Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Aktív

Bauxitbányáktól horgásztavakig – Új, tematikus túraútvonalakat ad át a Bakony-Balaton Geopark

Gazdag természeti látnivalókat felvonultató túraútvonalakkal bővül a Balaton környékének geoturizmusa, amelyek amellett, hogy virtuális tanösvényként is működnek, össze is vonhatók akár egynapos kirándulásokká.

Március 5-én hivatalos, geológus vezette megnyitón adják át Halimba új túraútvonalait, erről a Bakony-Balaton Geopark írt Facebook-oldalán. A gyógynövényes kertjéről ismert települést (amely a Balaton partjáról fél óra alatt elérhető) ezúttal geológiai érdekességeinek és élővilágának megismerésével szeretnék népszerűsíteni.

Négy különböző, 3-4 km hosszúságú, de egymással össze is vonható tematikus útvonalakról van szó, amelyek mindegyike a faluközpontból indul, itt egy térképes tábla is útba igazít. Megkeresésünkre Futó János geológus elárulta, az egyik útvonal Taliándörögd felé indul és tér vissza önmagába (ez egy legelős, erdős nyomvonal), míg a második a Kab-hegy irányába visz – itt izgalmas bauxitbányákkal, kőfejtéses gödrökkel találkozhatunk, a harmadik a szomszéd település, Szőc felé kalauzol, ahol egyedülálló sziklaképződmények adják az útvonal tematikáját. A negyedik pedig horgásztavakhoz vezet, ahol a vizes élőhelyek környezetével ismerkedhetünk meg.

A tematikus túrák geológiai látnivalóival és a környezet élővilágával részletesebben az útvonalak mentén akácoszlopokra kihelyezett QR-kódokon keresztül ismerkedhetünk meg, erről Kovácsné Véber Eszter, Halimba polgármestere mesélt nekünk, majd hozzátette, a közeljövőben felfestésekkel is kiegészítik a túraútvonalak jelzéseit.

A megnyitó a Dr. Szalai Miklós Gyógynövény Tankert és Oktatóközpontban kezdődik szombaton 14 órától, majd a túraútvonalak felavatásával folytatódik Futó János vezetésével. A programon ingyenes a részvétel.

Halimbát legutóbb az Alpokat megmutató cikkünkben említettük, vagyis ideális körülmények között a település mellett is feltűnhetnek a havas hegyvonulatok. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Így hangolódj az ünnepekre a Balatonnál! – Alternatív adventi kalendárium

?>

Az ünnepi rohanásra az egyik legjobb gyógyír a téli Balaton, ahol színes programokkal és elcsendesedésre hívó helyszínekkel hangolódhatunk.

Advent a Balatonnál – 15 szuper program decemberre

?>

Nyakunkon a december, közeleg a karácsony, és erre a Balaton körüli vendéglátóhelyek is felkészültek.

10,5 kilométeres szakaszon újult meg a Balatoni Bringakör

?>

Átadták a Balatonudvari és a Vonyarcvashegy közti szakaszt.

20. századi tervek alapján rekonstruálják a Hévízi Tófürdő épületeit

?>

Visszaállítják a hévízi gyógyfürdő épületeinek hagymakupoláit is.

Neked ajánlott

A