látnivalók & kultúra

szerkesztés

Kóstoltál már vershez bort? Kortárs verseket kaptak a Szent György-hegyi borok címkéi

Szerzők

  • We Love Balaton

2021. 09. 15. 15:48

Az 1 Bor 1 Vers kezdeményezés keretében 6-féle Szent György-hegyi bor címkéjére kerültek fel kortárs költők alkotásai. Tételenként mindössze 300 palack lelhető fel a borokból, és akad közöttük olyan, amelyet kifejezetten erre az alkalomra készített a borász.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával induló kezdeményezés lényege, hogy a borokhoz választott kortárs versekkel együtt a borozás egy komplex élményt nyújtson, mondjuk egy őszi estén, amikor kicsit több idő van elmélyedni a kóstolásban és a gondolatokban.

A borokhoz illő verseket a borászok maguk választották, volt, akinek kezdettől megvolt a verse, és volt, aki ajánlás alapján talált rá az igazira. Kis tételben készültek a borok, a termelők is igyekeztek valami különlegességet választani a projekthez.

A borok egy része kifejezetten az 1 Bor 1 Vers projekthez született: ilyen Bencze István (Bencze Családi Pincészet) Solis 2021-es bora, amire Kemény Zsófi Naprendszer című verse került és maga a borász rajzolta rá a címkét.

Gilvesy Róbert a külön erre a projektre palackozott borral

Fotó: Chripkó Lili

Külön bort készített Gilvesy Robert, a Gilvesy Pincészet tulajdonosa is Lator László Folyékony világ című verséhez: egy félédes szürkebarát-rajnai rizling házasítást palackozott erre az alkalomra. Földi Bálint, aki főállásban a Sabar Borház borásza, és kis Szent György-hegyi birtokát szerelemprojektként kezeli, a Vulkán 2020 névre hallgató olaszrizling-rajnai házasításához Varga Júlia Generation Gap című versét választotta.

A Szászi Birtok 2020-as Kéknyelűjére Szabó T. Anna Balaton című verse került, a Pap Wines Bazanite 2019 borát Babiczky Tibor Nyári napforduló című versével lehet „összekóstolni”, Török Csaba, vagyis a 2HA 2019-es Olaszrizlingjét pedig Beck Tamás A boldogság című verse kíséri.

„Érdemes összekóstolni a borokat és a verseket, szóról szóra, kortyról kortyra, többször is elolvasni, mert mind a versnek, mind a bornak rétegei vannak. Több is. És persze az sem mindegy mikor kóstoljuk, milyen hangulatban, milyen napszakban, éppen mit hoz ki belőlünk, mi fog meg, mit veszünk észre" – mondta Budavári Dóra, a projekt gazdája, aki részben szintén a hegyen él, és a Szent György-hegy hajnalig szervezője.

A szeptember 3-i bemutatót a Szent György-hegyen tartották a Borbolt a völgyben borbolt kertjében, Ugron Zsolna volt a házigazda, a verseket Eke Angéla olvasta fel, Magyar Katalin és Kardos Dániel zenélt.

A verseket a projekt Facebook-oldalán olvashatjátok el. 

Hasonló tartalmak

Admin mode