A Zamárdi szabadstrandján található étteremben a család vagy a baráti társaságok minden tagja tud választani: fatüzelésű kemencében sült pizzák, olasz tészták, klasszikusok, ázsiai és vegán ételek is szerepelnek az étlapon. A közel három évtizedes múlttal rendelkező vendéglátóhely minden szokásos beidegződést és sztereotípiát felülír, amit egy part menti helyről képzelünk.

Az olasz pazzo szó magyarul azt jelenti, hogy őrült, bolond, hóbortos. Őrületről szó sincs, merészségről azonban igen: a Pizza Pazza minden szokásos beidegződést és sztereotípiát felülír, amit egy part menti helyről képzelünk. Egy olyan helyszínen – egy déli parti szabadstrand büfésorán – működik közel három évtizede, ahol nyáron tömegek fordulnak meg, és ahogy hidegebbre fordul az idő, azt gondolnánk, megáll az élet (nem áll meg).

A tulajdonos Vass családból senkinek nem volt vendéglátós tapasztalata, amikor belevágott a mediterrán ihletésű fogásokat kínáló étterem üzemeltetésébe. Kövön sült, rusztikus pizzát kínálnak, amihez nem csak drága olasz alapanyagokat használnak fel, és ha mindez nem lenne elég, ötféle vegán fogást tartanak fent folyamatosan az étlapon, hogy a növényi alapon táplálkozó vendégek is tudjanak választani. Mindezt Zamárdiban, a Bácskai utcai strandnál kora tavasztól késő őszig.

A nyár utolsó napjaiban érkezünk, amikor eggyel lassabb üzemmódra vált a balatoni élet. Aki itt van, már nem rohan sehová. A Pizza Pazza azonban ilyenkor is pörög. Nem a trendi küllemével vonzza be a vendégeket, bár ahogy közeledünk, már látszik, hogy egy hatalmas kemence uralja a belső teret, ez pedig mindig jó jel. A kiszolgálás kedves, a felszolgáló még arra is figyel, hogy a zárható külső rész legszélső asztalánál ne zavarjon minket az ősz beköszöntét jelző szél. Az étlap hosszú, és nem könnyű választani a fatüzeléses kemencében sült pizzák, a húsok, a tésztaételek, a halak és a tengeri herkentyűk között. 

„Azt hittük, hogy nem jön senki, de aznap 200 pizzát adtunk el”

Amíg várunk az ételekre, visszautazunk az időben Vass Máté segítségével, aki néhány éve költözött vissza Budapestről, hogy részt vegyen a családi vállalkozásban. 1993-at írunk, szülei nemrég fejezték be a felsőfokú tanulmányaikat, és úgy döntenek, hogy nem tanítóként vagy kisállattenyésztő üzemmérnökként fognak dolgozni, hanem éttermet nyitnak a parton. 

Máté is folytatja a hagyományt, ő közgazdászként végzett, és eltöltött pár évet multiknál, mielőtt három évvel ezelőtt visszatért Zamárdiba a menyasszonyával. „Rájöttem arra, hogy nem találok olyan munkahelyet, ahol azért fizetnek, hogy napközben emberekkel beszélgethetek, és akár együtt kóstolhatunk borokat" – meséli.


A hazaköltözés és a koronavírus-járvány együtt gyökeres változásokat hozott. 2020 októberében elkezdtek borvacsorákat rendezni. Amikor az egyik ilyen alkalom előtt az egyik meghívott borász lemondta az eseményt, mert kontaktszemély lett, a család úgy döntött, kivételesen kinyitják az éttermet azon az október végi szombaton, ha már úgyis megtették az előkészületeket. 

„Azt hittük, hogy nem jön senki, négyen leszünk, családi körben, és végre nyugodtan eszünk majd egy pizzát. Aznap kb. 200 pizzát adtunk el”

„Azt hittük, hogy nem jön senki, négyen leszünk, családi körben, és végre nyugodtan eszünk majd egy pizzát. Aznap kb. 200 pizzát adtunk el”

– meséli Máté. A nagy érdeklődés miatt elhatározták, hogy a következő évben már márciusban begyújtják a pizzakemencéket, és nem csak a rendezvények idejére. Idén pedig a tervek szerint egészen november végéig nyitva tartanak a hétvégéken.

Itt mindenki tud választani

De elsősorban a híres pizzájukra voltunk kíváncsiak. A kövön sütött pizza készítésére néhány évvel ezelőtt, több olaszországi tanulmányút után álltak át. Nincs nagy titok benne, sokat kell gyakorolni, tapasztalni, játszani a lisztekkel, a tésztával, a kelesztési idővel, a hőmérséklettel, vallja Máté. Először csak olasz liszttel dolgoztak, de az ellátási nehézségek miatt többféle magyar liszttel is kísérleteznek, és találtak olyat, ami közelíti az olasz minőséget. 

Ami valójában olasz, az a szalámi, a sonka, a mozzarella és a sütés módja, de nincs hiányérzetünk. Rusztikus formák, tökéletesen hólyagos tészták, markáns ízek – mi az egyszerűen csak „Olasz” néven futó pizzát (3690 Ft) próbáltuk ki. Itt, a strandon nagyon széles vendégkört szolgálnak ki, akiknek az alapanyagok olasz eredeténél fontosabb, hogy finom és jó minőségű legyen a pizzájuk, mondja Máté.

A Pizza Pazzában egy család vagy egy baráti társaság minden tagja jól tud lakni, akár a tányérról lelógó húsok, akár az olasz tészták, az ázsiai ízek, a tengeri herkentyűk vagy a vegán táplálkozás híve. Aki a klasszikusokat keresi, megtalálja a rántott sertéskarajt hasábburgonyával (3490 Ft), a gigantikus, 30 dkg-os borjúbécsit majonézes krumplisalátával (5990 Ft), de van hortobágyi angus steak kéksajtmártással és steakburgonyával (7490 Ft), házi készítésű tagliatelle különféle feltétekkel (3990 Ft-tól), pho bo leves (a kis adag 1690 Ft-tól) és pad thai (3490 Ft-tól).

A halakat nem a tipikus köretekkel adják, currys krumplipüré és thai saláta jár a fogashoz, zöldséges bulgur a lazachoz. Ha az ember éppen a Balaton partján kívánja meg a tenger gyümölcseit, kérhet grillezett tintahalat tejszínes spenóttal és hasábburgonyával (4990 Ft) vagy fehérboros fekete kagylót pirítóssal (4490 Ft).

Az, hogy szinte minden étterem kínál egy-két vegán fogást a Balatonnál is, már nem újdonság, de a Pizza Pazzában arra is hangsúlyt fektetnek, hogy választék is legyen a növényi hozzávalókból készülő ételekből. Leves, rizottó, tészták, pizza és desszert is készül. A vegán pad thai egyébként a nem vegánok körében is népszerű.

Ősszel és tavasszal kisebb étlappal dolgoznak

Máté arról is mesél, hogy a tavaszi és az őszi vendéglátás teljesen más, sokkal nyugalmasabb. Júliusban és augusztusban itt annyira sok ember megfordul, hogy bár nagyon igyekeznek, nem könnyű megtartani a személyességet. Amikor elmúlik a nyár, szűkebbre veszik és havonta átírják az étlapot, megjelennek a szezonális fogások, a sütőtökkrémlevestől a vadasig.

A Pizza Pazzába csak egy pohár borra vagy egy kisüzemi sörre is be lehet ülni. Mindkettőből komoly választékot tartanak, és nemcsak bor-, hanem sörvacsorákat is rendeznek, október 22-én például a Fehér Nyúl sörfőzde lesz a sörvacsora vendége. Persze a pálinka sem marad ki a felhozatalból, október 8-án például Pach Gábor, a Fenegyerek brand tulajdonosa érkezik. A borlap összeállításánál az volt a szempont, hogy a helyi tételekből egy-egy pohárral is rendelhessenek a vendégek.

A Pizza Pazza újabb bizonyíték arra, hogy akkor is érdemes a Balaton felé venni az irányt, amikor már csak nagykabátban lehet sétálni a parton. Csendesebb, nyugodtabb, személyesebb élmény lesz, tömeg nélkül.

A Pizza Pazza ősszel péntektől vasárnapig 12-től 20 óráig tart nyitva (szombaton, szép időben és rendezvények idején tovább).

Címkék

Elérhetőségek

Pizza Pazza 8621 Zamárdi, Bácskai utcai szabadstrand Facebook-oldal Weboldal