Végre a workoholic emberek is megkapják a Balatonnál, ami nekik jár. Megnéztük az északi part első dedikált közösségi munkahelyét, a Nomádot Füreden.

Napsütéses kora tavaszi időben ültünk le beszélgetni Varró Annával és Gyana Dániellel Balatonfüred egyik turistamágnes utcájában, a Kisfaludyban, még március 11-én. Gondoltuk, bemutatjuk a Nomád névre keresztelt coworking irodát, hisz elég nagy újdonság ez a szolgáltatás a tó mindkét partján (Balatonföldváron a LOFFICE már jelen van, bár ők egy apartmant kínálnak). Ugyan egyre több vendéglátóhely állt rá, hogy a laptopos digitális nomádokat becsábítsa a kávézóba vagy étterembe, de direkt erre a célközönségre targetálni kevéssé jutott eszébe valakinek.

Szóval március 11-én leültünk beszélgetni, aztán a történelem elsodorta a cikket. Életbe lépett a veszélyhelyzet, majd a kijárási korlátozás, szinte minden beltéri, közösségi helyet bezártak, mi meg elraktároztuk a beszélgetést boldogabb időkre. Most, hogy minden - így a Nomad is - kinyithatott, végre bemutathatjuk a Varró-Gyana-páros megvalósult álmát.

Mi az a coworking?

A Wikipedia így definiálja a műfajt: "A coworking (magyar fordításai: közösségi munkavégzés, közösségi munkahely, közösségi iroda) egy olyan munkahely (coworking office), amelyen többen (akik munkájához szükséges eszközök akár egy laptop-táskában elférnek) egyazon térben egymástól függetlenül dolgozhatnak, munka közben ismerkedhetnek, tapasztalatot cserélhetnek. A coworking közösségi munkaterekben (coworking spaces) zajlik, amik átmenetet képeznek egy bérelhető iroda, egy klub és egy kávéház között. Elsősorban azokat a távmunkásokat és neonomádokat célozza meg, akiknek az otthoni munkavégzés túl ingerszegény, a kávéházak pedig a zaj, füst és más zavaró tényezők miatt kényelmetlenek."

Egy ötlet testet ölt

"Alapvetően magunknak kerestünk helyet, szerettünk volna otthonról és a helyi kávézókból kiszakadni, és egy saját irodát találni" - kezdte Anna a sztorit. Lökést adott az egésznek, hogy a Balatonfüredi Yacht Clubban marketingesként dolgozó Anna váltott, szabadúszó lett. Innentől jogos igényük lett, hogy ne otthon kelljen a munkájukat végezni. A páros több helyi szolgáltató marketingjét viszi másodállásban. Dani mellette újságírással is foglalkozik, szintén szabadúszva.

Bár amikor először felmerült bennük a coworking-iroda ötlete, azon is gondolkoztak, hogy megpróbálják bevonni a várost is a kivitelezésbe, hogy a leköltöző fiataloknak közösen kínáljanak alternatívát, végül egyedül vágtak bele a projektbe. Dani szerint ők úttörők, korábban a csopaki MANOR House Inn és az említett földvári LOFFICE tett kísérletet a coworking-életérzés meghonosítására, de ők inkább szállással egybekötve működnek.

Anna és Dani továbbra is keresték az irodát maguknak, a füredi felső városrészben nézelődtek, de nem leltek olyanra, ami mindkettejüknek megfelelt volna. "Random egy barátunkkal sétálgattunk a parton és megláttuk a 'KIADÓ' táblát" - emlékezett vissza Anna a Kisfaludy utcai helyiség megtalálására. "Penészes falakat és egy csomó beszórt limlomot" láttak bekukkantva, és "úgy éreztük, ezt meg kell érdeklődnünk" - váltott nevetve szarkazmusra.

Penészből virágzás

Pár találkozó lezajlott a főbérlővel, a felek szimpatikusak voltak egymásnak, elkezdődhetett a felújítás. Azt Anna szerint kezdettől tudták, hogy ebben segítségre lesz szükségük, itt jött be a képbe Széll Bálint barátuk, "aki mindenhez is ért, egy modernkori polihisztor" - tette hozzá Gyana Dani. Pár szúmentesítési tanáccsal keresték meg először őt, de eljutottak odáig, hogy a Nomád fabútorait már Bálint készítette Nagy Leopolddal együtt a badacsonytomaji műhelyben, rapid tempóban.

Egy hónap alatt némi segítséggel készre pofozták a leendő irodát, amit - látva a nekünk is megmutatott első fotókat a dzsumbujról - csodának minősíthetünk. Február 17-én tehát megnyitottak.

"Esténként még hordtuk be a bútorokat, volt, hogy Bálinték hajnali kettőkor még fúrták fel a karnist", mindez pár nappal nyitás előtt. Az enteriőr egyébként megkapóan natúr és organikus, lombos, kaspóban tartott növények, fafelületek, puha színek jellemzik a belső tereket. Ahogy Dani fogalmazott: "azt mondtuk, hogy a lakásunkat kissé skandinávos stílusban rendeztük be, de már kicsit unjuk, szóval elhatároztuk, ha lesz egy következő projekt, azt rusztikusabbra, nyersebbre szeretnénk sok zölddel, sok fával." A teret Radisics Milán minimalista, avantgárd festményekre emlékeztető drónfotóival turbózták fel (a kis pop-up kiállítás előhívott képei meg is vásárolhatók).

Így dolgozhatsz itt

Már március elején azt mondta nekünk a Varró-Gyana-páros, hogy a nyitás óta napi szinten keresték őket, és ez a járványzárlat utáni újranyitáskor is megmaradt elmondásuk szerint. Kisebb rendezvényeket, workshopokat is simán lehet rendezni náluk, volt is rá érdeklődés; valamint távlati terv Nomád Talks néven vállalkozókat inspiráló beszélgetéseket szervezni. De a fő csapásirány a közösségi munkavégzés: ha van egy notebookod, Füred környékén jársz, dolgoznod kell, de nem akarsz a nyaralóban vagy szálláson (esetleg vacak a netkapcsolat), akkor eljöhetsz ide.

Beugró jegyet válthatsz 2500 forintért, amivel 4-5 órát lehetsz itt, ezért jár még korlátlan internet és vízfogyasztás, telefon- és laptoptöltés, 10 százalék kedvezmény a kis designboltban (erről lejjebb értekezünk). A napijegyhez is jár mindez, plusz egy tea vagy kávé (ez 3500 forintba kerül, minden ár bruttó). A nyitvatartásuk reggel 9-től délután 6-ig terjed. Bérleteik is vannak, ezekhez ingyenes nyomtatási lehetőség és tárgyalóhasználat is jár, akár ügyfélfogadással (ez az ablaknál lévő, leválasztható, okostévével is kisegített kerekasztalt takarja). A tízalkalmas bérletük 29 500, a húszalkalmas 49 500 forintba kerül. Ez még nem a vége, Anna szerint

"szeretnénk minél több új szolgáltatással színesíteni a jegyek és bérletek kínálatát, hogy aki idejön, minél többet kapjon."

"szeretnénk minél több új szolgáltatással színesíteni a jegyek és bérletek kínálatát, hogy aki idejön, minél többet kapjon."

Előre csomagolt szendvicsek és frissen facsart dzsúzok is benne vannak a távlati tervlistában. Az ételrendelés is működhet, bár kulturált kereteken belül, a másik ember figyelembevételével. A nomádos pár abban is reménykedik, hogy kinövik az irodát és terjeszkedhetnek. Erre van lehetőségük, az épület, amiben vannak, pont Füred legnagyobb kihagyott ziccere, egy üresen tátongó átriumos udvar rengeteg kongó helyiséggel. Mivel a parkolás nehézkes a szűken vett környéken, biciklitárolókat is létesítenének, hogy inkább kerékpárral jöjjenek az emberek. Az utcán is elhelyeznének 4-5 asztalt (neteléréssel és árammal), hogy a szabadban is lehessen majd dolgozni.

Mit keres itt egy designbolt?

"Ez egy kicsit az én álmom megélése" - kezdett bele Anna a régóta kergetett álmok sorolásába. Mindig is akartak valamiféle vendéglátást művelni, és itt azt tehetik. A bolt is saját igényeikből jött, 

"csomószor szenvedtünk attól, hogy egész nap dolgoztunk, aztán estére volt egy születésnap, névnap leszervezve, szóval felálltunk a géptől, hogy elinduljunk, de rájöttünk, hogy nincsen semmink, amit átvihetnénk ajándékba..."

"csomószor szenvedtünk attól, hogy egész nap dolgoztunk, aztán estére volt egy születésnap, névnap leszervezve, szóval felálltunk a géptől, hogy elinduljunk, de rájöttünk, hogy nincsen semmink, amit átvihetnénk ajándékba..."

Anna nagy designbolt-rajongó, így öröm volt számára kiválogatni a portékát: "a fő vonal az volt, hogy környezetbarát, újrahasznosítható, magyar termékek legyenek". Vannak itt natúrkozmetikumok, szitanyomott táskák, makramék, gyertyák, teák, füzetek, facsatos hátizsákok, kávézaccból újrahasznosított poharak, kutyajátékok. Akadnak italok is, az alapfilozófia szerint egy magyar és egy külföldi: Kreinbacher- és Piper-Heidsieck-pezsgők, valamint Opera- és Bareksten Botanical-ginek. Üdítők szintjén a nagyüzemiek helyett Fritz kólát és almát, valamint Mama Lemonade bio limonádét tartanak. A Fritzben a "non plus ultra, hogy a palackokat visszaváltják és újratöltik".

Fontos infó még, hogy a Nomád kutyabarát hely, amit mi sem támaszt alá jobban, mint a lábaink között szaladgáló Zulu, Anna és Dani hőn szeretett ebe. Persze nem árt bejelentkezéskor jelezni, ha kutyával jövünk, nehogy zavarják a mások munkáját.

Járványbiztos nyitvatartás

Az újranyitás különleges biztonsági intézkedések mellett történik. Egyszerre legfeljebb öt embert fogadnak, reggel-este alaposan fertőtlenítenek, kézfertőtlenítőt helyeznek ki, nyitott ablakok-ajtók mellett dolgoznak, előre csomagolt, eldobható (persze környezetbarát) poharakat adnak, kötelezővé tették az előre történő bejelentkezést a Facebookon. Részletek ezen a linken.

Címkék