infó

A Balatonnál is borul minden a koronavírus miatt

Szerzők

  • We Love Balaton

2020. 03. 11. 16:08

Március 11-én az operatív törzs veszélyhelyzetet jelentett be Magyarországon a koronavírus terjedése miatt. Az intézkedések a balatoni életet és programokat is érintik. Összeszedtük a változásokat, cikkünk folyamatosan frissül.

A koronavírus terjedése miatt március 11-én elrendelt veszélyhelyzettől Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatta az embereket az operatív törzs sajtótájékoztatóján, és a veszélyhelyzetről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben is megjelent. A legfontosabb intézkedések:

  • Betiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. Ez nem vonatkozik a munkahelyekre és bevásárlóközpontokra, de a mozik és a színházak előadásaira igen. Az iskolákat nem zárják be, de az egyetemi oktatás csak távoktatásként működhet március 16-ig.
  • Beutazási tilalmat rendelnek el Olaszországból, Dél-Koreából, Iránból és Kínából. Ezekből az országokból senki nem léphet Magyarországra, csak a magyar állampolgárok, de nekik is hatósági karanténba kell vonulni, vagyis nem léphetnek ki a lakóhelyükről két hétig. 
  • Az intézkedések visszavonásig érvényesek.
  • Március 16-án a kormány betiltotta a nyilvános rendezvényeket, bezárja a mozikat, szórakozóhelyeket (valamint az iskolákat), az éttermek csak 15 óráig tarthatnak nyitva. Az országhatárokat is lezárják a személyforgalom előtt.
  • Március 28. és április 11. között részleges kijárási korlátozás lép életbe: csak munkavégzés vagy alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni a tartózkodási vagy lakhelyet. Nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani egymástól, a szabályokat be nem tartók 5000 és 500 ezer forint közötti bírságot kaphatnak.

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Mit jelent ez a Balatonnál?

A LEGFONTOSABB AZ, HOGY AZ ADATBÁZISUNKBAN MINDEN HELYSZÍNT ÉS PROGRAMOT NEM TUDUNK ÁTÍRNI ÉS FOLYAMATOSAN MONITOROZNI, EZÉRT ARRA KÉRÜNK TITEKET, A NYITVATARTÁSOK ÉS ELMARADÁSOK ÜGYÉBEN AZ ADOTT HELY VAGY PROGRAM FACEBOOK- VAGY WEBOLDALÁT IS NÉZZÉTEK ÁT TÜZETESEN.

Az intézkedéscsomag azt jelenti, hogy a programok elsöprő többsége elmarad, a kulturális intézmények (múzeumok, galériák, kastélyok, látogatóközpontok stb.) bezártak. Ami biztosan elmarad (a listát mostantól folyamatosan frissítjük): 

Az Örvényeshegyi Pikniket ugyan megtartják május 22-24. között, de erősen limitált vendégszámmal: csupán 500 embert engednek be.

Ha tudtok még elmaradó rendezvényről, írjatok róla az info@welovebalaton.hu-ra!

Elmaradnak a színházak előadásai is, és a szórakozóhelyekre is vonatkozik a tilalom. A templomi miséket, istentiszteleteket is felfüggesztette a katolikus és az evangélikus felekezet is. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park is közölte, hogy a barlangjaik látogatását felfüggesztik.

Az is eldőlt, hogy nem tartják meg a Balatont is érintő Giro d'Italia kerékpárversenyt, ami a vírus gócpontjában, Olaszországban folytatódott volna a magyar rajt után (még az olasz szakaszok is kérdésesek).

Aki nem bír meglenni kultúra nélkül, annak érdemes figyelni, hol melyik intézmény teszi online hozzáférhetővé előadásait vagy gyűjteményét. Meleg szívvel ajánljuk az Élő közvetítések koronavírus idején Facebook-csoportot.

A március 15-i hétvégén még sok vendéglátóhely kinyitott - a felelősségteljesebbek létszámkorláttal -, de előbb délután 3-ban szabták meg a maximális nyitvatartást, majd elrendelték a helyek voltaképpeni bezárását. A bezárás azonban nem mindenhol teljes: nemrég jelentkeztünk egy olyan cikkel, ami összeszedi azokat a helyeket, amik vállalnak házhoz szállítást, de a kiszállító borászatokat is egybe gyűjtöttük.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Miért van szükség ezekre az intézkedésekre?

Ugyan keringenek az interneten írások arról, hogy a hagyományos influenza mennyivel halálosabb és veszélyesebb, a koronavírust abszolút nem szabad leírni, főleg gyors terjedése miatt. Ami igazán veszélyes lehet, hogyha nagy tömegek egyszerre betegednek le, és az egészségügyi rendszer túlterhelődik, akkor az esetek zömét egy idő után a legheroikusabb küzdelemmel se tudják ellátni az orvosok és ápolók. Ez részben úgy kerülhető el, ha a lakosság nem hirtelen, egyszerre fertőződik meg, hanem lassítják a vírus terjedését. Például azzal, hogy a sok embert megmozgató rendezvényeket lefújják, a lakosok mozgását korlátozzák, akár hetekre.

Bővebb információt a járványról a Koronavirus.gov.hu oldalon találsz.

Hasonló tartalmak