A Tihanyi Bencés Apátság Királykriptájának régészeti hitelesítő feltárása még nem ért véget, de már most is komoly hírekről számolhattak be a kutatók.

Olyan 11. századi csontmaradványokat vizsgáltak, melyekről kiderüIt, hogy I. András király és szűkebb családja földi maradványaihoz tartozhatnak, számolt be az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat az egy éve elindult, a Tihanyi Királykripta multidiszciplináris kutatása című projekt eredményeiről. A Tihanyi Bencés Apátság Királykriptájának régészeti hitelesítő feltárásával felülírták a legutóbbi, 1953-ban végzett régészeti munkák eredményeit.

A celebrált liturgia után felnyitott sírhely betonszarkofágjából három rossz állapotú faládát emeltek ki. Az egyik faládából (ezek őrzik az emberi maradványokat) előkerült, rossz állapotú, hiányos és töredékes csontokból néhány 11. században eltemetett felnőtt maradványait fedezték fel – ezek köthetők a laboratóriumi vizsgálatok alapján I. András királyhoz és szűkebb családjához.

A történelmi krónikák is azt igazolják, hogy András királyt – végakaratának megfelelően – a tihanyi bencés monostorban temették el 1060-ban. A csontmaradványok genetikai vizsgálata jelenleg is folyamatban van, az archeogenetikus szakemberek abban bíznak, hogy újabb adatokkal tudnak hozzájárulni az Árpád-házi királyi családhoz köthető maradványok értelmezéséhez.

Címkék