Az őszi hétvégéken sem áll meg az élet a Balatonnál: a Kishegyen a legjobb murcik kerülnek a poharakba, Badacsonyban végigehetjük a világot és megkóstolhatjuk a legjobb olaszrizlingeket, Szigligeten pedig a süllők lesznek a főszerepben. Holdfénynél hódíthatjuk meg a Csobáncot, töklámpások fényében gyönyörködhetünk a déli parton, és szarvasgomba-kereső túrán is részt vehetünk. Októberi programajánlónk következik.

Töklámpásfesztivál és szüreti felvonulás, Szőlőskislak, október 8.

Tudtátok, hogy a töklámpák faragása a XIX. században már szokás volt Magyarországon? Az Alföldön a kukoricatöréssel egy időben a takarmánytököt is felszedték a földeken, a szép példányok pedig emberi arcot kaptak. A szüreti felvonulás és a tökfaragás hagyományát egyesíti a szőlőskislakiak lassan hagyományosnak mondható ünnepe, ahol a programok között bográcsozás, tökvásár, kézműves-foglalkozás és utcabál is szerepel a szüreti felvonulás és a tökfaragó verseny mellett. Amikor lemegy a nap, több száz töklámpás világítja meg a Balatonboglártól néhány km-re fekvő települést. 

A belépés ingyenes, részleteket a Facebook-eseménynél találtok. 

Gasztrohegy 2022 – Világok konyhája, Badacsony, október 8–9.

Októberben újraindul a badacsonyi Gasztrohegy izgalmas tematikus gasztrohétvégékkel, az ételekhez illő borokkal és elképesztő kilátással rendelkező helyszínekkel. Ilyenkor van idő a konyhában kísérletezni, kreatívan alkotni, a vendégek pedig élvezhetik az otthonos, személyesebb vendéglátást, és maguk tervezhetik meg a saját gasztrotúrájukat. Október 8-án és 9-én a tematika a Világok konyhája – Utazás a föld körül lesz, így anélkül kóstolhatjátok meg számos gasztronómiai kultúra híres fogásait, hogy elhagynátok Badacsonyt.

A tematikáról és a Gasztrohegyről 
itt találtok részletes információt, 2021-es élménybeszámolónkat pedig itt olvashatjátok.

Holdfénytúra a Csobáncon, október 8.

Láttátok már a Balatont és a Tapolcai-medencét a magasból sötétben? Most egy 2 és fél órás, 5 km hosszú holdfénytúrán járhatjátok be a várat és a Rossztemplomot, miközben Árvai Gábor túravezető a hegyről, a várról és az egykor itt élt emberekről mesél. Találkozó 17.15-kor a gyulakeszi várparkolóban. A fejlámpákat ne hagyjátok otthon!
 
Részvételi díj: 6–14 éves korig 1000 Ft / fő, 15 éves kortól 2000 Ft / fő. Jelentkezés és bővebb információ itt található a programról. 

Bortriatlon – Rizling Vakáció, Badacsony, október 14–16.

Ezen a hétvégén a badacsonyi olaszrizlingről szól minden, és több stílusban is kipróbálhatjátok, az egészen könnyed, gyümölcsös jegyekben bővelkedőtől a tartalmas, érlelt vagy kései szüretelésű tételekig. Összesen 10 badacsonyi, badacsonyörsi és csobánci pincészet vár három napon át különféle tematikus kóstolókkal, programokkal és finomságokkal. 

További információt itt találtok. A pincék nyitvatartása: pénteken 1420 óráig, szombaton 1020 óráig, vasárnap 1018 óráig.

Szarvasgomba-kereső túra a Pécselyi-medencében, október 15.

Aki rajong az őszi erdőkért, és kíváncsi, milyen egy szarvasgomba-vadászat, az Erdőkerülő Barnagról induló vezetett túráin profi vezetőkkel és örökmozgó gombakereső kutyákkal járhatja be a Pécsely környéki erdőket, közben pedig rengeteg infót megtudhat a környéken elterjedt gombafajokról és természetesen a szarvasgomba gasztronómiai felhasználásáról. A kirándulás a Hét kenyér zarándokpékségben ér véget, ahol frissen sült kenyérrel és szarvasgombás finomságokkal várnak a házigazdák. A túrán mi is részt vettünk már, a beszámolónkat itt találjátok.
 
A részvételi díj 10 000 Ft / fő. További infót a szervezők Facebook-oldalán találtok.

Művészek, kereskedők, rabbik és mártírok, Veszprém, október 16.

A Szabadság térről induló tematikus séta résztvevői végigjárják a veszprémi zsidóság életének egykori színtereit és megidézik az egykor másfél ezres közösség kiemelkedő szereplőit. Miközben bejárják a Buhim-völgy, a Cserhát és a Vásárállás ikonikus helyszíneit, megelevenedik a nem is olyan távoli múlt. A séta az izraelita temetőben és ravatalozóban zárul, ezért fontos, hogy illendő öltözetet viseljetek – a férfiak fejfedőt, a hölgyek visszafogott ruházatot.

A részvételi díjat (2900 Ft / fő) az online regisztrációval egy időben kell fizetni. A városi sétára előzetes bejelentkezés szükséges itt, további információt itt találtok

Murci – GasztroFesztivál a Kishegyen, Balatonlelle, október 22.

A balatonlellei, mesés panorámájú Kishegy közössége, a Hegyszépítő Társaság 2018-ban – a Kishegyi Kortyok és Falatok nevű gasztrós-boros minifesztivál sikerén felbuzdulva – megszervezte az első Murcifesztivált. A Kishegy és Balatonlelle pincészetei, éttermei azóta egy nagy közös evéssel és ivással ünneplik a szüretet és az őszt. Az október 22-i program 12-kor kezdődik és este 8-ig tart.

A kiállítók listája és a program még nem teljes, érdemes időnként csekkolni az esemény Facebook-oldalát.

Csendkóstoló a Káli-medence kápolnáiban, október 22.

A Veszprémből induló kiránduláson Nagy Nándor devecseri plébános vezetésével fedezhetitek fel a régió kápolnáit és templomromjait Monoszlótól a Szent György-hegyig. Legendák és valós történetek egyaránt szóba kerülnek majd. A programot rossz időben is megtartják. 

A programra különjárat indul Veszprémből 13 órakor, a Köd utcai parkolóból. A részvételi díj 4000 Ft, és regisztrálni kell az alábbi e-mail-címen. További információt a Művészetek Háza Veszprém Facebook-oldalán találtok.
 

Szigligeti Süllőfesztivál, október 22–23.

süllő fehér húsában kevés a szálka, zsírt alig tartalmaz és kifejezetten finom, így elég népszerű hal. A tó egyik legnépszerűbb rendezvényén, a Süllőfesztiválon természetesen nemcsak a névadó halat lehet megkóstolni, hanem különféle halételek, kitűnő borok is lesznek, a programhoz pedig az őszi Balaton adja a lenyűgöző hátteret. Ha többet megtudnátok a környék kápolnáinak történetéről, ismerjétek meg a Szent György-hegy, a Badacsony és a Csobánc, illetve a Balaton nyugati részének apró kápolnáit is, a templomokhoz kapcsolódó legendákról pedig itt olvashattok

A programról egyelőre nem osztottak meg részleteket a szervezők, érdemes figyelni az esemény honlapját és Facebook-oldalát.

Forró élmények – fáklyás séta Hévízen, október 18. 17 óra

Ezen a tematikus városnéző sétán kicsiknek és nagyoknak szóló legendákat hallhattok, kiderül például, hogy szárnyas oroszlánok vagy angyalok őrzik-e a tavat, hová folyik a Hévízi-tó vize, hogyan készül a hévízi iszap, valamint pandúrtörténetek is előkerülnek. A séta után pedig a Lotus Therme Hotel bárjában melegedhettek fel egy pohár forralt bor vagy forró csoki társaságában.

A séta időtartama 2 óra, hossza 2,5 km, a részvételi díj felnőtteknek 4000 Ft, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 3500 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges, amit itt tudtok megtenni

Címkék