A salföldi homokbánya rég nem használt területe a nyár végétől koncerteknek, fesztiváloknak, interaktív kulturális eseményeknek és kiállításoknak ad otthont, de akkor is betérhetünk, ha egy frissítőre vagy egy finom pizzára vágyunk, miközben a Káli-medencében túrázunk.

A Bánya bejáratát a salföldi homokbánya mellett, a Salföldet Ábrahámheggyel összekötő út mentén találjuk. Itt minden a homok sok-sok árnyalatát adja vissza: a helyszín ikonikus épületének téglái, a világosbarna napvitorlák, a süppedős sóder a lábunk alatt. A vendégek szalmabálák között, az árnyékolók alatti asztaloknál beszélgetnek, söröznek, pizzáznak a napfényes nyár végi délutánon.

Arról, hogy itt korábban egy bányaüzem működött, a régi őrlőépület tanúskodik. Sokáig elhagyottan állt, állapota kezdett leromlani, majd a Bánya-projekt keretén belül új életet és funkciót kapott. Most egy bárnak ad otthont, ahol kézműves söröket, helyi borokat és néhány koktélt is kapunk, az épület konyháján pedig rusztikus pizzák készülnek, a megszokott ízek mellett bivalymozzarellás, szarvasgombás és vegán verzióban is. Az épület a tervek szerint a jövőben kiállítótérré alakul, illetve más művészeti tevékenységeknek is otthont ad majd.

Interaktív programok helyi művészek közreműködésével

A Bánya kulthálóbázisként vesz részt a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban. Augusztusban művészeti kurzusok, koncertek, iparművészeti bemutatók és foglalkozások, színházi események, irodalmi estek, közösségi programok váltották egymást, de egészen szeptember végéig rendeznek eseményeket, többek között szobrászworkshopot, koncerteket és sakkversenyt – a hétvégéken.

A szervezők olyan interaktív, a látogatók bevonásával megvalósuló programokat álmodtak meg ide, ahol a közönség részt vehet az alkotásban. Az is szempont volt, hogy „a Káli-medence hangulatához illő összkép alakuljon ki, és megjelenítsék mindazt a sokféleséget, kreativitást, alkotó szellemet, ami az itt élőket jellemzi” – fogalmazott Pálosi Boglárka, az események szervezője.

A MINE fesztivál például a zenei kísérletezést helyezte előtérbe, az improvizációt gyakran alkalmazó zenekarok a koncertek előtt workshopokat, előadásokat tartottak, és a közönség is kipróbálhatta, hogy milyen érzés a saját hangulatát, érzéseit ütőhangszerek segítségével kifejezni, vagy bekapcsolódni velük társelőadók által keltett áramlatokba.

A Bánya a tervek szerint egy monumentális szabadtéri installáció terepe lesz, a következő években a szervezők szeretnék land art (tájművészet) alkotások otthonává tenni.

Kirándulni lehet, fürdeni nem

A Bánya melletti erdősávban egy rövid, de változatos tanösvény vezet körbe, amelynek egyes szakaszairól ráláthatunk a homokbánya működő területére is, és bővülhetnek a kvarchomokkal, homokbányászattal kapcsolatos ismereteink is. Ha a gyerekek már unják a közösségi tér játszóterét, a „Bányaszellem” nyomába eredhetünk velük.

Amit viszont már biztosan nem lehet itt kipróbálni, az a csobbanás. A salföldi bányatavakat, ahol szívesen mártóztak meg a környékbeliek és a művészek, 2018 júliusában zárták le. Túl sokan kezdtek idejárni, a helyi munkások sokszor nem tudtak kiállni gépeikkel a parkoló autók miatt, és a szemetelés is egyre nagyobb probléma lett.

Címkék

Elérhetőségek

Bánya Köztér 8256 Salföld, Szentistvánvölgyi utca Facebook-oldal