Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Aktív

Algabár és művészeti akciók – Ökológiai és kulturális hétvége augusztusban a BALATORIUMMAL

Augusztus utolsó hétvégéje a sérülékeny Balatonról fog szólni, ugyanis augusztus 26-án a tihanyi Limnológiai Kutatóintézetben, 27-én és 28-án pedig az Örvényesi Szabadstrandon vehetünk részt olyan programokon, amelyeken a Balatont érintő aktuális ökológiai kérdéseket járhatjuk körbe. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) BALATORIUM programja közösségi események sorozata, amelyben művészek és kutatók közösen, az ökológiai művészet eszközeivel indítanak párbeszédet a Balaton legfontosabb környezeti kihívásairól. A BALATORIUM hétvégéjén workshopok, beszélgetések, lassú tájbejárások és művészeti akciók várnak ránk, sőt még az ALGABÁR finomságait is megkóstolhatjuk.

A VEB2023 EKF által támogatott programsorozat célja, hogy kulturális eseményeken keresztül láthatóvá tegye a tó összetett ökoszisztémáját, és hogy hozzájáruljon a Balaton jövőjét érintő létfontosságú kérdésekben folytatott társadalmi párbeszédhez. A PAD Alapítvány koordinálta program koncepciójának kialakításában számos szakértő, kutató és kutatóintézet vett részt, többek között a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága és a Pannon Egyetem Limnológia Kutatócsoportja.

Mi az ökológia, és mi köze van a Balatonhoz?

Az ökológia nézőpontjából a Balaton nemcsak egy tó, hanem összetett élőhely, melynek folyamatait az ember is nagymértékben befolyásolja. A Balaton és az azt körülölelő mintegy tízszer nagyobb vízgyűjtő terület összességében az ember által aktívan alakított és befolyásolt táj. Az ökoszisztéma érzékeny egyensúlyának felborulása a mi életünket is befolyásolja.

 A Balaton jólléte és élhetősége közös érdekünk, fenntartásáért nekünk kell cselekednünk.

 A Balaton jólléte és élhetősége közös érdekünk, fenntartásáért nekünk kell cselekednünk.

De mit tehetek én?

A kutatók mellett mindannyian sokat tehetünk a tó és térség környezeti állapotának megőrzéséért, alakításáért, többek között saját igényeik újragondolásával, a természeti környezet igényeinek előtérbe helyezésével, vagy a hiteles forrásból való informálódással. 

A BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége programjaival szeretnék a mindennapokba is elhozni a Balaton ökológiai szemléletét, az alkalmazkodó, tudatos tó- és tájhasználatot.

A BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége programjaival szeretnék a mindennapokba is elhozni a Balaton ökológiai szemléletét, az alkalmazkodó, tudatos tó- és tájhasználatot.

Élményalapú ismeretszerzés

A BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége programjai sokszínűen és közérthetően mutatják be a Balaton környékének ökológiai kihívásait. Szó lesz a tavat is érintő éghajlatváltozás kapcsán a vízminőségről, a nádasokról, a tó mikroszkopikus élőlényeiről és ezek kapcsolatáról, az ökológiai gazdálkodás hatásairól a Balaton vízgyűjtő területein, a talaj élőlényeinek fontosságáról, a Balaton-felvidéki fás legelőkről, és még sok minden másról is!

A program során a kutatók művészekkel együttműködve, élményszerűen dolgozzák fel a tó kapcsán felmerülő kérdéseket, kihívásokat. Az eseményre készülő emberi hajtású vízijárműveken ülve tudhatunk meg többet a Balaton vízminőségéről, vagy belekóstolhatunk a szabadonbalaton által megalkotott ALGABÁR finomságaiba. Itt nézhetjük meg elsőként a MOME Építészeti Intézet diákjai által készített formabontó installációt, ami egy modern közösségi tér, kiállítótér és oktatái helyszín is egyben.

A programokat böngészve felmerülhet bennünk, hogy mi is lehet az a legelőlenyomatolás, erre a SLOWWALK lassú tájbejárásainak egyikén fog fény derülni, ahol a növények és a legeltetett állatok világába pillanthatunk bele. A lassú tájbejárás során a sietős mindennapjainkból kiszakadva időt szentelünk a táj és a benne lakó élőlények megfigyelésére.

Minden Balatont szerető helyi lakost és nyaralót vár a BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége 2022. augusztus 26-án a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben és augusztus 27-28-án az Örvényesi Szabadstrandon, a részletes program ide kattintva böngészhető.

A BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa jóvoltából, a BALATORIUM projekt részeként a PAD Alapítvány koordinációjával jött létre. A BALATORIUM programban résztvevő fő partnerek: PAD Alapítvány, szabadonbalaton, MOME, Balaton-felvidéki Nemzeti park, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Pannon Egyetem, Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Aktív

7 kerékpáros útvonal tavaszra, ha unod a Balatoni Bringakört

7 útvonalat ajánlunk azoknak, akik már teljesítették a Balatoni Bringakört, és szívesen felfedeznének valami újat, és persze azoknak, akik nyeregbe pattannának az enyhe télvégi napokon.

Aktív

Variációk balatoni randizásra – Valentin-nap a tónál

Egy tartalmas balatoni nappal, hétvégével február közepén sem lőhettek mellé. Adunk néhány tippet, hova menjetek randizni a tó körül!

Aktív

Télen csobbanni a Balatonban? – Vízparti szaunák a tó körül

Egy panorámás szaunából nézni a téli Balatont igazi testet és lelket is feltöltő program. Mutatjuk, hol van erre lehetőség a szállodákon kívül.

Neked ajánlott

A