Tavasszal új kikötőt adnak át Balatonfüreden, és folytatódik a főváros és a Balaton közötti kerékpárút kivitelezése, valamint a Balatoni Bringakör felújítása is. Keszthelyen szigorítottak a maszkviselés szabályain a sok látogató miatt. Heti híradónkat olvashatjátok!

Bár inkább plusz fokokról számolhattunk be az elmúlt napokban a tó környékén, 2021. január első hetére megérkezett a hó a Balatonra. Mindeközben különös égi jelenséget, fényoszlopokat videóztak a tó felett, az Időkép felvételét ide kattintva tudjátok megnézni.

Jó hírünk van! Úgy tűnik, a hózáporok kitartanak még január 14-ig (csütörtökig), addig is körülbelül 1 cm-es havat, mellé napsütést ígér az Időkép. Az előrejelzés szerint péntektől tovább csökken a hőmérséklet, de a havazás addigra továbbáll. 

És most lássuk, mi történt a héten a Balatonon a vírushelyzettől kezdve a közlekedési híreken át a környezetvédelemig! 

Vírushelyzet

Éppen máig, január 11-ig szóltak volna az érvényben lévő járványügyi korlátozások, ha azokat nem hosszabbították volna meg egészen február 1-ig, hétfőig. Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja a Kossuth Rádióban jelentette be a döntést, megfogadva az operatív törzs javaslatát. (Telex)

Keszthelyen a sok látogató miatt szigorították a maszkviselés szabályait, 2021. január 9. (szombat) 8 órától kötelező a maszkviselés hétvégente a Balaton-parton (a Csík Ferenc sétány labdarúgópályától a Helikon Szállóig behatárolt közterületen), péntek 14 órától egészen vasárnap este 20 óráig. (Keszthely.hu)

Közlekedés

Változik a vasúti menetrend Székesfehérvár és a Balaton között: 2021. január 9-től 2021. február 5-ig a Székesfehérvár–Tapolca vasútvonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, Székesfehérvár–Balatonfüred és Lepsény–Balatonfüred állomások között pedig vonatpótló autóbuszok közlekednek. (MÁV-csoport)

Folytatódik a főváros és a Balaton közötti kerékpárút kivitelezése: 2021 második felében átadják a teljes Budapest–Etyek szakaszt, a Székesfehérvár-bevezetőt és a 710-es főúttól Balatonakarattyáig tartó szakaszt, de a Balatoni Bringakör egyes részeit is korszerűsítik. (MTI)

A 67-es főút korábban két sávon kiépült, látrányi szakaszát négysávossá bővítik. A zenélő szakaszok miatt közismert – Kaposvárt az M7-es autópályához kötő út – 10 165 méteren szélesedik majd. (Magyar Építők)

Köz & ügyek

Eldőlt, hogy hivatalosan hol kezdődik Balatonakarattya, és hol ér véget Balatonkenese, a két település ugyanis perre vitte „határvitáját”. Balatonakarattya ott válik le Keneséről, ahol azt a bizottság kijelölte, így például a Honvéd Üdülő csapatpihenőrésze is Balaton­akarattyához tartozik. (Veol)

Épül-szépül

Április közepén átadhatják Balatonfüreden a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, valamint a városi önkormányzat közös, nagyszabású beruházását, a füredi kemping mellett kialakított, 150 hajóhelyes vitorláskikötőt és vízi turisztikai megállópontot. A kikötő megfelel majd a nemzetközi versenyek, edzőtáborok követelményeinek is. (Magyar Nemzet)

Egy 70 szobás, négycsillagos szálloda terveiről került le a lepel Badacsonytomajon. Az évek óta üresen álló, egykori Volán-üdülő (Hotel Voltán) ingatlanát újítanák fel, a beruházás egyelőre előkészítési szakaszban van, a tervezési fázis lezárultát követően hozzák majd nyilvánosságra a szálloda végleges látványterveit. (24.hu)

A tihanyi Csokonai liget és a Mádl térre vezető lépcsősor is megújul 2021 őszéig. Alapkőletételen jártunk a félszigeten, a sajtótájékoztatón bemutatták a fejlesztések részleteit és a látványterveket is. (We Love Balaton)

Felújítják a Vonyarcvashegy és Balatongyörök közti kis dombon álló Szent Mihály-kápolnát. A gyenesdiási plébánia 80 millió forint kormányzati támogatást kapott, így még idén megújul a kápolna. (Manninger Jenő – Facebook)

Turizmus & szállás

A kétes helyzetben lévő turizmus  talán legnagyobb ellenmondására hívta fel a figyelmet a Balatoni Kör elnöke. Ha a balatoni szezon újra elkezdődik majd, vajon hogyan fogják pótolni és megtartani az egyébként már más ágazatban dolgozó vendéglátósokat? (Infostart)

Ingatlan

A négy balatoni és egy római-parti üdülőingatlan árverésére meghirdetett licitet váratlanul törölte a határidő lejárta előtt (január 6-án, szerdán) a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A balatoni ingatlanok között két balatonlellei üdülő, egy balatonakali tábor és egy siófoki szálloda szerepelt, az árverés törlésének okát egyelőre nem lehet tudni. (Napi.hu)

Környezet & védelme

Virtuális vitát szerveznek az egyre indokoltabb balatoni partvédőművek megemelése, felújítása kapcsán, ami ráadásul a tó teljes partszakaszának közel negyedét, a köz által használt részek mintegy felét közvetlenül érinti. Január 18-ig várják az észrevételeket, kérdéseket a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál. (Balatontipp)

Megszentelték a Balaton vizét január 6-án, vízkereszt napján. Szűcs Imre, balatonlellei plébános azt tervezi, hogy jövőre megkeresi a balatoni települések plébánosait, hogy közösen – egy időben minél többen – áldják majd meg a tó vizét. (Sonline)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén telel a havasi szürkebegy. A magashegységek sziklás területein költő, védett madár ősztől alacsonyabban fekvő helyekre húzódik, a képen szereplő példányt Hegyestűn kapták lencsevégre. (Veol)

Kékfény

Egy „gereblyéző” horgászt értek tetten a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. halőrei vasárnap. Az illető a földvári kikötőnél, a galamb-szigeti oldalon bukott le, orvhalászat miatt feljelentést tettek ellene. (Sonline)

Sport & strand

Hivatalosan is átadták az új Balatonalmádi Sportközpontot, amely egy öt éven át zajló, 905 millió forintos beruházás volt. Egy nagyméretű élőfüves és egy műfüves pályát építettek meg magas színvonalú kiszolgálóhelyiségekkel. (Veol)

Gasztró

2021. január 1-je óta tíz év után ismét van bormarketing-járulék. Ez azt jelenti, hogy 1 Ft/liter hozzájárulást kell fizetni minden Magyarországon forgalomba hozott borkészítmény forgalmazójának. (Borigo)

Egy decemberi kormányrendelet szerint mostantól minden vendéglátóhelyet be kell sorolni a 11 üzlettípus valamelyikébe. A történet néhány vendéglátóhely esetében korántsem egyértelmű, komoly kérdéseket vet fel többek között egy mozgó- vagy éppen nem mozgóbüfé, akár vattacukorárus esetében is. (Balatontipp)

Címkék