Március 11-én az operatív törzs veszélyhelyzetet jelentett be Magyarországon a koronavírus terjedése miatt. Az intézkedések a balatoni életet és programokat is érintik. Összeszedtük a változásokat, cikkünk folyamatosan frissül.

A koronavírus terjedése miatt március 11-én elrendelt veszélyhelyzettől Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatta az embereket az operatív törzs sajtótájékoztatóján, és a veszélyhelyzetről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben is megjelent. A legfontosabb intézkedések:

  • Beltéri helyek nyitvatartását korlátozták vagy tiltották meg. Ez nem vonatkozik a munkahelyekre és bevásárlóközpontokra, de a mozik és a színházak előadásaira igen. Az iskolákat és egyetemeket is bezárták később.
  • Március 16-án a kormány betiltotta a nyilvános rendezvényeket, bezárja a mozikat, szórakozóhelyeket (valamint az iskolákat), az éttermek csak 15 óráig tarthattak nyitva (ez már csak Budapestre és Pest megyére érvényes). Az országhatárokat is lezárták a személyforgalom előtt.
  • Március 28-tól között részleges kijárási korlátozás lépett életbe: csak munkavégzés vagy alapvető szükségletek ellátása céljából lehetett elhagyni a tartózkodási vagy lakhelyet. Nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani egymástól, a szabályokat be nem tartók 5000 és 500 ezer forint közötti bírságot kaphatnak.
  • Április 30-án bejelentették, hogy a vidéki éttermek és vendéglátóhelyek teraszai kinyithatnak, ellenben augusztus 15-ig nem lehetnek 500 főnél nagyobb rendezvények vidéken. Később annyiban pontosítottak, hogy 500 fő alattiakat sem lehet megrendezni, magyarul minden rendezvényt töröltek a főszezonra.
  • Vidéken ezen felül a szabadtéri múzeumok, állatkertek és strandok is kinyithattak.
 

Mit jelent ez a Balatonnál?

A LEGFONTOSABB AZ, HOGY AZ ADATBÁZISUNKBAN MINDEN HELYSZÍNT ÉS PROGRAMOT NEM TUDUNK ÁTÍRNI ÉS FOLYAMATOSAN MONITOROZNI, EZÉRT ARRA KÉRÜNK TITEKET, A NYITVATARTÁSOK ÉS ELMARADÁSOK ÜGYÉBEN AZ ADOTT HELY VAGY PROGRAM FACEBOOK- VAGY WEBOLDALÁT IS NÉZZÉTEK ÁT TÜZETESEN.

Az intézkedéscsomag azt jelenti, hogy a programok elsöprő többsége elmarad, a kulturális intézmények (múzeumok, galériák, kastélyok, látogatóközpontok stb.) bezártak. Ami biztosan elmarad és amit eltolnak (zárójelben az új dátum; a listát mostantól folyamatosan frissítjük): 


Ha tudtok még elmaradó rendezvényről, írjatok róla az info@welovebalaton.hu-ra!

Elmaradnak a színházak előadásai is, és a szórakozóhelyekre is vonatkozik a tilalom. A templomi miséket, istentiszteleteket is felfüggesztette a katolikus és az evangélikus felekezet is. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park is közölte, hogy a barlangjaik látogatását felfüggesztik. Az április 30-án bejelentett új rendelkezések mindezt felülírhatják, hisz a szabadtéri fürdőhelyek, strandok, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok is kinyithatnak május 3. után.

Az is eldőlt, hogy nem tartják meg a Balatont is érintő Giro d'Italia kerékpárversenyt, ami a vírus gócpontjában, Olaszországban folytatódott volna a magyar rajt után (még az olasz szakaszok is kérdésesek).

Aki nem bír meglenni kultúra nélkül, annak érdemes figyelni, hol melyik intézmény teszi online hozzáférhetővé előadásait vagy gyűjteményét. Meleg szívvel ajánljuk az Élő közvetítések koronavírus idején Facebook-csoportot.

A március 15-i hétvégén még sok vendéglátóhely kinyitott - a felelősségteljesebbek létszámkorláttal -, de előbb délután 3-ban szabták meg a maximális nyitvatartást, majd elrendelték a helyek voltaképpeni bezárását. Ezt követte a május első hetétől esedékes újranyitás. A bezárás így sem volt  teljes: jelentkeztünk egy olyan cikkel, ami összeszedi azokat a helyeket, amik vállalnak házhoz szállítást, de a kiszállító borászatokat is egybe gyűjtöttük.

Miért van szükség ezekre az intézkedésekre?

Ugyan keringenek az interneten írások arról, hogy a hagyományos influenza mennyivel halálosabb és veszélyesebb, a koronavírust abszolút nem szabad leírni, főleg gyors terjedése miatt. Ami igazán veszélyes lehet, hogyha nagy tömegek egyszerre betegednek le, és az egészségügyi rendszer túlterhelődik, akkor az esetek zömét egy idő után a legheroikusabb küzdelemmel se tudják ellátni az orvosok és ápolók. Ez részben úgy kerülhető el, ha a lakosság nem hirtelen, egyszerre fertőződik meg, hanem lassítják a vírus terjedését. Például azzal, hogy a sok embert megmozgató rendezvényeket lefújják, a lakosok mozgását korlátozzák, akár hetekre.

Bővebb információt a járványról a Koronavirus.gov.hu oldalon találsz.

Címkék