Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Így áll most a Tihanyi Bencés Apátság felújítása

A végéhez közeledik az apátság külső tereinek renoválása, és jelenleg is tart az épületegyüttes tetőszerkezetének felújítása. A múzeum, a galéria és a múzeumshop már elkészült, de a teljes felújítás befejezésére még egy évet várni kell.

Folyamatosan zajlik a Tihanyi Bencés Apátság felújítása. Jelenleg a külső terek megújításán dolgoznak: a kivitelezés során teljesen feltárták, majd szigetelték a födémszerkezetet, megszüntetve a korábbi beázásokból eredő problémákat. A tervezők és a kivitelezők tiszteletben tartották a táj jellegzetességeit, a galéria falburkolatának egy része és a déli-teraszkert mellvédfala is tihanyi kőből készült, számolt be a fejleményekről a Magyar Építők.

Az apátság múzeuma 2021 nyarára újult meg, a sekrestye mögött napváró teraszt alakítottak ki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködésben.

Az apátsághoz tartozó, 1996-ban épült Apátsági Galéria épületének felújítása 2022 márciusában készült el, megújult a víz- és hőszigetelés és a tetőszerkezet is. A 300 négyzetméter alapterületű galériában – annak érdekében, hogy a tárlatok átláthatóbb terekben összpontosuljanak –, egyes válaszfalakat szénszálas műanyag elemekkel váltottak ki, ahol ez statikailag megengedett volt.

Az Apátsági Rege Cukrászda felőli kijáratnál egy múzeumshop nyílt, ahol az ajándéktárgyak mellett az apátság saját termékeit is meg lehet vásárolni. Az elektromos és gépészeti felújítások lehetővé tették, hogy a múzeumshop mögött páraszabályozott műtárgyraktárt hozzanak létre. A közeljövőben megújul a Bencés Rendház belső udvara, a quadrum (kerengő) is, ezek várhatóan az év végéig készülnek majd el.

A teljes felújítás előreláthatólag 2023 őszére fejeződik be.

Cimkék

Hasonló tartalmak

új hely Gasztró

Megvan, ki költözik a balatonfüredi MÓR24 helyére

A Velencei-tó népszerű bisztró és delikátja, a Groenk Balatonfüreden, a MÓR24 helyén nyitja meg újabb egységét.

Látnivalók & kultúra

Ennél meghittebb mini „nappalit” aligha találunk az ünnepek alatt

Karácsonyi fényekkel és kényelmes fotellel vár a Zamárditól 15 km-re található település apró buszmegállója.

Látnivalók & kultúra

Idén is látogatható Közép-Európa legnagyobb, templomban épített betleheme

A több mint ötven négyzetméteres, Balaton mellett található alkotást idén is megcsodálhatják a látogatók.

Aktív

A brunchtól a korcsolyázásig – Ilyen egy tökéletes téli nap a Balatonon

Az ünnepi készülődés közben vagy után jól jön egy olyan nap, amikor a Balaton látványa segít egy kicsit lelassulni és kisimítani az idegeinket.

Neked ajánlott

A