Az új helyre költözött balatonakarattyai Nekem a Balaton pizzát, salátákat és saját márkás gasztrotermékeket is kínál, a delikátbolt választéka pedig még több hazai termelővel és branddel bővült.

Mi is beszámoltunk 2020-ban a Nekem a Balaton nyitásáról. Az egykori, Balatonakarattya központi részén található élelmiszerboltnak Ördög Nóra és Nánási Pál törzsvendégei voltak, és amikor a tulajdonosoknak már nem maradt kapacitásuk az üzemeltetésre, Nóriék megvásárolták azt. Saját kezűleg újították fel, majd 90 százalékban magyar termékeket árusító delikátbolttá alakították. A bolt rövid időn belül nagyon népszerű lett, és úgy megnőtt a környező utcákban a forgalom, hogy dugók alakultak ki, kevésnek bizonyult már a meglévő parkolóhely is. A nagy érdeklődés pedig zavarta a nyugalomhoz szokott helyieket, és azokat is, akik a csend miatt tették át a székhelyüket Akarattyára.

A bolt ezért 2021-ben elköltözött, a helyiek által csak „csücsöknek” nevezett, a 71-es út és a Bercsényi lejáró közötti területre. Az új Nekem a Balatonban helyet kapott egy konyha is, jóval nagyobb a belső tér, bent is elférnek az asztalok, így egész évben lehet majd bent kávézni és reggelizni. Egyszerű, visszafogott kínálattal indultak: az étlapon pizza, saláták, sonka- és sajttálak, mártogatósok szerepelnek – olyan ételek, amit szívesen fogyasztanak az emberek egy fröccs mellé, meséli a We Love Balatonnak Ördög Nóra és Nánási Pál. Ez a jövőben változik majd, ha látják, mire van igény.

Az üzlet kínálata szintén bővült. Nóriék még a korlátozások idején kezdték el felkutatni a környékbeli termelőket, és mostanra már letisztult, milyen termékeket mutatnak be szívesen a bolt polcain. A választék ugyanakkor nem csak a tó környékére korlátozódik: Budapest vonzáskörzetéből és a Hortobágyról is vannak beszállítóik.

Találhatunk itt Mayer-szörpöket, ütős chiliszószokat a Chilicumtól, különleges lekvárokat a Rosalestől, csatnikat és szószokat a Kanálkától, biokolbászokat és hamburgerpogácsákat a Hortobágy Angus családi gazdaságtól, szarvasgombás termékeket a Trifflától. Továbbra is sláger a kakaós csiga, amit a Vál-völgye Pékség biztosít.

A Nekem a Balatonnak számos saját márkás terméke is van: „Olyan termelőkkel összefogva készülnek, akikkel hasonló a filozófiánk, akiknek a finomságait nagyon szerettük” – meséli Nóri. Együttműködnek a Kaldeneker Lekvárosházzal, a keszthelyi Spájz Szörppel, velük egy saját szénsavas, aludobozos szörp gyártásán dolgoznak.

A Nekem a Balaton brand alatt kapható kávé az első szezonban már bizonyított: Nóri büszkén meséli, hogy nagyon sokan járnak vissza csak a kávé miatt is, így itt nem változtattak a jól bevált recepten. Szintén saját márkás termék a fagyidesszertjeiről híres Cloud 9 négy, egyedi ízű prémium kézműves fagylaltja és ice rollja, és készül a bolt számára palackozott bor is. Azt még nem árulták el, melyik pincészet lesz a beszállító, annyit tudunk, hogy lesz egy fehér, egy vörös, egy rozé és egy habzóbor is.

Bővülés nem csak a kulináris kínálatban történt: vihetünk haza Nekem a Balaton logóval és egyedi grafikával ellátott ruhákat, bögréket, SUP-táskákat, strandcikkeket, takarókat és egy sor olyan dolgot, amire egy nyaralás alatt szükség lehet.

Kevesebb sorban állás, több program

Az új üzletben arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy ne alakuljanak ki hosszú sorok, és minél gördülékenyebb legyen a kiszolgálás. „Az előző kisboltban korlátozottak voltak a lehetőségeink, sokan jöttek, és nagyon könnyen alakultak ki sorok. Nagyon sokat elvesz az élményből, ha fél órát sorba kell állni, ezért az új helyen próbáltunk tágasabb tereket kialakítani, több kasszával üzemelni, hogy gyorsan tudjunk mindenkit kiszolgálni” – mondja Nóri.

Ebben segít a Nekem a Balaton food truck is, ami az új üzlethelyiség kivitelezése idején, ideiglenesen látta el a vevők kiszolgálását, most pedig jelentősen tehermentesíti a boltot. Itt is lehet kávét, fröccsöt kérni, és különféle rendezvényekre, többek között a Paloznaki Jazzpiknikre is elgurul majd.

Az új szezonban kizárólag papír, vagy lebomló, környezetbarát anyagokat használnak a tálaláshoz és a csomagoláshoz, az italokat repohárban adják, és arra biztatják a vevőket és az itt nyaralókat, hogy tegyék le az autóikat és a parton közlekedjenek, minél zöldebben. Ehhez egy partnercég elektromos kisbuszát is igénybe vehetik.

Nóriék szeretnének kialakítani a jövőben egy közösségi kertet a bolt közelében, és itt arra is van lehetőség, hogy kisebb rendezvényeket tartsanak. A foci-Eb után az olimpiát is lehet nézni a Nekem a Balaton teraszáról. „Van helyünk, van terünk, így nagyobbakat lehet álmodni” – avat be a terveikbe Nóri.

Úgy tűnik, a régi „Kisbolt” is megmarad. „A Kisboltot valószínűleg megmenti az új Nekem a Balaton bolt létezése, és az a figyelem, ami a nagy boltra irányul, mert a Kisboltnál most teljesen élhetővé vált a helyzet. Az új üzletet megnyitása óta már csak a közelben lakók és a bringások látogatják. A környékbeliek azt mondják, nagyon örülnek, hogy a Kisbolt megvan. Előfordul, hogy megállítanak az utcán, és azt mondják, eszünkbe ne jusson bezárni” – mondja Nóri.

Címkék

Elérhetőségek

Nekem a Balaton 8172 Balatonakarattya