Vannak olyan borok, amelyek meghatározó pillanatokhoz kötődnek, akárcsak olyan dallamok, melyeket sosem tudunk kiverni a fejünkből, és akárhányszor meghalljuk őket, megdobbantják a szívünket. És vannak azok a pillanatok, amikor a poharunkban illatozó bor épp annyira meghatározó, mint a hangfalakból szóló zene: hatnak egymásra és hatnak ránk is. A Wine & Vinylben – ami a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretein belül valósul meg – mindezt nap mint nap megtapasztalhatjuk, és akár haza is vihetjük az élményt magunkkal.

Zsandár Tomi számára a bor és a zene régóta elválaszthatatlanok egymástól. Ha pedig zene, akkor az leginkább bakelitről szól (angolul vinyl), és nem ritka az sem, amikor ő maga áll be a lemezjátszó mögé. A Wine & Vinyl gondolata 3 éve született meg, ekkor még csak egy DJ-formációként Cyborg Templarral közösen, akivel azóta számtalanszor feltűntek a Balaton északi partjának különböző pontjain.

Tomi nevéhez tősgyökeres veszprémiként számos helyi történet kapcsolódik: a korábbi Decanter Bisztró tulajdonosa, évek óta részt vesz a VeszprémFest és a Rozé, Rizling, Jazz Napok szervezésében, mostanában pedig többször is az újjáéledt Óváros Piacon a lemezjátszó mögött tűnt fel, az esemény zenei felelőseként. December 10-től azonban leginkább a város szívében, a Szabadság tér 2. alatt található Wine & Vinylben találkozhatunk vele.

A végcél azonban mindig is egy saját hely volt, amit a családjával közösen valósíthat meg. Egy hely, ahol a Tomi által válogatott bakelitlemezek és a hazai, illetve nemzetközi borászatok tételeiből összeállított borszelekció tökéletes szinergiája garantálja, hogy aki ide egyszer betér, annak ne ez legyen az utolsó látogatása. Ugyan saját magára hobbizenészként tekint, a féltett bakeliteket őrző bőröndből gyakran előkerülnek a saját kedvenc lemezei, a jazztől a popon és a rockon át egészen az alternatív zenékig, és ez a Wine & Vinylben sem lesz másként, sőt a tehetséggondozástól vezérelve amatőr DJ-kkel is találkozhatunk majd.

Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Utcakép Fejlesztési Program

„A most megnyílt Wine & Vinyllel együtt már öt belvárosi üzlet üzemel a program keretein belül. Elsőként a Papírkutya kultúrbisztró, másodikként a Füge Fagyiudvar, majd a Pekedli Szatócsbolt és a KUNSZT! dizájnbolt és brunchbisztró nyitott meg. Az Utcakép Fejlesztési Program olyan egységek létrejöttét támogatja, amelyek hozzájárulnak a veszprémi belváros miliőjének javulásához és azt élettel töltik meg. A történelmi belváros területén évek óta üresen álló vagy nem megfelelően kihasznált üzlethelyiségek átalakulnak: olyan üzletek nyílnak, amelyek nagyon fontosak egy kulturális főváros nyüzsgő életében, viszont eddig hiányoztak a város palettájáról. Az új boltok, vendéglátóhelyek abban is segítik Veszprémet, hogy európai szintű kulturális-turisztikai célpont legyen.

„Számomra mindig is fontos volt a közvetlen kapcsolat a hanghordozóval. Ahogy egy borral való találkozás is az üvegnél kezdődik, majd nyílik a palack, kiszabadulnak az illatok és kinyílnak az ízek a pohárban, úgy számomra a zenénél is fontos a személyes kapcsolat, a borító, a lemez fogása, az első pördülés a lemezjátszón” – mondja Tomi.

„Számomra mindig is fontos volt a közvetlen kapcsolat a hanghordozóval. Ahogy egy borral való találkozás is az üvegnél kezdődik, majd nyílik a palack, kiszabadulnak az illatok és kinyílnak az ízek a pohárban, úgy számomra a zenénél is fontos a személyes kapcsolat, a borító, a lemez fogása, az első pördülés a lemezjátszón” – mondja Tomi.

A 30-35 tételes nyitókészlet részeként natúr borok, prosecco, hazai (sok esetben környékbeli) borászatok különleges tételei, csapolt Budaprés cider és egy kis nemzetközi kitekintés – ezek adják a borkínálat gerincét, mely Tomi tervei szerint egy-másfél havonta változik majd. Akárcsak a polcokon sorakozó bakelitlemezek, mert a Wine & Vinylből nemcsak az este kedvenc borából vihetünk haza egy palackkal, hanem a lemezekből is válogathatunk, legyen vadiúj bakelit, esetleg Tomi DJ barátainak használt lemezei.

A zene és a bor szeretete és ezek különös kapcsolata Tomit fiatalkora óta elkíséri, a Wine & Vinyl célja, hogy mindezt másoknak is átadhassák. A Magyarországon egyedülálló koncepcióval remélhetőleg sok zene- és borkedvelő látogat majd el ide Veszprém határain túlról is. És hogy milyen a hangulat? Fesztelen és családias, mintha csak Tomiék nappalijába lépnénk be: borozás, beszélgetés, örömzenélés és kötetlen tapasozás a környék termelőinek válogatásaiból. Nem retró, nem old-school, hanem maga a stílus. Egy hely, ahol mindig szól a zene, sosem üresek a poharak, és minden palack bornak története van  Tomiék pedig szívesen mesélnek is róluk egy pohár mellett.

Címkék

Elérhetőségek

Wine & Vinyl Bar & Store 8200 Veszprém, Szabadság tér 2.