A Balatoni borrégió legújabb eredetvédett jelölése a Balatonfüred-Csopaki borvidék részét képező Nivegy-völgyre esett, ezért utánajártunk, hogy mit érdemes tudni az itteni borokról. A kezdeményezés motorja Dobosi Győző volt, aki a BalatonBor kapcsán került először szorosabb kapcsolatba az eredetvédelemmel.

Ha az eredetvédelem kerül szóba, mindenki valami száraz és unalmas témára gondol, pedig ahogy korábban Sümeg esetében bemutattuk, rengeteg izgalmas történet rejtőzik egy-egy ilyen jelölés mögött. Most Dobosi Győző mesélte el nekünk, mit is jelent mindez a borrégiójukra nézve.

We Love Balaton: Hogy emlékszel vissza a kezdetekre, milyen elvárásokkal, vágyakkal vágtatok bele a Nivegy-völgy meghatározásába?
 

Dobosi Győző: A BalatonBorral kezdődött minden, 2015-ben. Amikor a balatonparti termelők közösen leültek és elkezdtünk kóstolni, akkor számomra hamar világossá vált, hogy érdemes lenne a Nivegy-völggyel önállóan foglalkozni. Érdekes, mert olaszrizlinget kóstoltunk, tehát a fajta karaktere azonos volt, az egyes termőhelyek viszont érezhetően befolyásolták a végeredményt. Egy vakkóstoló során az összes olyan bort megjelöltem, amit környékbelinek éreztem, a végén pedig kiderült, hogy igazam volt. 

Később, a Hegyborok kóstolása (ezek a borok balatoni olaszrizlingből készülnek, de a szőlőik csak meghatározott földrajzi termőterületekről, hegyekről származhatnak – a szerk.) után javasolta Gál Péter, eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár, hogy vágjunk bele az önálló szabályozás kialakításába. Felhívtam a Nivegy-völgyi borászokat és elkezdtünk közösen gondolkodni, keresni a stílust, ami hozzánk passzol érettség, hordó, alkohol szempontjából. Olyan keretrendszert akartunk létrehozni, hogy ne kelljen kizárnunk klassz borokat egy-egy paraméter eltérése miatt, viszont szerettük volna, hogy legyen egy önálló karakter, amit a borok kóstolása után felfedez az ember.

Meddig tart a Nivegy-völgy?

A Balaton-felvidék rejtett, csendes völgye, a Nivegy-völgy a Balatontól mindössze 5-7 km-re fekszik. Gyönyörű tájak, pazar borvidék, panorámás kirándulóhelyek, műemlékek és templomromok sorát találjuk itt. 5 települést foglal magába ez a völgy: Balatoncsicsó, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa és Tagyon található egymáshoz közel. /Örökségünk Hagyományőrző Egyesület/

WLB: Elég izgalmasan hangzik, adja is magát a kérdés, hogy te miként határozod meg a Nivegy-völgyiséget?
 

D.Gy..: Amikor az öregek leültek felénk borozni, akkor a pohárban mindig olaszrizling volt, valahogy ez az alap. Régen fahordóban értek a borok, a saját pincénkben részben hordós tételekkel dolgozunk legtöbbször. Fontos szerepe van a hordónak, de szeretnénk elkerülni, hogy a fa uralja a bort. 

A rizling szépen beérik ezekben a dűlőkben, akár alacsonyabb sav mellett is harmonikus borokat ad. A saját borversenyünkön bírálva vettem észre, hogy sok esetben megjelennek hasonló ízjegyek, érett körtével, ananásszal, mandulával. Emellett a meszes talaj is visszaköszön a pohárból, talán nem annyira karakteres, mint egy vulkanikus alapkőzet, de egyértelműen felismerhető az ásványosság.
A saját pincénk borát egyfajta kísérleti nyúlnak tekintem, olyan elvek mentén készül évek óta, ami megfelel a szabályozásnak. Jó visszaigazolása a befektetett munkának, hogy harmadik éve hoz aranyat különböző nemzetközi borversenyekről. Úgy hiszem olyan stílust találtunk, ami nemzetközileg is értelmezhető.

WLB: Végül milyen követelményekben sikerült megállapodnotok?
 
D.Gy.: A célunk, hogy koncentrált, érett, tartalmas borok kerüljenek a palackba, ezért a termésmennyiség erősen korlátozott, meghatározott mustfok mellett. Mindehhez jön még, hogy a dűlős kategóriában megjelöltük a kiemelt termőhelyeket. A területre jellemző jegyek pedig leginkább az idősebb ültetvényeken érhetők tetten. Ebben a kategóriában már nem meglepő, hogy a borokat fél éves koruk után lehet csak forgalomba hozni.  
Egy szónak is száz a vége, kóstolni kell a borokat, mert közben könnyen megérti az ember, hogy miért szerettünk volna eredetvédettséget a Nivegy-völgynek.

WLB: Mit vártok a boroktól rövid- és hosszútávon?
 

D.Gy.: Elsőre klassz lenne, ha minden itteni pincének lenne ebben a kategóriában bora, vigyék hírét a környéknek, ez legyen a fő élmény. Természetesen ezzel belevágtunk egy hosszabb távú márkaépítésbe, ami talán azzal is jár egyszer, hogy komolyabb presztízse lesz az itteni boroknak. De ez a jövő zenéje, egyelőre kisebb időtávra tervezünk.

WLB: Ez most az összes környékbeli pincénél kiemelt téma és náluk lehet is kóstolni?
 

D.Gy.: Egyelőre nagyjából 10 pince bora jelent meg, 3-7 ezer palackos tételekről beszélhetünk. Elsősorban gasztoélményekhez párosítva, komolyabb kóstolóknak ajánljuk a borokat, ha valaki könnyed fröccsöt szeretne, az jobban jár egy másik borral.  

Megkóstoltunk 3 klassz Nivegy-völgyit

A puding próbája az evés, a Nivegy-völgy borainak meg a kóstolás. Három bor után nehéz lenne lézerpontosan meghatározni a kategóriát, de egész jó képet kaptunk az irányról. Tartalmasabb borokról van szó, ami köszönhető a teljes érettséghez közeli szüretnek. Érett gyümölcsök, sárgahúsú barack, ringló, birsalma bukkant fel a poharakban, finom fűszerességgel, részletgazdag, izgalmas tételek. A hordós érlelés fűszerei is felbukkantak, ami viszont a borokat egyértelműen közös nevezőre hozta, az a meszes-ásványos karakter. 

Kisspince Terápia 2020
A szentantalfai polgármester olaszrizlingje, ami iskolapéldája lehet a kategóriának. Tartalmas bor, szép savakkal, kerek korty rengeteg gyümölccsel, ringlóval, őszibarackkal, majd a végén ott a meszes-minerális karakter. Ilyen terápiára örömmel vonul el bárki! 

Tagyon Birtok Hegybor 2020
Egyedi színfoltja a birtok a környéknek, a présházakból átalakított hangulatos vendégházak és a saját termelésű alapanyagokat használó konyha kíséri a pince borait. Gazdag illatú olasz, érett barackkal, körtével, virágokkal. A korty szikárabb, a kosárnyi gyümölcs mellett a végén itt is megjelenik a meszes karakter. Szívesen kóstolnánk a pince teraszán grillételek mellé. 
 
Dobosi Nivegy-völgy 2020 
A pohárba szagolva gyümölcskavalkáddal találkozunk, érettek, lédúsak, finoman fűszeresek. Komolyabb test, méltóságteljesen hömpölygő, puha korty. Sárgahúsú őszibarack, mirabella szilva, körte, mindez érintésnyi édesfűszerrel. Ásványos karakter nélkül itt sem maradunk, hedonistább stílusú olaszrizling, hűvösebb őszi-téli estékre. 

WLB: Rengeteg munkát fektettetek bele, ami hosszú távon térülhet meg, mi az, ami most segít, hogy fennmaradjon a lelkesedés?
 

D. Gy.: Tényleg sok munkát igényelt a projekt, alapos műhelymunka után született meg a szabályozás. De mindezzel együtt sok előnye volt a közös munkának, rengeteget tudtunk egymástól tanulni, alakítottak rajtunk a kóstolók. Úgy látom, hogy mostanra magasabb minőségű borok készülnek mindenkinél, ami elég jó dolog. Biztos, hogy minden pincét más ok miatt érint meg az eredetvédelem. Van, aki a támogatás miatt vág bele, más tanulni szeretne, de a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a saját célját, mert csak így maradhat fenn hosszú távon a közös bor. 

Egyelőre ezek a pincék jelentek meg a saját Nivegy-völgy elképzelésükkel, de a szám akár hetente változhat, hiszen több pince számára vonzó az új kategória.

  • Dobosi Birtokközpont
  • Dombi Pince
  • Holló Pince
  • Kisspince Szentantalfán
  • Lídia Borház
  • Szabó és Fia Borpince
  • Tagyon Birtok
  • Tánczos Pince
  • Végh Pince
A Dobosi Birtokközpont november 26-án Nivegy-völgyi eredetvédett borok kóstolót tart, a program részleteit itt találjátok.

Címkék