A zöldszemlélet akkor is fontos, ha elhagyjuk a várost és a pihenésre szánunk néhány napot vagy hetet, különben a vakáció idején sokkal nagyobb ökológiai lábnyomot hagyhatunk magunk után, mint a hétköznapokban. Figyeljünk oda a Balatonnál is a környezetre és a helyi értékek védelmére!

Igyál csapvizet!

Magyarországon mindenhol iható és egészséges a csapvíz, ezért felesleges többkartonnyi PET-palackos ásványvízzel felszerelkezni. A csapvíz nagyon szigorú tisztítási és fertőtlenítési folyamaton esik át, így kerül a vezetékhálózatba, a víztárolókba, majd a felhasználókhoz. (A kútvíz fogyasztása ugyanakkor egészségügyi kockázatokkal járhat, mert az ásott vagy fúrt kutak jelentős része műtrágyával vagy növényvédő szerekkel érintkezik, gyakori a pöcegödrök, az árnyékszékek okozta beszivárgás.)

Ha mindig van a táskában egy kulacs, az a vendéglátóhelyeken, a strandokon újratölthető, így egyáltalán nem kell PET-palackos vizet vásárolni.

Termelj kevesebb szemetet!

A hulladékmentes utazás sem teljesen lehetetlen vállalkozás, de már az is nagyon jó, ha igyekeztek minél kevesebb hulladékot „termelni” a vakáció ideje alatt. Bevásárlásnál használhattok vászontáskát, legyen nálatok mindig a már említett kulacs, és amennyiben lehetséges, kerüljétek az egyszer használatos műanyagokat. A piacon árusító termelők örülnek, ha visszaviszitek a befőttesüvegeket, a szörpösüvegeket, a tojástartókat.

Strandolj környezettudatosan!

Válasszatok a környezetre kevésbé ártalmas naptejet, ne folyassátok feleslegesen a zuhanyt, és figyeljetek a strand élővilágára is! Romantikus élmény egy naplementés SUP-túra, de legyetek tekintettel a vízimadarakra is. A strandokon rengeteg szemét keletkezik, ha nem kértek műanyag szívószálat, saját evőeszközökkel, elviteles poharakkal, mosható szalvétával és ételdobozokkal készültök, már egy rakás műanyaghulladékkal kevesebb kerül a kukába.

Vásárolj helyi termelőktől!

A pincészetek, pékségek, sajtkészítők, farmok meglátogatása akár külön program is lehet, de ha ez nem fér bele az időtökbe, a termelői piacokon mindent megtaláltok, a szörpöktől a kolbászokon át a friss zöldségekig. A helyi termelőket is támogatjátok, ha a bevásárlást a piacon intézitek.

Ne feledkezz meg az energiatakarékosságról!

A nyaralás idején is figyelni kell az energiafogyasztásra. Kapcsoljátok le a nem használt lámpákat, ne folyassátok szükségtelenül a vizet, és csak akkor használjátok a klímát, ha nagyon muszáj, akkor pedig zárt ablakok mellett. Ha a szálláshely biztosítja a törülközőket, csak annyit használjatok, amennyi feltétlenül szükséges, hiszen a mosás is erőforrásokat igényel.

Felesleges szuvenírek helyett válassz kézműves- vagy gasztroajándékot!

Nagyon csábító a lehetőség, hogy vicces tárgyakkal lepjétek meg a családtagokat és a barátokat. Az olcsó, műanyag szuvenírek helyett válasszatok gasztroajándékot (például egy helyi delikátboltból) vagy egy helyi kézműves által készített portékát – ezzel is a régióban élőket támogatjátok.

Aktivizáld magad! Szedj szemetet, ültess fát, önkénteskedj!

Amellett, hogy élvezitek a balatoni nyaralást, járuljatok hozzá egy kicsit a régió fejlődéséhez, tisztán tartásához! Túrázás közben össze lehet szedni az erdei ösvényeket elcsúfító szemetet, csak be kell tenni egy szemeteszsákot, de figyelhetitek a Facebookon a helyi önkormányzatok, szervezetek szemétgyűjtési akcióit vagy a 10 millió Fa ültetési időpontjait is, de a töreki Dharma Lómenhelyen is mindig jól jön a segítség.

Válassz környezetbarát szálláshelyet...

Az ökotudatos szálláshelyek figyelnek az energiatakarékosságra, a szelektív hulladékgyűjtésre, a komposztálásra, az ételeket pedig saját gazdaságukból vagy környezetkímélő gazdálkodást folytató helyi termelőktől szerzik be, és a zöldszemléletet természetesen a vendégeiktől is elvárják. Aki „nomád” szálláshelyeket is bevállal, megszállhat jurtában vagy kipróbálhatja a farmping műfaját.

...és vendéglátóhelyet!

Olyan helyeket, ahol amennyire lehetséges, helyi termelők alapanyagaiból főznek, így értelemszerűen a kínálat szezonális hozzávalókon alapul, nem egyszer használatos műanyag evőeszközöket adnak az ételekhez, repohárban kínálják az italokat, figyelnek az energiafogyasztásra, stb. 

Hagyd otthon az autót!

A Balatonra való lejutás mindenképp növeli a szén-dioxid-kibocsátást, de nem mindegy, hogy mennyi üvegházhatású gázzal terheljük a környezetünket. A legnagyobb szennyezést az autózás jelenti, egy vagy két utassal, ezért ha tehetitek, válasszátok inkább a közösségi közlekedést! A tóhoz való eljutás már jóval komfortosabb, mint a gyerekkori emlékeinkben, kényelmes vonatokkal, légkondis IC-kocsikkal, buszokkal is utazhattok (a hétvégéken mindenképp foglaljátok le előre a helyet).

Balaton-felvidéki vagy aktívabb nyaralás esetén érdemes a bicikliket is feltenni a vonatra, a kis falvakban nem járnak sűrűn a buszok. Ha mindenképp autóval indultok útnak, telekocsizzatok, keressetek utasokat a szabad helyekre!

Ez a cikk a SIÓ-val együttműködésben készült, ami kiemelt figyelmet szentel a környezettudatosságnak. Próbáld ki az új SIÓ Kék Balaton Smoothie-t, és merülj el a balatoni élményben!

Címkék