A tavalyi évhez képest az idei szezon kezdetére 40 km-en újult meg a Balatoni Bringakör, és jelenleg az útvonal 6,2 kilométeres szakaszán zajlanak munkálatok. Nemcsak kényelmesebb lesz a tekerés, hanem biztonságosabb is az autósforgalomtól elválasztott 15 km-nyi szakaszon.

A fejlesztések beruházója, az NIF Zrt. közleménye szerint a tavalyi évhez képest az idei kerékpáros szezon kezdetére 40 km-en újult meg a Bringakör, és jelenleg az útvonal 6,2 kilométeres szakaszán zajlik kivitelezés. 2022. májusig 108 km-en lett korszerűbb a 204 km hosszú kerékpárút. Ahogy írják, 

a Bringakör fejlesztésének célja, hogy a több mint 20 éve kijelölt kerékpáros útvonal felülvizsgálatával, ideális nyomvonal mentén tegyék biztonságossá és komfortossá a közlekedést a biciklis turisták számára.

a Bringakör fejlesztésének célja, hogy a több mint 20 éve kijelölt kerékpáros útvonal felülvizsgálatával, ideális nyomvonal mentén tegyék biztonságossá és komfortossá a közlekedést a biciklis turisták számára.

A kerékpárutat 2002 óta használják a bringások, sok szakasz elavulttá, gondozatlanná vált. A Bringakör komplex fejlesztése 2019 áprilisában kezdődött, hogy felszámolják a göröngyös, rossz minőségű szakaszokat.

A déli part Balatonakarattyától Balatonboglárig tartó fejlesztése már 2021-ben elkészült, és befejeződtek a Balatonfűzfő és Aszófő közötti fejlesztések is 2021. december elején. Itt aszfaltozási munkákat végeztek, burkolatjeleket festettek fel és útirányjelző táblákat helyeztek ki.

2022 tavaszára véget ért a Balatonakali, Révfülöp, Ábrahámhegy, Badacsonytördemic és Gyenesdiás települések lakóutcáinak felújítása is. Balatonakalin a Csárdás utca érintett szakaszát, Révfülöpön a Halász utcát teljes hosszában, Gyenesdiáson az Alsógyenes településrészen lévő, vegyes forgalmú utcát teljesen felújították, felfestették a burkolatjeleket, valamint tájékoztató és KRESZ-táblákat helyeztek ki. 

Ábrahámhegyen a Park utcán, a Vasút utcán és a Virág utcán, Badacsonytördemicen a Római úton, a Zöldfa utcán és a Debreczenyi Gyula utcán a burkolati hibák kijavítását követően felfestették a burkolatjeleket és kihelyezték a tájékoztató és a KRESZ-táblákat is.

Korlátozások nélkül lehet tekerni az Örvényes és Tihany közötti, több mint 3 km-es szakaszon is, az átépítés itt is befejeződött. Itt teljesen új gyalog- és kerékpárút épült, valamint 18 fát ültettek el az utak mentén, és biztonságosabbá vált a 71. sz. főúti átvezetés: irányonkénti sárga villogókat, burkolati prizmákat és figyelmeztető táblákat helyeztek ki. A tihanyi szakaszon két leromlott állapotú, faszerkezetű kerékpároshidat is elbontottak, helyükre új, vasbeton szerkezetű kerékpároshidat építettek.

Az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti szakaszán 2022. márciusra 3 kilométer kerékpárút is épült. Ebből 1,5 kilométer a Balatoni Bringakör megújult része, a másik 1,5 kilométer pedig az új, Sármellék felé vezető kerékpárút első szakasza.

A fejlesztéseknek köszönhetően az év végére mintegy 15,1 kilométeren közlekedhetnek a kerékpárosok biztonságosabban, az autósforgalomtól elválasztva az újonnan kiépített kerékpárúton.

A Bringakör felújítása 2022 őszén ér véget.

Címkék