Július 1-én nyílik meg az Ahol a múzsák laknak – epizódok a Szigligeti Alkotóház történetéből című helytörténeti kiállítás a szigligeti Básti Lajos közösségi házban, a strandon és más külterületi helyszíneken. A tárlaton archív fotókon és azokhoz tartozó leírásokból rajzolódik ki az írók otthonaként is ismert Szigligeti Alkotóház színes, izgalmas világa.

Az Alkotóház az ötvenes évek óta az írók  – majd filmesek, fotósok és képzőművészek – alkotói bázisaként működött. A most nyíló tárlaton archív fotókon és azokhoz tartozó leírásokból rajzolódik ki az írók otthonaként is ismert Szigligeti Alkotóház színes, izgalmas világa. Láthatjuk, ahogy Füst Milán egyik könyvén dolgozik, elolvashatjuk, mit mondott a házról Esterházy Péter, és hogyan mesélt Szigligetről Makk Károly. Megelevenedik Karinthy Ferenc vagy éppen Fekete István alakja, megtudhatjuk, milyen volt a fürdőélet a községben és milyen játékokkal múlatták az időt a művészek.

Az egykori Esterházy-kúria 20. századi történetét Kelecsényi László György Balázs Béla-díjas magyar író, filmtörténész, Stekovics Gáspár képzőművész, fotográfus és Szigliget Község Önkormányzata szakmai segítségével készült kiállításon ismerhetjük meg.

A legnevesebb írók között Fekete Istvánt, Juhász Ferencet, Karinthy Ferencet, Kassák Lajost, Kertész Imrét, Nagy Lászlót, Nemes Nagy Ágnest, Örkény Istvánt, Weöres Sándort és Nemes Nagy Ágnest is visszatérő vendégként üdvözölhették a szigligetiek, de megfordult itt Szabó Magda, Pilinszky János, valamint Zelk Zoltán is.

A tárlat megnyitója július 1-én,18 órakor lesz a Básti Lajos Közösségi Házban. További információt itt találtok a megnyitóról. A kiállítás 2022. október 9-ig tekinthető meg. A kiállítás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával, a kiemelt régiós-művészeti projektjének, a KULTHÁLÓnak a támogatásával valósul meg.

Címkék

Elérhetőségek

Básti Lajos Közösségi Ház 8264 Szigliget, Kossuth Lajos u. 23. Facebook-oldal