A Balaton közelében lenni az egyik legjobb dolog, ami nyáron történhet, mindezt spékeljük meg az árnyékot adó óriás cédrusokkal, a növénykülönlegességekkel, a saját borászattal, a panorámás kávézóval és a teraszos étteremmel, na meg a lenyűgöző panorámával, és rögtön a Folly Arborétumban találjuk magunkat. Ez az a hely, ahova érdemes időről időre visszatérni, mert garantált, hogy mindig valami újdonság vagy izgalmas program vár ránk, legyen szó barangolásról a csillagok alatt, grillvacsoráról a teraszon vagy (a gyerekek örömére) a játszótér legújabb sztárjáról, az óriáshintáról.

A Folly Arborétum és Borászat a Kisörsi-hegy oldalában terül el, és nem véletlenül nevezik a Balaton édenkertjének. A hatalmas cédrusok és ciprusok, az izgalmas növényvilág és a különleges mikroklíma ölelésében minden adott, hogy kikapcsoljunk a nyüzsgésből és feltöltődjünk a 117 éves arborétumban. A kanyargós sétaútvonalakon keresztül-kasul bejárhatjuk a Folly-tájat, és megismerkedhetünk a kert titkaival. Az arborétum pedig nemcsak nyáron nagy élmény, egész évben nyitva tartanak, így bármilyen évszakban izgalmas kalandok várnak ránk, ha pedig rendszeres Folly-látogatók vagyunk, akkor a Follynlove törzskártyaprogramot nekünk találták ki.

Újdonságok a Follyban

Az egész családnak szuper kikapcsolódást jelent ellátogatni a kertbe, a gyerekeket a mesés játszótér idén már óriáshintával és kötélalagúttal várja. Több szabadtéri műalkotás is kikerült az arborétumba: tobozok, szőlőfürt és földgömb színesíti a tájat. Új szaletlik alatt pihenhetünk, akik pedig fotózkodni szeretnének, azoknak az óriási FOLLY betűk adnak klassz hátteret. A tavaly nyitott szuper kis panorámás kávézóban és az étteremben megpihenhetünk, a nyári étlapon pompás szezonális fogásokat találunk, az esti Grill & Chill-vacsorák pedig megkoronázhatják látogatásunkat.

Nyári kerti séták és holdfénytúrák

A kertet önállóan is felfedezhetjük, de érdemes inkább a szervezett sétákon részt venni, melyek nyáron hetente többször is indulnak. A Nyári kerti séták során megismerkedhetünk az arborétum és a Folly család történetével, megtudhatjuk, hogy az eredetileg szőlővel beültetett birtok hogyan lett a dédnagypapa hobbijából végül négy generáción átívelő, nemzetközileg is elismert gyűjteményes kert. 

A séta érinti az Öregarborétumot, ahol több mint 100 éves fák állnak, de megcsodálhatjuk az új telepítéseket és a kert büszkeségeit, az óriástobozú fenyőket is. Ha inkább az esti órákban fedeznénk fel a kertet, akkor a holdfénytúrákat válasszuk, nem mindennapi élmény sötétben a csillagos ég alatt gyönyörködni a ritka növényekben és persze az éjszaka is lenyűgöző balatoni panorámában.

Buboréka és Arborétum-torta

Miután felfedeztük a kertet és végigsétáltunk a több kilométeren keresztül kanyargó ösvényeken, nem csoda, hogy megéheztünk. A Follyban tavaly nyitott meg a csodás panorámás kávézó, a tágas, teraszos étterem pedig sok újdonsággal és nyári étlappal várja a vendégeket. Érdemes kipróbálni a Folly borokat, melyek közül olyan izgalmas tételeket találunk az itallapon, mint a kékfrankos Boróka Rozé, a gyöngyöző Buboréka vagy a Cédrus és a Budai Zöld. A Folly szörpök közül pedig kihagyhatatlan a Fenyőrügy, ha igazi felfrissülésre vágyunk.

A nyári étlapon könnyed fogásokat találunk, szezonális gyümölcslevest, frissítő salátákat, kiadós főételeket és olyan desszertkülönlegességeket, mint az Arborétum-torta vagy a Balatoni vitorla. Érdemes böngészni a gasztroprogramokat, ugyanis augusztusban ünnepli egyéves fennállását a Folly cukrászműhely, de benevezhetünk bor- és szörpkóstolókra is.

Grill & Chill

Ha vacsorázni szeretnénk, a Folly akkor is remek választás, hiszen egy forró nyári nap után ki ne vágyna a hűs kertbe, a hatalmas cédrusok alá. Langyos nyáresteken szuper program kiülni az arborétum grillteraszára és élvezni az édes semmittevést és a finom falatokat. Ráadásul július közepétől egy új, tűzpiros Kamado grill gondoskodik a grillhúsokról, a -sajtokról és a füstös ízekről. A nyári étlap mellett a grilltálak 19 óra után érhetőek el, melyeket kérhetünk csirkével, tarjával, sajttal, friss salátával, grillezett kukoricával és amerikai káposztasalátával. Az új tipusú Grill & Chill-jegyet ráadásul már előre megválthatjuk a webshopban, melynek ára 5000 forint, ez 19 órától belépést biztosít az arborétumba, és teljes egészében lefogyasztható az étteremben.

A Folly Arborétum és Borászat részletes programjairól weboldalukon és Facebook-oldalukon tájékozódhattok.

Címkék