2021. november 27-én leomlott a Szent György-hegyi Emmaus, más néven az Ify-kápolna tornya. A legendás, nagyon rossz állapotban lévő épületegyüttes összedőlésére régóta számítani lehetett.

2021. november 27. Ify Lajos atya Emmaus kápolnájának a sorsa bevégeztetett. Sok ezernyien néztük végig tehetetlenül, mire most a torony magától összeomlott.

2021. november 27. Ify Lajos atya Emmaus kápolnájának a sorsa bevégeztetett. Sok ezernyien néztük végig tehetetlenül, mire most a torony magától összeomlott.

– olvasható a Szent György-hegy Facebook-csoport posztjában. A kápolnát az 1949-ben belső emigrációba kényszerített fonyódi plébános, Ify Lajos építette fel családja Emmausnak nevezett birtokán, a Szent György-hegy déli lejtőjén. A száműzetésben élő pap harmóniumokat és órákat készített, zarándokokat fogadott, a világtól elvonulva töltötte az idejét 1967-ben bekövetkezett haláláig.

Sokan hátborzongatónak tartják az elhagyatott helyet, remeteéletet élő néhai építőjét és a birtokot számos legenda és kísértetsztori övezi. Arról is szólt egy például, hogy a papot nem a kisapáti temetőben temették el (ahogy a hivatalos iratokban szerepelt), hanem a birtokán. Csaknem fél évszázaddal később kiderült, hogy a történet igaz: Ify Lajos sírját Osvald Gábor, a Balatoni értékmentés csoport vezetője és csapata megtalálta a birtokon, a növénnyel dúsan benőtt kőkereszt közelében.

A kápolna megmentéséért egy Facebook-csoport is szerveződött, de hiába. A kápolna magánkézben van, nem áll védelem alatt, összeomlása csak idő kérdése volt. Most már csak ez a 2017-es, Varga Norbert és Kozmor „Törpe” által készített videó tanúskodik arról, milyen volt a kápolna az összeomlás előtt:

Címkék