Ha úgy érzitek, hogy a hónap eddig a folyékony szőlőnek kedvezett, most fordul a kocka: október 22–24. között a folyékony kenyeret állítjuk középpontba. Ezen a hétvégén Tihanyban és a balatonvilágosi Hedonban is „mini”-Oktoberfesteken ünnepelhetnek a kézműves sörök szerelmesei, de persze boros programokból sem lesz hiány: Becehegyen túrával, a badacsonyi Plánéban pedig versekkel köthetitek egybe a kóstolást. Hétvégén szervezik a MiniSüllő Gasztro– és Bornapokat és a Kapolcsi Őszi Vásárt is, Veszprémben pedig a legújabb francia filmeket követhetitek végig a mozivásznon. Hétvégi programajánlónk következik.

Oktoberfest a félszigeten, Tihany – október 15–24.

Tíz napon keresztül jobbnál jobb hazai kraft sörök társaságában élvezhetitek Tihany vendéglátóinak kínálatát és az őszi Balatont a HopTop és a Fehér Nyúl sörfőzdének köszönhetően. A program célja, hogy hagyományteremtő szándékkal megismertesse veletek a helyi kisüzemi söröket, kiemelten a tihanyi névhasználati engedéllyel rendelkező és védjegyoltalom alatt álló Tihanyi Levendulás Búzasört. A kóstolás során pecséteket is gyűjthettek, melyeket ajándékkal jutalmaznak a szervezők. Az esemény helyszíne a Sport Terrace, ahol a koncertek mellett Oktoberfest-menüre, szuvidált csülökre és más különleges ételekre is számíthattok.

A részletes programról és az asztalfoglalásról itt olvashattok

1 bor 1 vers hétvége, Pláne Badacsony – október 22–24.

Október 22–24. között 16 órától 18 óráig rendhagyó eseményre kerül sor a Pláne Badacsony borteraszon: irodalom, bor és sajt egyvelegére invitálnak titeket a szervezők. A rendezvényen 6 tétel bor kóstolása mellé 6 kortárs költő verse érkezik. 
 
Jelen lesznek:

  • Szászi Birtok: kéknyelű 2020 – Szabó T. Anna
  • Földi Bálint: Vulkán 2020 – Varga Júlia
  • Pap Wines: Bazanite 2019 – Babiczky Tibor
  • 2HA: olaszrizling 2019 – Beck Tamás
  • Bencze Birtok: Solis 2020 – Kemény Zsófia
  • Gilvesy: Folyékony világ 2020 – Lator László   
Ezalatt a terasz sarkán a Raclette by Lili olvasztja, süti, csorgatja, húzza a sajtot.

Pezsgő–sziget Füreden, Balatonfüred, Spicc Bistro – október 22–23.

A nemzetközi champagne naphoz kapcsolódva idén októberben is megrendezik a füredi mólón lévő Pezsgőszigetet. A Spicc Bistro a legjobb champagne–házak termékeivel vár titeket szombaton és vasárnap: kóstolhattok többek közt Taittinger, Champagne Barons de Rothschild, Louis Roederer, Laurent-Perrier pezsgőket, a Budaörsi Halpiacnak köszönhetően pedig különböző tengeri ínyencségeket

Az eseményre a belépés díjtalan, minden érdeklődő számára nyitott.  

Geotúra, Pécselyi-medence – október 23.

Október 23-án, szombaton 10 órától vezetett geotúra indul a Pécselyi-medencében. Az útvonal a Pécsely-patakkal körülvett református templomnál kezdődik, majd a Dobogó-hegyen keresztül a középkori Zádorvárhoz vezet az út, ahonnan pazar kilátás nyílik a medencére és Tihany irányába. Lefele ereszkedve már a Balaton érezteti mediterrán hatását: kis szőlőbirtokok, népi jellegű pincék és présházak, majd Nemespécsely műemlék épületei mellett haladhattok el.

A túra ára 400–850 Ft között mozog, még több infót itt találtok.

Becehegyi bortúra, Balatongyörök, Becehegy – október 23.

A szüret végeztével indulnak a borkóstolók Balatongyörökön is. Október 23-án, szombaton 15–18 óra közt a Lekics Borház és a Hatod Vendéglő teli hordókkal várja az érdeklődőket, de annak sem kell messzire mennie, aki kóstolás közben az őszi balatoni tájban gyönyörködne, hiszen a festői panorámát nyújtó Becehegy számos borpince otthona. A Simándy, a Bece, az Eke, a Fáró és az Áldos Pincéhez, valamint a Barka Családi Szőlőbirtokhoz vezetett gyalogtúra indul 14:30-kor a Tourinform-iroda elől. A Szépkilátónál a Hold és Csillag Étterem, a Fenyves Büfé, valamint a Rózsa és Tövis Büfé is várja a borkedvelőket.

Frissítés: A bortúrára szervezett ingyenes bortaxi szolgáltatás technikai okok miatt elmarad. Az autóval érkezőknek érdemes a szépkilátói parkolóban parkolni és sétálva megtenni a kb. félórás utat a kápolnáig vagy részt venni a vezetett gyalogtúrán.

Őszi vásár és gasztropiknik Kapolcson, Kapolcs – október 23.

Minden évben kétszer, tavasszal és ősszel rendezik meg a kapolcsi vásárt, ahol izgalmas háztáji és kézműves termékek várnak rátok. Október 23-án, szombaton A kenyér útja előadássorozat nyitja meg az eseményt: részt vehettek a közös őrlésen és sütésen a falumalomban és a falukemencénél, valamint a témához kötődő szakmai bemutatókon, ismeretterjesztőkön. Lesz langalló, üstben készült ételek és vega asztal is a helyi kézművesek termékeinek bőséges választéka között. A nap folyamán bemutatkozik a Badacsonytördemici Néptáncegyüttes, a Tapolcai Fúvósok, de a gyerekek sem fognak unatkozni a Csűrdöngölő játszótér és a bábszínházi előadás mellett. Az estét hangulatos bál zárja.

Az eseményről további infókat itt találtok.  

Hedon Oktoberfest, Balatonvilágos, Hedon Főzdepark – október 23.

Igazi bajor hangulattal várnak október 23-án 12 órától a Hedon Főzdeparkban. Csapolt kraft sörökre literes korsóban, bajor sült kolbászra és perecre számíthattok a balatonvilágosi Oktoberfesten, és a gyerekeket sem kell otthon hagyni, hiszen gyereksarokkal, csocsóval és zenével is készülnek a szervezők. A rossz idő sem szegheti kedveteket, fedett sátor alatt élvezhetitek a késő őszi német sörfesztiválok jellegzetes légkörét. 

Tipp: A bevállalós kedvűeknek, akik bajor népruhában érkeznek, ingyensör jár!
A Hedonról és más balatoni sörfőzőkről itt olvashattok összefoglalót. 

Véderdőséta, Hévízi-tó – október 24.

Október 24-én, vasárnap a rendszeresen megszervezett véderdősétán vehettek részt a Hévízi-tó természetvédelmi területén. A 2 órás, 3 km hosszú, könnyű séta az aktív kikapcsolódás mellett rengeteg helyi természeti kuriózumot tartogat a figyelmes kirándulók számára: tavirózsa, tűzfejű tarkasügér, csak itt élő vadponty, kínai ősfenyők és rovarevő növények keresztezik utatokat. A geotúra vezetőjétől, Samu Zoltán Tamástól pedig többek közt azt is megtudhatjátok, hogy hogyan alakult ki a Hévízi-tó és milyen szerepe van a körülötte lévő véderdőnek.

A túrához előzetes bejelentkezés szükséges. Erről és a jegyárakról itt tájékozódhattok.  

MiniSüllő Gasztro- és Bornapok, Szigliget – október 22–24.

Ha megkóstolnátok a legfinomabb halas ételeket találó minőségi borok és jó hangulatú koncertek kíséretében, mindenképp látogassatok el a most debütáló MiniSüllő Gasztro- és Bornapokra október 22–24. között. Az eseményre a Szigliget Várudvar újra megnyitja kapuit, és 11 különböző helyszínen fogadja az érdeklődőket. 15 helyi partner mellett egy különleges vendéggel is készülnek a szervezők: a többek között Robert de Niro által alapított, egy japán sztárséf nevét viselő NOBU exkluzív halas falatokkal érkezik az eseményre. Emellett számos fellépő biztosítja a jó hangulatot: koncertezik a „Grappa Jazz +” kórus, a Stereo Swing, a Don Daniel Trio és még sokan mások. 

A rendezvény nem egyezik meg a Szigligeti Turisztikai Egyesület szervezésében több ízben megrendezett, hivatalos Szigligeti Süllőfesztivállal, mely idén elmarad, de szellemiségében ezt követi. A részletes programról, a koncertekről és a részt vevő éttermekről itt olvashattok.

11. Frankofón Filmnapok, Veszprém – október 22–24.

Újra mozivásznon követhetjük a francia nyelvű filmek legjavát: az Agóra Veszprém Kulturális Központ idén is megszervezi a Frankofón Filmnapokat október 22–24. között. Pénteken 18 órától a Szerelmeink romantikus drámával kezdődik az esemény, szombaton pedig két filmet is megnézhettek: 16:00-tól A gyerekkor földje, 18:30-tól az Ez mekkora! című francia drámákat. Vasárnap 16:00-tól a Szemek arc nélkül thriller, 18:30-tól a Jó a szamár is vígjáték lesz mozivásznon. 

A belépődíj egy filmre 800 Ft, a bérlet pedig 2500 forintba kerül. 

Címkék