A koronavírus-járvány miatt júliusról augusztusra tolták a jazz, pop és világzenei műfajú VeszprémFestet. A Borászok Borásza díj kapcsán kiválasztott 50 legjobb magyar borász között 8 balatoni is szerepel. Magasabb árakra lehet számítani az idei balatoni szezonban, mint tavaly. Heti híreinket olvashatjátok.

A múlt hét eseményei után, úgy tűnik, nemcsak pár nap szünetre ment el a tavasz: a Bakonyban tegnapra már fagypont közelébe hűlt a hőmérséklet, és ezt egy kiadós hóvihar is kísérte. Az Időkép a Balatonra fokozatos hőmérséklet-emelkedést ígér, de a záporos időjárás folytatódik ezen a héten is. Vasárnapra 3 mm csapadék eshet, a hőmérséklet azonban addigra 12 fokra is emelkedhet.


És most lássuk, mi történt a héten a Balatonon, a gasztrohírektől kezdve a közlekedésen át a kultúráig! 

Vírushelyzet

Múlt szerda óta nyitva lehetnek a boltok, újraindulhattak a szolgáltatások, a kijárási tilalom kezdete pedig este tíz órára módosult, mivel a beoltottak száma elérte a 2,5 milliót. A legújabb információk szerint április 19-től, tehát az általános iskolák nyitásának napjától várhatóan kinyithatnak majd a vendéglátóhelyek teraszai is. (Telex)

Fesztivál

Az elhúzódó koronavírus-járvány miatt a korábban meghirdetetthez képest új időpontban, augusztus 17–21. között rendezik meg a VeszprémFestet. A fellépők névsorában is lesz változás: Tom Jones mellett idén kizárólag hazai művészek lépnek színpadra. Május 1-ig bejelentik a teljes programot. (VeszprémFest közleménye)

Gasztró

Megvan az 50 legjobb magyar borász. A Borászok Borásza díjat évente ítélik oda egy kiváló szakembernek, akit az 50 kiválasztott borász szavaz meg. A jelöltek közé idén 8 balatoni kötődésű került: Konyári Dániel (Balatonboglári borvidék), Kovács Tamás (Balatonfüred–Csopaki borvidék), Légli Géza (Balatonboglári borvidék), Pálffy Gyula (Balaton-felvidéki borvidék), Szabó Gyula (Balaton-felvidéki borvidék), Nagy László (Badacsonyi borvidék), Szászi Endre (Badacsonyi borvidék), Laposa Zsófia (Badacsonyi borvidék). (Borászok Borásza)

Kisboltot nyit a balatonlellei BL YachtClub. A gasztroturizmus újjáéledéséhez környékbeli portékák árusításával járulnak hozzá: a sajtok, húsok mellett tésztaféléket, kiskertekből származó zöldségféléket, fűszereket, friss pékárut, szörpöket, bort, pezsgőt, sőt még balatoni konyakot is lehet náluk kapni. (Magyar Nemzet)

Új hely nyílik Örvényesen, Random Bagel Bar néven. A 71-es főút és a bicikliút mellett hamarosan nyitó hely frissítő bicikliállomás is lesz egyben. (Random Bagel Bar – Facebook)

Természet & védelme

A National Geographic Európa a magasból című sorozatában Magyarország is helyet kapott. A nemrég bemutatott részben a Balaton és környéke is feltűnik. (Aqua Magazin)

Épül-szépül

Sítanpálya épül Keszthelyen 2021 novemberéig. Az Aktív Magyarország Program keretében minimum 10 méter széles és 45 méter hosszú, felvonóval és pályavilágítással ellátott sítanpálya készül, melyhez egy 45 négyzetméter alapterületű kiszolgálóépület is tartozik majd. (Síelők.hu)

Közlekedés

Változik a helyi járatok menetrendje Veszprémben: a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. 2021. április 12-től az iskolaszünetben érvényes menetrendnek megfelelően közlekedteti járatait. (Veol)

Elindult a 68-as út Balatonújlak és Barcs közötti, mintegy 96 kilométer hosszú szakaszán az útburkolat megerősítése, az érintett csomópontok, egyes leágazások, buszmegállók és gyalogátkelőhelyek korszerűsítésének előkészítése. A 7-es főúttól Barcs országhatárig vezető főút mellett a jövőben biztonságosan lehet majd biciklizni. (Portfólió)

Petíció indult a Balatoni Bringakörút szepezdi szakaszának megépítése ellen. A lakók azt kérik, az útvonal ne vegyen el területet a strandból és a partból, maradjon a település mostani helyén, a domboldalon. Eddig több mint 400 aláírás érkezett, az önkormányzat pedig ennek megfelelően már el is vetette az ötletet. Azt azonban még nem tudni, hogy pontosan hol fog menni a bicikliút. (Peticiok.com, Telex)

Kultúra

Dr. Laposa József megkapta a tájépítészek legrangosabb kitüntetését, a Mőcsényi Mihály-díjat. Többek között a magyar bortermő táj hagyományainak újraélesztése érdekében végzett munkájáért, valamint kutatói és publikációs munkásságáért ítélték oda a Laposa Birtok alapítójának. (Csodálatos Borok)

A magyar költészet napja alkalmából összefogott a Művészetek Háza Veszprém a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal, és a régió költőinek verseit belecsempészték az akcióban részt vevő helyi éttermek, kávézók, pékségek és borboltok rendeléseibe. A Vers elvitelre akcióban Éltető Erzsébet, Fenyvesi Ottó, Géczi János, Lanczkor Gábor, Szálinger Balázs és Tungli M. Klára alkotásai szerepeltek. (Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa közleménye)

Gyász

Elhunyt Szomjas György, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező. A kővágóörsi legendára emlékezve egyik filmjét, a Talpuk alatt fütyül a szél címűt április 14. (szerda) éjfélig ingyen megnézhetitek a Filmio.hu-n. Szomjas György 81 éves volt. (HVG)

Ingatlan

Lassan három éve nem talál vevőt a Liszkay Borkúria. Kezdetben, 2018 táján 5 millió euróért, azaz 1,6 milliárd forintért árulták. Most annak ellenére, hogy ennyi idő eltelte után a bevett szokás szerint az árat inkább csökkenteni szokták, azt megtoldották még félmillió euróval, vagyis jelenleg körülbelül 2 milliárd forintért lehet megvásárolni. A birtokon található, 1615 négyzetméter alapterületű, 3 szintes, felújított kúriában 9 berendezett szoba és 12 fürdőszoba található. (MegveszLAK)

Turizmus & szállás

Hasonló telítettségre, ám még magasabb árakra lehet számítani az idei balatoni szezonban, mint a tavalyiban Belán Miklós, az Everguest ügyvezető igazgatója szerint. Úgy véli, a hosszan tartó bezártság után óriási lesz az utazási kedv, a megtakarításaikat felhalmozó magyarok pedig hajlandóak lesznek többet is költeni a belföldi utazásaik során. (HVG)

Köz & ügyek

A Google autói után most az Apple nagy kamerás autói vizslatják az országot. Több helyen is feltűntek már a „bóbitásnak” nevezett fehér autók, amelyekkel az úthálózat feltérképezésén túl az Apple a Google Mapsen már évek óta futó Street View-nézetet szeretné megvalósítani. (Sonline)

Címkék