék