Érdemes nyitott szemmel – persze az utat is figyelve, biztonságosan – autókázni a Balaton északi és déli partján is, hiszen olyan lelket-szívet feltöltő tájakon tudunk áthasítani, amik nem mindenhol akadnak az országban. Íme sorozatban harmadik merítésünk a Balaton térségének legcsodásabb útvonalairól.

Korábban két cikkben is nekiestünk, hogy ízekre cincáljuk a Balaton környéki úthálózatot, és megpróbáljuk nektek megmutatni a legszebb útvonalakat. Nyilván annak örülünk legjobban, ha kerékpáron fedezitek fel ezeket az utakat, de kocsival vagy motorral is roppant élvezetesek a lankás, erdős, mezős, rétes, patakos tájak. Következzen hát egy újabb csokor belőlük!

Felsőörs-Alsóörs

Több rövidebb útszakaszt is kiválasztottunk. Ilyen a két Örsöt összekötő út, ami a Felsőörs-Lovas útvonalból ágazik ki. Enyhe balos ívvel ereszkedik le Alsóörsre, miközben balra az erdős hegyoldal, jobbra földek és szőlők terülnek el, szemben meg a Balaton kápráztat. Itt az igazi bónusz, amikor beérünk Alsóörsre, és hatalmas vöröskő támfalak között ereszkedünk le az ófaluba.

Tótvázsony-Balatonszőlős

Ez az útvonal 2020 nyarán sajnos egy súlyos kerékpáros tömegbalesettel került be a hírekbe (szóval a lejtőn óvatosan, ha bringával jövünk!). Tótvázsonyt elhagyva egy relatíve egyenes úton haladunk a Balaton-felvidékre felfelé – visszanézve látszik a falu, a Bakony déli vonulata és a Vázsonyi-medence is. Aztán egy kanyargós és nagyon lejtős erdei út veszi kezdetét, ami egy idő után egy időszakos vízfolyás medrével párhuzamosan visz, hogy utána Szőlősig szőlőültetvények és pincék közt kanyarogjon. Bónusz, hogy idén készültek el a felújításával, az aszfalt tükörsima.

Barnag-Vöröstó

Két parányi, egyutcás, részben egykori sváb község fekszik a Vázsonyi-medence déli peremén. Ezeket egy rozoga minőségű közút köti össze a Tótvázsony-Pécsely, illetve a Nagyvázsony-Mencshely utakkal. Ugyan az út felújításra szorul, de egyedülállóan szép kultúrtájon halad át, nagy napraforgó-, facélia- és kukoricaföldekkel, legelőkkel, lovardákkal, a tüchtig kis falvakkal és a Bakony uralgó hegyeivel (köztük a Kab-heggyel).

Dörgicse-Mencshely

Nagyon kevés lenyűgözőbb balatoni panoráma létezik, mint amikor az ember kibukkan Mencshely felől és elterül előtte a tó. A szintén erősen közepes minőségű út pár pince után először egy erdőn kanyarog át, majd a Halom-hegy környékén elkezdődnek a szőlők, présházak és a panoráma. Két erdős hegygerinc állja a tekintet útját jobbra és balra, de így is ellátni messze, a déli parton is túl.

Salföld-Ábrahámhegy

A Káli-medence egyik bejárata az út, ami kissé hasonlít a Tótvázsony-Balatonszőlős közöttire: ugyanúgy egy patak völgyében kanyarog jobbra-balra, erdőkön és nyaralóövezeteken át. Meghitt, kellemes vidék ez, pazar vezetési élményt nyújt, a végén pedig az élő skanzen, Salföld teszi fel az i-re a pontot.

Tapolca-Kisapáti-Nemesgulács-Badacsonytomaj

A tanúhegyek pompás látványát nyújtja következő utunk. Tapolcáról indulva Kisapáti felé a Szent György-hegy az uralgó magaslat, bár előbb-utóbb a Gulács és a Badacsony látványát se ússzuk meg. Sőt, Nemesgulácsot elhagyva már a tanúhegyek császára dominál, az meg külön meseszép, amikor a Badacsony és Gulács közti "hágón" kibukkanva elénk tárul a Balaton. (Ez utóbbi út ráadásul a 71-es főút – hamvába holt – badacsonyi elkerülőjének épült, egy szakasza 2+1 sávos, széles, jó út.)

Sümeg-Bazsi-Zalaszántó-Hévíz

Az utolsó út az északi parton, amit ajánlunk, a legrövidebb út is egyben Sümeg és a Hévíz-Keszthely konurbáció között. Sümegről indulva tágas-hullámos mezőkön érünk Bazsiba, a tündéri falun átkelve az út beveszi magát a Keszthelyi-hegység vadonjába, közel halad el a sztúpához is. Ezután Zalaszántót szeli át, majd erdőn-mezőn keresztül érkezik meg a delta elágazáshoz, ahol dönthetünk: Hévíz (jobbra), Keszthely (egyenesen) vagy Cserszegtomaj (balra) nevezetességeit tekintjük meg.

Lengyeltóti-Szőlősgyörök-Balatonboglár

A déli part sem lapos ám, ott is szép tájakat és panorámautakat lelni. Lengyeltótit elhagyva hullámos mezőgazdasági tájon vezet az út, miközben egy erdős gerinc közeledik felénk. Aztán átkelve Szőlősgyörökön, jó minőségű közúton csuroghatunk le Boglárra. Útközben már Szőlőskislaktól felbukkan a Badacsony a láthatáron, mialatt végtelen hosszú szőlőültetvények közt haladunk.

Andocs-Visz-Karád

Ha a klasszikus, dimbes-dombos, erdőkkel-mezőkkel szegélyezett somogyi tájban gyönyörködnénk, ideális útvonal a három községet (és a megénekelt 67-es utat) összekötő mellékút. Sorozatos kanyarok, csinos erdei és falusi szakaszok, tűrhető minőségű úton pazar vezetési élmény. És persze szőlők mindenfelé.

Tab-Balatonendréd-Zamárdi

Ez az út a létét az M7-es autópályának köszönheti: ugyanis Tab városának lakói évtizedeken át nagy kerülőkkel tudtak Siófokra és az M7-esre jutni, mivel Balatonendréd és Lulla is zsákfalu volt. Aztán a két települést 2012-re közúttal kötötték össze, így csinos, dombvidéki tájon, relatíve új úton lehet lecsorogni rajta egészen Zamárdiig (és persze végre az autópálya csomópontjára is ki van írva Tab neve).

Címkék