gasztró

szerkesztés

„Nekem itt van tennivalóm” – Egly Márk sümegi borásszal beszélgettünk

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2022. 03. 18. 9:15

Sümeg meghatározó helyszín a hazai bortörténelemben: a Várhegy oldalában és a közeli magaslatokon található dűlőket sok száz évvel ezelőtt is művelték, itt készült az első magyar pezsgő, a helyi borkereskedők a világ számos részére szállították palackjaikat. A különleges geológiai adottságokkal rendelkező terület az utóbbi években natúr borokkal és történelmi szőlőfajtákból készült tételekkel kezdte meg a nagy visszatérést, 2022. március 15-én pedig eredetvédelmet élvező prémiumborai is bemutatkoztak. Egly Márk borász vezetett végig minket a helyi borkészítés legfontosabb állomásain és avatott be minket a régióban zajló változásokba.

A sümegi vár meredek oldalában kaptatunk felfelé, körülöttünk szőlőtőkék, alattunk a Püspöki Palota és a kisváros házai. Apró pontnak érezzük magunkat a lejtőn, bizonytalan lépésekkel haladunk az erős szélben. Egly Márk azonban magabiztosan mozog az extrém terepen. Nem csoda, hiszen több mint 15 éve napi szinten megjárja ezt az ültetvényt, amely egyszerre tekint a múltba és ad új irányt a sümegi bor jövőjének.

A furmint, az olaszrizling és a kékfrankos mellett XVI. század előtti magyar szőlőfajták is teremnek itt egy fél hektáron, meséli a borász a szinte vízszintes hóesésben. Telepített itt góhért, csókaszőlőt, rakszőlőt, de van sárfehér, lisztes fehér, bajor kék, tüdőszínű bakator és fekete leányka is

Egly Márk a történelmi ültetvényen a márciusi hóesésben

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szerelem első látogatásra

Egly Márk Sümegen született. Nem készült borásznak, gyerekként még állatorvos szeretett volna lenni, de ez csak fellángolás volt, mondja a vár alatt található, bortörténeti kiállításnak is otthont adó Palota Pincében, amelyet több mint két évtizede vezet az Egly Szőlőbirtok mellett. Végül agrármérnök lett, a szőlész-borász szakmérnöki képzést pedig dr. Szőke Lajosnál végezte el. Sümegre egy véletlen hozta vissza: a kötelező gyakorlatot a Würzburgi Kutatóintézetben töltötte, és egy üzemgazdaságtan-dolgozathoz gyűjtött anyagot az egykori sümegi pinceszövetkezetben.

„Amikor először beléptem a Püspöki Palota pincéjébe, olyan volt, mintha megütött volna valami. Abban a pillanatban éreztem, hogy nekem itt van tennivalóm.”

A Palota Pince most bormúzeumként, borüzletként és kóstolóhelyiségként működik

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

„Pedig a pince akkor már évek óta hányattatott állapotban volt, az előző húsz-harminc évben gombatárolóként és sittlerakóhelyként is használták” – idézi fel az első látogatást. Még főiskolásként kibérelte az épületet. Nem tudta, hogyan fogja kifizetni a bérleti díjat, vagy egyáltalán mit fog kezdeni a hellyel. Sokat dolgozott a tanulás mellett, lassan felújította, 1999-ben pedig nyitott egy vendéglátóhelyet és egy bornagykereskedést. 2-3 éven belül már közel 600-féle magyar bort forgalmazott, de aztán a piac átrendeződött, megjelent az online értékesítés, és a borüzlet nem tudta felvenni az árversenyt a nagy cégekkel.

Részlet a bortörténeti kiállításból

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A sümegi bortörténelemről

A kisváros fontos szerepet tölt be a hazai szőlő- és borkultúra fejlődésében, a sümegi borok híre messzire eljutott. Itt készült az első magyar pezsgő: barkóczi Rosty Lajos kapitány az 1800-as évek elején tért vissza Champagne-ból, ahol elsajátította a pezsgőkészítés tudományát, és maga is kísérletezésbe kezdett. 1806-ban a kisvárosban már két pezsgőpince is üzemelt (Rosty és Bajomi), a palackokat pedig külföldön is forgalmazták.

Sümegen született és tevékenykedett Entz Ferenc (1805–1877), a modern magyar borászat tudományos hátterének megteremtője és a Villányi úti Kertészeti Egyetem (és Vincellér Iskola) alapítója. Ramassetter Vince (1806–1878) pedig az ország egyik legnagyobb szőlőbirtokosa és borkereskedője lett, Madridtól Szentpétervárig szállította a bort közel 800 hektáros sümegi birtokközpontjából.

A Palota Pince borvacsoráknak is otthont ad

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Egly Márkot mindig is foglalkoztatta a kisváros szőlőkultúrájának alakulása. A 2000-es évek közepén helytörténeti kutatásokba kezdett Miklósi-Sikes Csaba muzeológussal: Darnay Kálmán sümegi régész és muzeológus írt a jegyzeteiben arról, hogy a várat megépítő templomos lovagrend kazamatarendszert is kialakított a város alatt. A borász hitt a legendában:

„Egész gyerekkoromban kerestem ezt az alagútrendszert, egyszerűen nem hittem el, hogy nincs. Amikor megtisztítottuk a pince falait a 10-15 centis penésztől, több helyen boltívek rajzolódtak ki. Többhétnyi ásás és vésés után elénk tárult egy több száz méter hosszú alagútrendszer, ami a palota alatt húzódik.” 

Az alagutakat azóta felújították és világítással látták el.

A legenda, ami igaz volt: a templomosok alagútrendszere létezik

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tűzkő és mészkő a borban

A helytörténeti kutatások során fény derült arra is, hogy a vár dűlőjén már évszázadokkal korábban szőlőművelés folyt. Egly Márk egy nemzetközi örökségvédelmi program keretében, 2005-től kezdődően visszatelepítette a szőlőt a meredek dűlőbe. „Lehetetlen vállalkozásnak tűnt, a terület műemlékvédelem alatt állt, és egy bozótos, szederindás, elvadult erdő borította. Az engedélyekhez a történelmi alapot egy 1574-es összeírás adta, amely arról szólt, hogy 15 hordó bor a vár oldalában lévő szőlőlugasból származik. 2100 gödröt ástunk ki, és közel 400 köbméter földet kellett felhordani vödrökben, hogy el tudjuk kezdeni a szőlőtelepítést” – meséli a borász. 2011-ben készültek el az itt szüretelt szőlőkből az első borok.

Extrém terep, különleges geológiai adottságok

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A történelmi ültetvény telepítésével majdnem egy időben, 2006-ban került a palackba Egly Márk első bora. „Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam. Aztán jöttek az első pofonok is rögtön ezután, a következő évjáratokban rengeteg hiba volt. Rájöttem, hogy tudatosabban kell építeni a technológiát, és meg kell vizsgálni, hogy lehetne a legjobban a sümegi terroirt közvetíteni. 

A környék geológiai adottságai egyedülállóak. Sümeg egy mediterrán, sekély vízi tengerparti terület volt, máshol 100 méteres mélységben rejtőző kőzettípusok kerültek itt a felszínre. A szőlőtőkék gyökérzete olyan talajba kapaszkodik, ahol a krétakori mészkő a tűkővel (kovakővel) együtt fordul elő – legközelebb a Loire környékén vannak hasonló geológiai adottságokkal rendelkező területek.”

A Várhegy gyakorlatilag tengerililiomok (Crinoidea) vázának millió üledékéből összeállt sziget. A különleges terroir miatt a borok itt gyógynövényes, ásványos jelleget kapnak  – folytatja Egly Márk.

A borok gyógynövényes, ásványos jelleget kapnak

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sümeg nagy visszatérése

A Balaton-felvidéki borvidékhez tartozó Sümeg 2021. május 12-én önálló OEM (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) státuszt kapott, Egly Márk és két másik helyi borász, Capári Balázs és Halász Imre kezdeményezésére. Ez a földrajzi eredetvédelem azt jelenti, hogy csak bizonyos szőlőfajtákból és feltételek mellett készülhetnek a prémiumborok, amelyeket Sümeg Pentának neveztek el. A borok március 15-én mutatkoztak be a Palota Pincében, egy borvacsora keretében.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A sümegi Európa második legkisebb olyan apellációja a 11 hektáros területével, ahol kötelező az ökológiai művelés, mondja Egly Márk. Az itt készülő borokra azonban újra felfigyelt a világ. „Nem maguk a szőlőfajták, hanem a természetes borkészítés az, ami miatt nagy a kereslet a sümegi borok iránt, főleg Belgiumban, Dániában és Svédországban” – teszi hozzá a borász. A kisváros egyébként már másodszor ad otthont a natúr borok nagy seregszemléjének, a Natúr Sümegnek, ahová az egész Kárpát-medencéből érkeznek borászok.

A Sümeg Penta borokkal szembeni követelmények

  • A fehérboroknál 85% furmint és olaszrizling jelenti a házasítás alapját, ezenkívül kiegészítő fajták is kerülhetnek a borba (sárfehér, chardonnay, juhfark stb.). A vörösboroknál a kékfrankosnak kell dominálnia, de kerülhet a házasításba zweigelt és merlot is. A rozék alapja kékfrankos vagy merlot, a kiegészítő fajták között furmint is szerepel.
  • Kötelező az igazolt ökológiai szőlőművelés.
  • A minimum érlelési idő 18 hónap.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

„Nem Champagne-t szeretnénk utánozni”

A Várhegy után az Egly Szőlőbirtokon folytatjuk a beszélgetést. Egly Márk összesen három és fél hektáron művel szőlőt, és a biodinamikus gazdálkodás híve:

„Fontos, hogy olyan borok kerüljenek forgalomba, amelyek élők, fejlődőképesek. A bornak a szőlőben kell elkészülnie. Ott kell odatenni magunkat zöldmunkában, metszésben, lombmunkában, és nagyon fontos, hogy milyen növényvédelmi technológiát alkalmazunk, milyen teákat, gyógynövényeket használunk fel.”

A birtok borainak palettája széles, a „mindennapok boraitól" egészen a nagy tételekig terjed. A 90-100 éves tőkékről szüretelt szőlőből készülő, Vesperas nevet viselő olaszrizling már egy hazai Michelin-csillagos étterem itallapján is szerepel, az Arridens pedig a legjobb területekről származó vörösök házasságából született, de készül natúr kékfrankos, furmint, pétnat is.

Egly Márk a pezsgőkészítéssel 2011-ben kezdett el kísérletezni, az első palack 8 év múlva került forgalomba. Az alapborok a vároldalban szüretelt szőlőből készülnek, hagyományos feldolgozással, hordóban és amforában erjesztve és érlelve, a pezsgősítés tradicionális eljárással történik. A már említett, a Várhegyet felépítő kőzet egyedi, krétás ízt ad a gyümölcsösség mellé.

„Mi nem Champagne-t szeretnénk utánozni, hanem Sümeg azon értékeit szeretnénk megmutatni a pezsgőben, amit maga a talajszerkezet biztosít” – mondja a borász.

Hasonló tartalmak

Admin mode