Bár sokak számára élhető megoldás a home office, ráadásul van, aki még változatosabban tudja variálni a heteit, ha éppen nyaralója is van, egyvalamit azonban nem ad meg az otthonról dolgozás: a közösségi élményt. Nem véletlen, hogy egyre több közösségi irodát üdvözölhetünk a Balatonnál, a Parókia Coworking üzenete és háttere pedig különösen példaértékű. Az elsők között próbáltuk ki a Káli-medence legújabb közösségi munka- és szálláshelyét.

Az irodán kívül dolgoztunk már strandról, elég sokféle közlekedési eszközről, természetesen vendéglátóhelyekről és az otthon bármelyik helyiségéből, a közösségi irodák azonban mindig újabb tapasztalatot jelentenek. Káptalantóti új coworking és coliving irodája, a Parókia egészen komplex élményt nyújt: egyszerre kínálja az elvonulás lehetőségét és ad új ismeretségeket, kapcsolódást a helyiekkel. 

A hivatalosan szeptember végén megnyílt hely a Káli Cooltól gyalogtávra, a templom mögötti épületben érhető el, hatalmas udvarán bármennyit elidőznénk a nagy diófa alatt. Túl azon, hogy akár minden hétköznap dolgozhatunk az irodában, meg is szállhatunk a két apartman valamelyikében. A munkanap végén levezetésképp részt vehetünk egy átmozgató tornán, amit szintén szerveznek a Parókiában, de kirándulhatunk is a közelben, például meghódíthatjuk a Tóti-hegyet. Amíg otthon sokszor nehéz elválasztani a munkát a magánélettől, ez itt tökéletesen finomhangolt átvezetéssel történhet meg.

A kávézóban fogant ötlet

Még a koronavírus-járvány miatti lezárások, így a néhány hónap teljes home office után Horváth Tamás (ma már a Parókia üzemeltetője) fogta a laptopját és átment a szemben lévő Káli Coolba, hogy onnan dolgozzon. Közben jöttek-mentek az emberek, ahogy az egy kávézóban szokás, Tamásnak pedig az jutott az eszébe, hogy jó lenne egy olyan helyről dolgozni, ami hasonlóan közel van a lakhelyéhez, így áthidalja a lakóhely és a munkahely közti utazási távolságot, de megadja a kávézóban tapasztalt közösségi élményt is.

Horváth Tamás és felesége, Kádár Ildikó a szociológus páros már 15 éve kötődik Káptalantótihoz, 2020-ban pedig az addigi kétlakiságukat felváltotta a Budapestről Tótiba költözés. A 2021-ben történt kávézós élmény után – ahogy az gyakran és véletlennek címkézve lenni szokott – egyik esemény követte a másikat. 

Kiderült, hogy a faluban lévő plébániai épület már hat éve üres (a pap egy másik településen él, és onnan jár több helyszínre – ez egyébként az ország más részein sem egyedi eset). 

„Innentől kezdve engem nagyon kezdett érdekelni ez a dolog, majd, miután személyesen is megnéztem, el is dőlt tulajdonképpen minden kérdés, hogy itt bizony létre lehet hozni egy ilyen típusú helyet” – mesélte nekünk Tamás.

„Innentől kezdve engem nagyon kezdett érdekelni ez a dolog, majd, miután személyesen is megnéztem, el is dőlt tulajdonképpen minden kérdés, hogy itt bizony létre lehet hozni egy ilyen típusú helyet” – mesélte nekünk Tamás.

Azért az sejthető, hogy Tamáséknak eggyel nehezebb dolguk volt, mint ha egy teljesen új vagy legalábbis civil házból hoztak volna létre közösségi irodát. A falu barokk stílusú Szent Márton püspök-temploma mögött lévő, L alakú épület már a 200-300 évvel ezelőtti térképeken is szerepel, hatalmas kertjében római kori emlékeket (két feliratos kőoltárt) is találtak. 

Nem titok, hogy egy évig zajlott az egyeztetési folyamat, melynek végén zöld utat kapott a coworking és coliving ötlete. „Ennek a helynek van egy története, ezt próbáljuk becsomagolni egy új köntösbe, ötvözve a hagyományt a modernitással. Egy parókián is egy közösséget szolgál ki egy plébános, ezt visszük tovább világi formában” – mondta Tamás.

Egyszerre iroda és szálláshely

A fő szolgáltatás a közösségi iroda 6-8 asztallal, valamint van egy helyiség telefonálásra, videókonferenciára, a kis tárgyalóban pedig megbeszéléseket lehet tartani. A kutyabarát irodát alapvetően letisztult dizájn jellemzi, a magas belmagasságú helyiségek egyes részleteiben is tetten érhető a múlt szellemisége: a legnagyobb térben, az iroda falán eredeti felfestések őrzik az egykori plébánia működésének emlékét. De ezt jelképezi a (megtartott) Parókia név is, mely a lelkész lakását (másik szinonimája a paplak), az egyházközség tulajdonában lévő házat jelenti.

A coworking, coliving működési formák

Bár a Balatonnál még újdonságnak számít közösségi irodából dolgozni, az elmúlt pár évben az idetelepülők megnövekedett száma és az elterjedt távmunka azt mutatja: coworking irodákra szükség van. Ehhez kapcsolódóan egyre népszerűbb az a formáció is, amikor a szabadidőt és a munkát kombinálva, az otthontól elszakadva, átmenetileg egy másik helyen él az ember. A colivingnek köszönhetően ki tudunk mozdulni a hétköznapi világból, mégsem kell feladnunk a munkánkat hetekig, hogyha ezt alapvetően nem tudjuk megtenni.

A Parókia másik szárnyában találunk két külön bejáratú apartmant: ezekbe alapvetően kisebb családokat, párokat és egyedül megszállókat várnak, akik dolgozni szeretnének, de adott esetben kirándulással, borkóstolással is töltenék idejüket.

Dolgozni, szórakozni, kapcsolódni

„Ide nemcsak azért érdemes jönni, mert lehet dolgozni, van íróasztal, meg van egy klassz kert, hanem azért, mert itt van egy közösség” – tette hozzá Tamás, aki azt is javasolja, hogy ha valaki csak azt próbálná ki, hogy milyen a Balaton-felvidéken élni, arra is kiváló lehetőség.

A Parókia mögött pedig nemcsak egy pár, hanem egy helyi fiatalokból álló csapat van, akikkel Tamás az elejétől kezdve közösen találta ki a koncepciót és a részleteket. Hiánypótló programokat továbbra is fognak szervezni, azonban az is cél, hogy ahogy az épület belesimul a faluvilágba, úgy működjön továbbra is észrevétlenül, de mindenki számára ismerősen és fontosan.

Címkék

Elérhetőségek

Parókia Coworking 8283 Káptalantóti, Petőfi Sándor utca 36-38. Facebook-oldal Weboldal