Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

Vers a borhoz – Idén is bonthatunk versekkel díszített palackokat

Az 1 Bor 1 Vers projekt idén is kiválasztja azokat a borászatokat, amelyeknek egy-egy palackja kortárs versekkel díszített nyakcímkét kaphat, egy pécselyi pincészet boraihoz pedig slammeket írt négy Veszprémhez kötődő alkotó. A költészet napja alkalmából megnéztük, hogy milyen izgalmas kezdeményezéseknek köszönhetően találkozik a vers a borral a Balatonnál.

Az 1 Bor 1 Vers újra keresi azokat az észak-balatoni pincészeteket, akiknek egy-egy kiemelt tétele szívesen „viselne” kortárs verset. 2021-ben hat pince részvételével indult el az 1 Bor 1 Vers projekt, ekkor a Szent György-hegyi borok címkéire kerültek fel kortárs költők alkotásai

Idén már 12 pincészetet fog kiválasztani a szakmai zsűri, ezért azoknak a borászatoknak a jelentkezését várják, akik szívesen együttműködnének a kortárs költészet népszerűsítésében. A nyertesek 800 tételén jelennek majd meg a versek, nyakcímke formájában. A program a VEB 2023 EKF támogatásában jön létre, jelentkezési határidő 2022. április 12-én jár le, még több infót itt találtok.

Slam és bor

A Mórocz Pincészet tulajdonosa, Mórocz Tamás négy Veszprémhez kötődő alkotót kért fel arra, hogy a boraihoz írjanak slammeket. Tóth Roland, Dufek Zsófia, Éltető Erzsébet és Sarka Dominik, az odaLÖKött KÖLtészet veszprémi slam poetry közösség tagjainak alkotásait láthatjuk viszont a pincészet palackjain. A négy bor címkéjére 16-18 szavas részlet kerül a versekből. A költeményekhez Jobbágy Bence, A Bence kalandjai frontembere aláfestő zenét írt – ezek hamarosan felkerülnek az összes digitális platformra. Április 30-án, szombaton Pécselyen, a Mórocz Pincészet évnyitóbuliján személyesen is megkóstolhatjátok a különleges palackú borokat.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredet is bevették a díjnyertes burgerek – Kipróbáltuk a Grøenk Delit

A faszenes grillen készült ételek, a burgerek és a sztékek vannak a főszerepben, de néhány füstös ízzel megkínált klasszikust is kipróbálhatunk.

Látnivalók & kultúra

Egyre magasabb falak, ideiglenes kilátó: Így halad Zádorvár helyreállítása

Tovább halad a Pécsely közelében található Zádorvár állagmegóvása. Az ideiglenes kilátó marad, bizonyos falszakaszok magasabbak lettek, és az eredeti alapján készített konzolköveket is beépítették.

Neked ajánlott

A